venera Dobra karma

Tedenski horoskop: lahko si spremenite usodo, če ...

Isidro Brito Bruno Svet24.si

To je 20-letnik, ki je zabodel in ubil ...

marta kos anze logar Reporter.si

Zunanji minister Anže Logar zaščitil bivšo ...

Soča Svet24.si

Starša dečka, ki je utonil v Soči: “CSD nama ...

splošna-bolnišnica-murska-sobota, respiratorji, ventilator, zdravstvo-dr Necenzurirano

Scenarij za drugi val katastrofičen, opreme pa ...

IMG_20200723_101912 Odkrito.si

Ivan Gale: Gotovo bom v prihodnosti bolj ...

spela groselj Njena.si

Po nesreči Špela Grošelj spet v akcijo

Zakaj božični zvezdi odpadejo listi?
| Vesna Meško

Zakaj božični zvezdi odpadejo listi?

Euphorbia pulcherrima, Pixabay

Se vam je že večkrat zgodilo, da ste kupili krasno božično zvezdo, doma pa je rastlina zelo kmalu odvrgla svoje liste in vas tako opomnila, da z njo ne znate ravnati najbolje? Potem pa si le preberite, kakšni so lahko vzroki za slabo počutje in kako ravnati, da vas bo razveseljevala čim dlje časa ...

Božično zvezdo ni tako lahko vzdrževati, zato si nikar ne jemljite k srcu, če vam doslej niso uspevale. Škoduje ji lahko že prepih, na splošno pa je občutljiva tudi na neustrezno temperaturo. Najbolj ji ustreza okoli 20 stopinj Celzija, nikakor pa ne sme biti nižja od 16 stopinj. Če jo boste izpostavili prenizki temperaturi, ji bodo listi odpadli brez venenja. Tudi na previsoke temperature je občutljiva, listi robov ji namreč pričnejo rumeneti, socvetja pa odpadati.

Pa še nismo končali, veste. Pomembna je tudi temperatura vode s katero jo zalivate. Slednja ne sme biti prehladna, zato se držite tega, da jo zalivate s postano vodo sobne temperature. Pri samem zalivanju bodite zmerni, kajti če ji boste prepogosto dotakali vodo, ji bodo listi oveneli, nato pa odpadli. Poleg tega se jo lahko loti koreninska gniloba, ki je prav tako pogost razlog za propad priljubljene rastline. Božična zvezda namreč ne potrebuje močnega zalivanja. Vodo ji dodajajte po potrebi, pri čemer vedno odlijte odvečno vodo iz lončka. Naslednjega zalivanja se lotite šele takrat, ko bo zemlja posušila.

Omeniti velja tudi to, da ne mara suhega zraka, vlaženje bo torej povsem na mestu. A zopet pazite, da se rosenja lotite z mehko vodo sobne temperature. Da se bo v vašem domu počutila zares dobro, ji enkrat na teden namenite še merico razredčenega gnojila. Hvaležna vam bo!