stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

To se skriva v vašem popku!

21. 5. 2022; 02.00
Avtor: V. M.
popek

Brez popka lahko živimo. foto: Pexels

Popek. Sploh kdaj pomislite na ta del telesa? Brezbrižno ždi na vašem trebuščku, medtem ko se v njem odvija vam neznani svet …

Popkovina je kakopak življenjskega pomena, saj skozi posteljico nerojenega otroka oskrbuje s hranilnimi snovmi in kisikom. A ko jo po porodu prerežemo in ko po nekaj dneh odpade tudi krn, ostane na sredini trebuščka le še vozlič, ki ga imenujemo popek. Morda niste vedeli, a brez slednjega lahko tudi živite, saj se ne ponaša s prav nobeno življenjsko pomembno funkcijo.

Ste ob tem pomislili, da je popek sila dolgočasen del telesa? Uh, kje pa, če je vaš popek tako kot pri 90 odstotkih ljudeh obrnjen navznoter, potem je v njem sila živahno. V notranjosti popka namreč mrgoli živih bitij, ki jim toplo zavetišče nudi prav prijetno domovanje.

Strokovnjaki oddelka za biologijo na ameriški univerzi North Carolina State University so namreč izvedli zanimivo raziskavo, tekom katere so na šestdesetih prostovoljcih zabeležili več kot 1400 vrst gliv in bakterij. Pri povprečnem posamezniku so sicer našli od 60 do 70 živih bitij, v skupnem pregledu prostovoljcev pa je bilo število znatno večje.

Na popek bi torej morali malce večkrat pomisliti, če ne drugega, vsaj ob večernem umivanju.

prejšnji članek
Kaj vse zmore olje čajevca
Zdravje
Kaj vse zmore olje čajevca
naslednji članek
Najbolj enostaven recept za bezgov sirup
Zdravje
Najbolj enostaven recept za bezgov sirup