uvodna Dobra karma

Danijel Šmid - Danny žrtev spletk zaradi slave. ...

luka mesec manca renko Svet24.si

Vplivni in zaljubljeni: pari med slovenskimi ...

POR1703033Z-zzswe5174 Reporter.si

Poslanec SAB: Novinarji so spravili ven, da bom ...

zmago jelinčič Svet24.si

Zmago Jelinčič: "Janša je trojanski konj levih ...

Screenshot 2020-02-14 at 23.58.23 Necenzurirano

"Koliko iranskega denarja si dobil, gnida ...

Princ Harry Njena.si

Šok: Ubilo se je nekdanje dekle princa Harryja

anezi Njena.si

Anezi v šovu s skrivnim načrtom?

Sveži rezultati primerjalnega testa sončnih krem
| V.M.

Sveži rezultati primerjalnega testa sončnih krem

Poskrbite za zaščito brez soncem., Dreamstime

Tudi letošnje leto so potrošniške organizacije preverile kakovost sredstev za zaščito pred soncem. Pod drobnogledom se je znašlo tudi devet izdelkov, ki jih najdemo na slovenskih policah. Rezultati testiranj so bili tokrat zelo vzpodbudni. Preverimo …

Potrošniške organizacije so preverile kakovost sredstev za zaščito pred soncem za odrasle z visokim in zelo visokim faktorjem zaščite, torej 30, 50 in 50 +. Kot poroča Zvezda potrošnikov Slovenije, se je pod drobnogledom znašlo tudi 9 izdelkov, ki jih lahko najdemo na slovenskih policah. Cenovni razpon slednjih se giba med 1,75 in 36,99 evra za 100 ml, razveseljiva pa je novica, da so se na samem vrhu znašli izdelki, za katere vam ne bo potrebno seči globoko v denarnico.

Ugotovitve testiranj

Večina sredstev ustreza zapisanemu na embalaži. Noben izmed testiranih izdelkov ni vseboval UV-filtra oxybenzon, ki naj bi imel po nekaterih analizah hormonske učinke na morske organizme, kot so korale. Podoben učinek bi lahko nastal tudi zaradi uporabe UV-filtra octinoxat, tega pa so odkrili v Shiseidovem losjonu, in sicer v sestavini ethylhexyl methoxycinnamater.

Foto: Dreamstime - Zaščitna sredstva nanašajte na kožo 30 minut pred izpostavljanjem soncu in pozneje vsaj vsaki dve uri oziroma po vsakem kopanju.

»Letos med preizkušenimi izdelki, ki jih prodajajo v Sloveniji, res nismo odkrili večjih težav, a na mednarodnem testu smo preizkusili tudi pršilo The Ritual of Karma Sun Protection Milky Spray znane kozmetične znamke Rituals, ki pred sevanjem UVB ščiti manj, kot je zapisano na embalaži, hkrati pa to sredstvo vsebuje dišavo butylphenyl methylpropional (BMHCA) s trgovskim imenom Lilial, ki lahko povzroča alergijske reakcije kože in je potencialno mutagena, zato ni priporočljiva za uporabo v kozmetičnih izdelkih,« je izpostavil Boštjan Okorn, vodja testiranja pri ZPS in dodal: »Pri ostalih vzorcih nismo odkrili neželenih kemikalij, tudi pri mikrobiološki kakovosti so se vsi izkazali za ustrezne.«

Seznam izdelkov pod drobnogledom

  • dm alverde Vitamin Sonnenmilch ZF30
  • dm Sundance Sonnenmilch ZF30
  • Eucerin Sensitive Protect Sun Spray Transparent Dry Touch ZF50
  • Garnier Ambre Solaire UV Water ZF30
  • Hofer Ombia Sun Ultra Sensitive Sonnenspray ZF50+
  • La Roche-Posay Anthelios XL Invisible Mist ZF50+
  • Müller Lavozon Sonnenmilch ZF50
  • Nivea Sun Schutz & Pflege Sonnenmilch ZF30
  • Shiseido Expert Sun Aging Protection Lotion ZF30

* izdelki so razvrščeni po abecednem vrstnem redu