stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Recept: Hitro do preproste poletne osvežitve!

12. 7. 2020; 01.00
Avtor: Zoran Franc
solatni preliv z baziliko

solatni preliv z baziliko foto: Dreamstime

Le malokatera začimba je tako okusna, da jo lahko uporabimo tako pri pripravi slanih kot sladkih jedi. Enako aromatična je v hladnih jedeh, napitkih, sladicah.

SOLATNI PRELIV Z BAZILIKO

SESTAVINE ZA 6 OSEB: večji šopek sveže bazilike, 4 žlice majoneze, 2 žlici jogurta, 5 inčunov, 1 strok česna, limonin sok, ščepec soli in popra

PRIPRAVA: vejico bazilike oplaknemo pod tekočo vodo in osušimo. Z vejic potrgamo listke in skupaj z majonezo, jogurtom, inčuni, limoninim sokom ter česnom vsujemo v mešalnik in dobro zmešamo. Mešamo tako dolgo, da nastane gladka kremasta zmes. Preliv pokusimo ter po želji dodamo še sol in poper. Do uporabe shranimo v hladilniku.

SMETANAST SLADOLED Z BAZILIKO

SESTAVINE ZA 4 OSEBE

SLADOLED: 15 g bazilike, 100 g sladkorja, 4 rumenjaki, 500 ml polnomastnega mleka, 500 ml sladke smetane

PRELIV: 300 g zamrznjenega sadja po izbiri, 150 g sladkorja, soka pol limone

PRIPRAVA: v mešalniku zmeljemo liste bazilike in sladkor, dodamo rumenjake in penasto umešamo. V loncu segrejemo mleko do vretja, dodamo zmes z baziliko in dobro premešamo. Vse skupaj počasi segrevamo in mešamo, da se zgosti. Ohladimo. Stepemo smetano in jo primešamo zmesi, da nastane gosta krema. Prelijemo v vogalno posodo in postavimo v zamrzovalnik čez noč. Za preliv stresemo zamrznjeno sadje v mešalnik, dodamo sladkor in limonin sok.

sladoled z baziliko foto: Dreamstime

KOKTAJL Z ANANASOM IN BAZILIKO

SESTAVINE ZA 1 KOKTAJL: 50 g ananasa, 2 dl ananasovega soka, 0,5 dcl gina, 20 listov sveže bazilike, 1 dl vode, rezina limone, led

PRIPRAVA: v mešalniku zmešajte narezane koščke ananasa, svežo baziliko in ananasov sok. V tem času pripravite kozarec, ki ga do treh četrtin napolnite z ledom. V kozarec najprej nalijte gin, vanj stisnite rezino limone, nato pa prelijte z mešanico ananasovega soka in bazilike. Za dekoracijo uporabite ananas in liste bazilike.  

koktejl z baziliko foto: Dreamstime

POLNJENI PIŠČANČJI FILEJI

SESTAVINE ZA 4 OSEBE: 400 g piščančjih prsi ali zrezkov, 2 ščepca soli, 1 šopek bazilike, 15 dag na rezine narezanega edamca, 1 ščepec popra, 10 dag pancete, 3 žlice olja

PRIPRAVA: piščančje prsi prerežemo čez polovico, a ne do konca, zrezke nežno potolčemo. Meso posolimo, baziliko operemo in grobo sesekljamo ter razporedimo po zrezkih oziroma notranjosti prsi. Na kos mesa položimo rezino sira in popramo. Zrezke zvijemo v rulade, prsi pa zapnemo z zobotrebci. Čezenj ovijemo panceto. Pečico ogrejemo na 200 stopinj Celzija. Pekač naoljimo in vanj položimo rulade. Pečemo 20 minut in vmes večkrat obrnemo.

piščančja rulada z baziliko foto: dreamstime

MELONINA JUHA Z BAZILIKO

SESTAVINE ZA 4 OSEBE: 1 melona, 1 limona, 1 šopek bazilike, 2 žlici trsnega sladkorja, 0,5 dl balzamičnega kisa

PRIPRAVA: melono preprežemo na pol in odstranimo semena. Odrežemo lupino in narežemo na kocke. Stresemo v mešalnik. Dodamo limonin sok in zmešamo. Med mešanjem dodamo še liste bazilike. Če je melonin pire pregost, dodamo nekaj vode. Dobljeno juho razporedimo v globoke krožnike in okrasimo z listi bazilike. V kozici zmešamo balzamični kis in sladkor. Mešanico hitro zavremo in še vročo pokapljamo po juhi.  

melonina juha z baziliko foto: dreamstime

PESTO GENOVESE

SESTAVINE ZA 4 OSEBE: 150 g svežih listov bazilike, 100 g parmezana, 2 stroka česna, 60 g pinjol, 3 ščepce soli in popra, 10 žlic olivnega olja

PRIPRAVA: liste bazilike operemo in posušimo. Parmezan naribamo, česen olupimo. Baziliko, česen, parmezan, pinjole, sol ter poper stresemo v mešalnik in mešamo toliko časa, da dobimo gosto zmes. Med mešanjem dolivamo olivno olje in po želji limonin sok. Dobljen pesto nadevamo v kozarce, ki jih do vrha zalijemo z olivnim oljem. Zapremo in shranimo v hladilnik.

pesto genovesse foto: Dreamstime

SOLATA CAPRESE Z RUKOLO

SESTAVINE ZA 2 OSEBI: 1 večje volovsko srce ali drug večji paradižnik, 100 g mocarele, 1 pest rukole, 20 listov bazilike, 1 ščepec soli, 2 žlici balzamičnega kisa, 2 žlici olivnega olja

PRIPRAVA: rukolo in baziliko operemo in osušimo. Baziliko narežemo na trakove. Paradižnik operemo in narežemo na tanke kolobarje. Mocarelo odcedimo in zrežemo na kolobarje. Na krožnik izmenično polagamo kolobarje paradižnika in mocarele. Posolimo in potresemo z baziliko. Čezenj razporedimo rukolo. Prelijemo z olivnim oljem in balzamičnim kisom.

solata caprese foto: Dreamstime

MASLO Z BAZILIKO

SESTAVINE ZA 100 GRAMOV: 100 g masla, 3 žlice limoninega soka, sol, poper, 1 šopek bazilike

PRIPRAVA: v posodo nad vodno kopel položimo maslo in pustimo, da se stopi. Baziliko osmukamo in drobno natrgamo. Primešamo k maslu, prilijemo limonin sok, dodamo sol in poper. Premešamo in nalijemo v silikonske posodice za led. Za štiri ure položimo v zamrzovalnik. Nato lahko kocke premaknemo v hladilnik. Uporabljamo po potrebi.

maslo z baziliko foto: Dreamstime

prejšnji članek
Bolečina, ki je ne smete prezreti
Zdravje
Bolečina, ki je ne smete prezreti
naslednji članek
Robert Kranjec bo dopustoval v Sloveniji
Svet slavnih
Robert Kranjec bo dopustoval v Sloveniji