Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Hujšajte glede na svojo krvno skupino

27. 1. 2019; 01.05
Avtor: Bodi zdrava
hrana

Hrana foto: Bodi zdrava

Dieta po krvnih skupinah je dieta, katere zagovornik je Peter J. d'Adamo, ameriški zdravnik in naravni zdravilec. Opisana je v njegovi knjigi Eat Right for Your Type, v kateri trdi, da je krvna skupina najpomembnejši dejavnik pri izbiri prehrane. Tako razdeli dieto, ki je primerna za ljudi s posamezno krvno skupino, na tipe 0, A, B in AB.

Krvna skupina A
Izogibajte se pretiranemu uživanju mesnih izdelkov, beljakovine raje črpajte iz sojinih izdelkov in sveže morske hrane, ne pretiravajte z žiti, še zlasti s pšenico, pijte zeleni čaj za krepitev imunskega sistema, v veliki meri jejte oreščke in semena. Za vas je dobra tudi hrana, bogata z vitaminom A, kot so rumena buča, korenje, špinača in brokoli. Poudariti je treba tudi pomen sojinih kalčkov, ki so dober vir aminokislin. Zelenjava vam lahko predstavlja prvo sredstvo proti kroničnim boleznim, še zlasti priporočljive so za vas artičoke, repa, čebula, ingver, regrat, koleraba, por in radič. Kar zadeva sadje, pa posebno priporočilo pripada ananasu, borovnicam, brusnicam, češnjam, figam, grenivki, limoni, marelicam in robidam, raje pa se izogibajte pomarančam. Vse drugo sadje je za vašo krvno skupino bolj ali manj nevtralno.

Hrana, ki redi:
- meso (ker je težko prebavljivo, to povzroči kopičenje maščob v telesu),
- mleko in vsi mlečni izdelki (zavirajo metabolizem),
- čezmerno uživanje pšenice (blokira učinkovitost inzulina).

Hrana, ki pomaga hujšati:


- rastlinska olja (naredijo prebavo učinkovitejšo in preprečujejo zadrževanje vode v telesu),
- ananas (poveča uporabnost kalorij in pospešuje peristaltiko),
- soja (izboljšuje prebavo in je hitro prebavljiva),
- zelenjava.

Krvna skupina B
Ljudje s krvno skupino B lahko učinkovito presnavljajo živalske beljakovine, vendar obstajajo neke omejitve – piščanec recimo ni najbolj priporočljiv, zato ga raje zamenjajte s puranom in pustimi deli jagnjetine ali ovčetine. Priporočljiva sta tudi divjačina in zajčje meso, od rib pa predvsem morska spaka, ostriž, sardele, oslič, skuša in polenovka. Brancinu, jastogu in kozicam se raje izogibajte. V nasprotju z drugimi krvnimi skupinami lahko jeste mlečne izdelke, najbolj koristni za vas so predvsem kefir, kozji sir, mocarela ter kozje in polnomastno kravje mleko. Pri tem velja še nasvet, da poskušajte najti takšne izdelke, ki so ekološki. Kar zadeva oreščke, so za vas priporočljivi predvsem orehi, izogibati pa bi se morali arašidom, pinjolam, pistacijam in sončničnim semenom. Prav tako za vas niso najbolj priporočljivi ajda, ječmen, kamut, koruza in rž, ki jih raje zamenjajte s prosom, rižem vseh vrst in esenskim kruhom. Zelenjava vam ponuja bogat izvor antioksidantov in vlaken, za vas pa so posebej priporočljivi brokoli, brstični ohrovt, gobe šitake, korenje in cvetača, raje pa se izogibajte olivam, radiču, rabarbari, paradižniku in artičokam, medtem ko je vse drugo za vas bolj ali manj nevtralno.

Hrana, ki redi:
- leča (ovira absorpcijo hranljivih snovi, zavira metabolizem in povzroča hipoglikemijo),
- koruza (zavira metabolizem in zavira učinkovitost inzulina),
- pšenica (ovira prebavo in metabolizem, povzroča kopičenje maščob in ovira izrabo kalorij za energijo),
- ajda (ovira prebavo),
- sezamovo seme (povzroča hipoglikemijo).

Hrana, ki pomaga hujšati:


- meso, zelena zelenjava, mleko in mlečni izdelki (vse pomaga pri spodbujanju metabolizma),
- čaj sladkega korena (odpravlja hipoglikemijo).

Krvna skupina AB

Če imate to krvno skupino, bi se morali pokoriti enemu samemu preprostemu pravilu – izogibati se večini hrane, ki se ji morajo izogibati ljudje s krvnima skupinama A in B. To ustvarja nekoliko pomešano sliko prehranjevanja, nasveti pa so naslednji: izogibajte se kofeinu in alkoholu, sploh če ste v stresnem položaju, beljakovine črpajte predvsem iz živil, ki niso rdeče meso (boljša izbira so ribe in morska hrana), ne jejte premalo in ne izpuščajte obrokov, med obroki pa si privoščite priporočljivo sadje, jejte uravnotežen zajtrk, ki vsebuje hrano z veliko beljakovinami. Za vas so nadvse priporočljivi puranje meso, tunina, ščuka in polenovka. Mlečne izdelke lahko uživate v zmernih količinah, še zlasti priporočljivi so kefir, mocarela, rikota, sir feta, skuta in kozje mleko. Od stročnic se raje izogibajte fižolu vseh vrst, medtem ko sta za vas priporočljivi zelena leča in soja. S seznama oreščkov vam ne priporočamo lešnikov, sezama in sončničnih semen. Paziti bi morali na uživanje zrn, kar pomeni izogibanje koruzi, ajdi, kamutu in pšenici, ter jih raje zamenjati ali nadomestiti z amarantom, ovsom, rižem, kaljeno pšenico in rženo moko. Pri zelenjavi se kot posebej dobri omenjajo brokoli, cvetača, česen, sladki krompir, kumare, regrat in zeleni ohrovt, s katerimi nadomestite ne tako priporočljive artičoke, radič, rabarbaro, poper, kapre in kumarice v kisu. Pri sadju najprej posezite po ananasu, grenivki, grozdju, kiviju in slivah, medtem ko avokado, banane, kaki, kutina in kokos niso najboljši za vašo krvno skupino.

Hrana, ki redi:


- rdeče meso (težko prebavljivo),
- fižol,
- semena,
- koruza,
- ajda,
- pšenica.

Hrana, ki pomaga hujšati:
- tofu,
- morska hrana
- mlečni izdelki,
- zelena zelenjava,
- alge,
- ananas.

Krvna skupina O

Če imate krvno skupino O, so za vas beljakovine izjemnega pomena, zato izberite samo najboljšo kakovost mesa, ki vsebuje le malo maščobe in je po možnosti ekološkega porekla. Tudi ribe so priporočljive, a se izogibajte zamrznjenim. Prav tako za vas niso najbolj priporočljivi mlečni izdelki, stročnice in živila z glutenom. Od sadja so za osebe s krvno skupino O zelo priporočljivi ananas, banane, borovnice, mango in slive, medtem ko se raje izogibajte kiviju, kokosu in robidam. Od maščob na vaše telo najbolje delujeta predvsem olivno in laneno olje, raje pa se izogibajte sončničnemu in kokosovemu olju. Poleg tega, da jeste pravilno, je pomembno, da ste še posebno pozorni tudi na naslednje napotke: izogibajte se kofeinu in alkoholu, še zlasti kadar ste v stresnem položaju, ne izpuščajte obrokov, sploh če ste zelo telesno dejavni, kadar hrepenite po tobaku ali sladkorju, naredite nekaj fizičnega.

Hrana, ki redi:
- pšenični gluten (ovira učinkovitost inzulina, upočasnjuje presnovo),
- koruza (ovira učinkovitost inzulina, upočasnjuje presnovo),
- fižol (ovira izkoriščanje kalorij),
- zelje (zavira delovanje ščitničnih hormonov),
- brstični ohrovt (zavira delovanje ščitničnih hormonov),
- cvetača (zavira delovanje ščitničnih hormonov),
- gorčično seme (zavira proizvajanje ščitničnih hormonov).

Hrana, ki pomaga hujšati:
- alge (vsebujejo jod, povečujejo proizvodnjo ščitničnih hormonov),
- morska hrana (vsebuje jod, povečuje proizvodnjo ščitničnih hormonov),
- jodirana sol (vsebuje jod, povečuje proizvodnjo ščitničnih hormonov); bolje je vnašati jod v telo z algami in morsko hrano, ker bi prevelike količine natrija v telesu pripomogle k povišanju krvnega pritiska in zadrževanju vode,
- jetra (izvor vitamina B, ki pomaga pri delovanju metabolizma),
- rdeče meso (pomaga pri delovanju metabolizma),
- špinača, brokoli, ohrovt (pomagajo pri delovanju metabolizma).

prejšnji članek
To so odločitve in dejanja, ki jih boste obžalovali v starosti!
Zdravje
To so odločitve in dejanja, ki jih boste obžalovali v starosti!
naslednji članek
Igral bo vlogo pokojnega očeta
Svet slavnih
Igral bo vlogo pokojnega očeta