Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Katera je vaša prava pot do urejene prebave?

16. 4. 2019; 02.50
Avtor: Uredništvo
trebuh, bolečine, slabost, bruhanje

Bolečina v predelu trebuha foto: Dreamstime

Ste vedeli, da je težav z zaprtostjo zelo veliko in da je le-ta bolj pogosta pri ženskah? Kako si pri pojavu težav pomagate in kaj vam v dani situaciji najbolj odgovarja?

Do 30 % prebivalstva se lahko sooča z različnimi težavami povezanimi z zaprtostjo, ki je sicer bolj pogosta pri ženskah in pri starejšemu prebivalstvu. Vsi simptomi, ki pridejo s težavo, so seveda neprijetni, vseeno pa bi se morali vsi zavedati, da je zaprtost lahko nevarna tudi za zdravje, saj se z zastajanjem blata v črevesju ustvarjajo toksini, ki prehajajo v telo in so velikokrat vzrok za številne bolj resne bolezni. 

Kateri so simptomi zaprtosti? 

Med najbolj pogoste simptome zagotovo uvrščamo bolečino v predelu trebuha, napenjanje in splošen občutek nepopolnega izpraznjenja črevesa po opravljeni potrebi. Med težave z zaprtostjo uvrščamo tudi manjše količine izločkov trdega blata (manj kot 50 gramov). 

Kakšen je normalen cikel prebave? 

Pri odraslih se v normalen cikel prebave šteje opravljanje potrebe od trikrat na dan do trikrat na teden, pri dojenčkih trikrat do štirikrat na dan in pri mlajših otrocih dvakrat do trikrat na dan. 

Zakaj pride do zaprtja? 

Razlogi za zaprtost se lahko skrivajo v življenjskem stilu posameznika, ki je povezan s prehrano (v telo vnašate premalo vlaknin), nezadostno količino gibanja in vnosu tekočine. Do zaprtosti lahko pride tudi zaradi preobčutljivosti na določena živila (gluten) ali pa do nje pride zaradi posledice bolezenskega stanja.

Kaj pomaga?

Pri občutku zaprtosti je potrebno popiti zadostne količine tekočine, uživati hrano z več vlakninami in se ukvarjati s telesno aktivnostjo. Ker je zaprtost lahko vzrok za resne bolezni, je pomembno, da se težavo uredi na čim bolj učinkovit način. Poleg naštetih preventivnih dejanj, si lahko pomagate tudi s tableti, svečkami, tekočinami in dodanimi vlakninami. Seveda obstajajo številni izdelki osnovani na kemijskih spojinah in takšni, ki stavijo na naravne učinkovine. 

Pri iskanju dodatne pomoči je izbira zares ogromna, predvsem če k temu prištejemo še številne spletne trgovine, kjer izdelki niso vedno preverjeni. Ravno zato smo se odločili, da bi radi povratne informacije dobili direktno z vaše strani, s strani ljudi, saj je lastna izkušnja najboljša. 

S čem ste si pomagali vi? S katerim morebitnim izdelkom ste bili najbolj zadovoljni, ker je bil najbolj učinkovit in je bilo samo uživanje najbolj prijetno? 

Med 16. aprilom in 26. aprilom oddajte svoj glas (to lahko naredite samo enkrat) in nam pomagajte odgovoriti na vprašanje o tem, kaj najbolj pomaga na poti do urejene prebave. 

prejšnji članek
Slovenski film po hrvaških kinih
Kultura
Slovenski film po hrvaških kinih
naslednji članek
Katarina Čas presenetila z novo pesmijo
Svet slavnih
Katarina Čas presenetila z novo pesmijo