stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Odnosi
 

Na počitniško avanturo nikar brez kondoma!

1. 7. 2019; 02.00
Avtor: V.M.
Seks

NIJZ: 'Mlade spodbujajmo k odgovorni spolnosti in uporabi kondoma.' foto: Profimedia

Strokovnjaki po vsem svetu opažajo trend naraščanja spolno prenosnih okužb. Mladi so slednjim izpostavljeni zlasti med počitniškimi avanturami, zato na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje svetujejo, naj se pri spolnih odnosih vedno zaščitijo s kondomom.

"Čas dopustov in počitnic je pogosto povezan z večjim tveganjem za prenos spolno prenosljivih okužb. Po vsem svetu in tudi v Sloveniji opažamo trend naraščanja spolno prenosnih okužb, kot so HIV/aids, virusni hepatitisi, gonoreja, sifilis, humani papiloma virusi, klamidijske okužbe in druge," pojasnjujejo na na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje in dodajajo, da raziskave kažejo, da med počitnicami zlasti mladi pogosteje sklepajo nova znanstva in prijateljstva ter tudi intimne stike, pri tem pa se jih še vedno veliko ne zaščiti.

To je tudi razlog, da na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) mladim in vsem spolno aktivnim pri spolnih odnosih priporočajo dosledno uporabo kondoma, tudi če uporabljajo druge kontracepcijske metode, kajti kondom je najzanesljivejša zaščita pred spolno prenosljivimi okužbami (SPO).

»Zdrava spolnost ni pomembna samo zaradi preprečevanja spolno prenosnih okužb in neželenih nosečnosti, ampak je pomemben element zdravega načina življenja in duševnega zdravja,« je povedala Evita Leskovšek z NIJZ in svetovala, kako ukrepati ob nezaščitenih spolnih odnosih: »V primeru nezaščitenega tveganega spolnega odnosa priporočamo obisk zdravnika v primeru znakov okužbe, kot so spremembe na zunanjih spolnih organih, rdečica, bolečine, srbečica, izcedek oziroma testiranje na SPO, na virus HIV in viruse hepatitisov. Zgodnje odkrivanje  namreč pripomore k boljšemu izidu bolezni in preprečuje širjenje bolezni.«

prejšnji članek
S peteršiljem v 5 dneh do minus 2 kg
Kulinarika
S peteršiljem v 5 dneh do minus 2 kg
naslednji članek
Horoskop: Izkoristite še zadnje dni direktnega Merkurja
Horoskop
Horoskop: Izkoristite še zadnje dni direktnega Merkurja