Mint Butterfield
Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, soustanovitelja Flickrja in Slacka

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28
Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na policiji preverjal številke Hajdinjaka in Vežnaverja

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Zdravstvene težave ob uživanju mesa, ki je tik pred iztekom roka uporabnosti

4. 4. 2019; 01.00
Avtor: Vesna Meško
pakirano meso

Datumi uporabnosti so najpomembnejši pri surovem mesu. foto: Profimedia

Roke uporabnosti je modro upoštevati, a zaradi številnih neljubih izkušenj se sprašujemo, ali so izdelki na zadnji dan roka uporabnosti resnično varni za uživanje. Se je tudi vam že pripetilo, da ste imeli po zaužitju mesa, ki je tik pred iztekom roka, prebavne težave? Preverimo, kaj o tem porečejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje …

Številni kupci posegajo po pakiranih mesnih izdelkih, ki jih trgovci promovirajo kot koncept tedenskega nakupa. Slednje je priljubljeno zlasti za to, ker si lahko kupci na ta način zagotovijo svežo zalogo mesa za nekaj dni. Pri porabi pakiranih mesnih je kakopak pomembno, da sledimo rokom uporabnosti, ki so navedeni na embalaži. Nenazadnje je cilj rokov podajanje informacije, do katerega datuma je hrana varna za uživanje in kdaj predstavlja tveganje za zdravje.

Pa se lahko na navedene datume resnično zanesemo?

Je meso primerno za uživanje četudi zaznamo neprijeten vonj in spremembo videza dan ali več pred določenim rokom trajanja? Kot pojasnjuje naša bralka, mesa tik pred iztekom roka trajanja ne namerava nikoli več pripraviti. »Po zaužitju čevapčičev, ki se jim je tisti dan iztekal rok trajanja, sem imela resnično hude prebavne težave, ki so trajale od popoldneva pa vse do naslednjega dne. Tudi otrok je tožil po bolečinah v trebuhu, manjše prebavne motnje pa je zaznal tudi soprog. Meso sem kupila v petek, pripravili smo ga v nedeljo, a glede na omenjene težave verjamem, da živilo ni bilo več primerno za uživanje,« pojasnjuje Maja S., ki jo zanima, kakšno je priporočljivo ravnanje s tovrstnimi pakiranimi mesnimi izdelki.

Bralka poroča o zdravstvenih težavah, ki so nastopile po zaužitju mesa, ki se mu je iztekal ok trajanja. foto: Profimedia

 Rok trajanja ne zagotavlja, da je živilo varno za uživanje!

»Ideja rokov uporabnosti je pravzaprav vzklila zaradi zaskrbljenosti glede svežosti hrane in ne nujno zaradi njene varnosti, tako da večina datumov uporabnosti kaže, kako sveže bo živilo določen čas in ne nujno, kako pokvarjeno bo postalo. Večina potrošnikov zmotno verjame, da datumi uporabnosti na oznakah nakazujejo, kako varno je živilo. Ti datumi niso povezani s tveganjem za okužbo ali zastrupitvijo s hrano, saj izključno nakazujejo svežost in proizvajalci z njimi sporočajo, kdaj je živilo na vrhuncu svojih lastnosti,« pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje in dodajajo, da je težko prepoznati realno tveganje, ki ga predstavlja uživanje hrane s pretečenim rokom uporabnosti. Obstaja namreč možnost, da so se v živilu razmnožile škodljive bakterije, v kolikor smo ga domov prinesli po daljši vožnji z avtomobilom, ali pa v primeru, da v trgovini ni bilo hranjeno v hladilniku.

Na inštitutu še povedo, da živila, ki smo jih predolgo hranili v hladilniku in imajo pretečen rok uporabnosti, ponavadi ne povzročijo bolezni. »Okužba ali zastrupitev s hrano je bolj verjetno posledica nepravilnega rokovanja z živili ali nezadostne toplotne obdelave v kombinaciji z mikroorganizmi, ki povzročajo bolezen.«

Kako ravnati s pakiranimi mesnimi izdelki?

Da bi se izognili okužbi ali zastrupitvi, nakupujte preudarno in zamrznite vse, česar ne boste pojedli v roku (živila lahko zamrznemo tudi zadnji dan roka uporabnosti). Hrane s pretečenim rokom ne ponudimo otrokom, starejšim in bolnim osebam, še svetujejo na inštitutu in poudarjajo, naj vas pri odločanju vodi predvsem zdrava pamet in lastni občutki, ne pa zgolj zanašanje na rok uporabnosti.

V kolikor se vam torej pripeti, da imate pred seboj živilo neprimernega vonja in sumljivega videza, ga zavrzite, pa čeprav rok uporabnosti še ni potekel.

Se lahko zanesemo na določene roke trajanja?

Se lahko zanesemo na določene roke trajanja? foto: Profimedia

prejšnji članek
Britney Spears pristala na psihiatriji
Zdravje
Britney Spears pristala na psihiatriji
naslednji članek
Tako zelo se je postarala Tanja Ribič
Svet slavnih
Tako zelo se je postarala Tanja Ribič
#obraziavenija
obraziavenija