malalan karmen Odkrito.si

Znan slovenski draguljar z ženo v Južno Afriko

jayme closs Svet24.si

Surovo ubil starša 13-letnice in jo nato ugrabil,...

profimedia-0347342852 Petisvet.si

V čem so nebesna znamenja močna in v čem šibka?

upokojenci, upokojenka, socialno ogroženi Svet24.si

Kdo bo vladal slovenskim upokojencem?

amanda-eller Svet24.si

Izginila je v pragozdu in preživela: dva tedna je...

timon sturbej Njena.si

Igralec Reke ljubezni bo snemal z legendarnim ...

Bojan papez kolo Njena.si

Noro: Bojan Papež s kolesom do Dubrovnika!

Izbrali ste: to vam pomaga do urejene prebave
| K.M.

Izbrali ste: to vam pomaga do urejene prebave

Profimedia

Ste vedeli, da se do kar 30 odstotkov prebivalstva sooča z različnimi težavami povezanimi z zaprtostjo. Ta je sicer splošno gledano bolj pogosta pri ženskah in starejšemu prebivalstvu. Zato nas je zanimalo, kaj vam najbolj pomaga na poti do urejene prebave. Takšni so rezultati.

Razlogi za zaprtost so različni, skrivajo pa se v življenjskemu slogu posameznika, premajhnemu vnosu vlaknin in tekočine (vode) v telo in nezadostno količino gibanja. Do zaprtosti lahko pride tudi zaradi preobčutljivosti na določena živila (gluten) ali pa do nje pride zaradi posledice bolezenskega stanja. Prav vsi simptomi so neprijetni, zaprtost pa je na neki točki lahko nevarna tudi za zdravje, saj se z zastajanjem blata v črevesju ustvarjajo toksini, ki prehajajo v telo in so velikokrat vzrok za številne bolj resne bolezni.

Kaj lahko storite?

Pri občutku zaprtosti je potrebno popiti zadostne količine tekočine, uživati hrano z več vlakninami in se ukvarjati s telesno aktivnostjo. Ko je potrebno, si lahko pomagate tudi s tableti, svečkami, tekočinami in dodanimi vlakninami. Seveda obstajajo številni izdelki osnovani na kemijskih spojinah in takšni, ki stavijo na naravne učinkovine. Nas pa je zanimalo, kateri izdelek je po vašem mnenju najbolj učinkovit. Zanimalo nas je predvsem 'S katerim morebitnim izdelkom ste bili najbolj zadovoljni, ker je bil najbolj učinkovit in je bilo samo uživanje najbolj prijetno?'. Zakaj? Ker ravno posamezniki, ki so se že soočili s to težavo, najbolj vedo, kaj jim je pomagalo. 

V našo raziskavo smo vključili izdelke: Bekunis tablete (Roha Arzneimittel GmbH), Bio dietetična vlakna psyllium (Apotheke), Dulcolax svečke (Istituto De Angeli S.r.l.), Lactecon peroralna raztopina (Myland), Lecicarbon svečke (Dr. Gorkič), Macrobalans (Vitabalans), Novolax tablete (Krka), Portalak sirup (Belupo), Prorektal sirup (Lek), Psylliox aktivne vlaknine (ESI) in Verolax Sena tablete (Krka).

Bralci portalov www.svet24.si, www.njena.si in www.odkrito.si  so za najbolj učinkovit izdelek s 45,6 % izbrali aktivne vlaknine Psylliox. Med razlogi za svojo izbiro pa so bralci navedli, da zato, ker gre izdelek, pri katerem je uporaba enostavna in neboleča, ker je okusen in ker gre po njihovem mnenju za edine res učinkovite vlaknine na našem trgu. Največ anketirancev pa je izdelek izbralo, ker je izdelek naraven in ni narejen iz sintetičnih surovin ter ker je preizkušeno učinkovit. 

Foto: Promocijski material - Psylliox aktivne vlaknine

Z 11 % mu je sledil sirup Portalak (Belupo), s 7 % Portelak sirup (Lek) in Novalax tablete (Krka), s 5 % pa Verolax Sena tablete (Krka). Tudi tukaj so bili odgovori, zakaj ravno ta izdelek, največkrat povezani z dejstvom, da je bil izdelek učinkovit, kar pa kaže ravno na to, da uporabniki iščejo izdelke, ki resnično pomagajo. 

Izdelek, ki ga bralci najraje izberejo, ko se soočajo s prebavnimi težavami, je bil tako z veliko prednostjo izbran izdelek Psylliox aktivne vlaknine (ESI), anketa pa je ob tem pokazala, da je ljudem najbolj pomembno dejansko delovanje izdelkov ter njihova naravna sestava.