uvodna Dobra karma

Danijel Šmid - Danny žrtev spletk zaradi slave. ...

luka mesec manca renko Svet24.si

Vplivni in zaljubljeni: pari med slovenskimi ...

POR1703033Z-zzswe5174 Reporter.si

Poslanec SAB: Novinarji so spravili ven, da bom ...

zmago jelinčič Svet24.si

Zmago Jelinčič: "Janša je trojanski konj levih ...

Screenshot 2020-02-14 at 23.58.23 Necenzurirano

"Koliko iranskega denarja si dobil, gnida ...

Princ Harry Njena.si

Šok: Ubilo se je nekdanje dekle princa Harryja

anezi Njena.si

Anezi v šovu s skrivnim načrtom?

Izdelajte naravni sprej za odganjanje klopov iz vrta
| Vesna Meško

Izdelajte naravni sprej za odganjanje klopov iz vrta

Česnov sprej, Profimedia

Klopi na vas ne prežijo le med sprehodom po gozdu, pred njimi se je potrebno zaščititi tudi na domačem vrtu. Za vas imamo recept za naravni pesticid, ki vam bo služil za odganjanje nevarnih zajedavcev iz vašega domačega okolja.

Ste tudi vi opazili, da se na vašem vrtu nahaja nemalo klopov? Ljubo jim je senčnato in vlažno okolje, zlasti veliko pa jih je moč zaslediti na listnatih površinah. Da boste lahko brezskrbno uživali med preživljanjem časa v domačem okolju, si lahko pomagate z naravnim organskim pesticidom, ki je učinkovit pri odganjanju klopov, ob enem pa ne bo škodljivo vplival na rastline ter zdravje ljudi in domačih živali.

RECEPT ZA ČESNOV SPREJ

Česnov sprej je organski pesticid, ki učinkovito preganja nadležne klope. Slednjim namreč česen izjemno smrdi, s pršenjem po vrtu in dvorišču boste tako dosegli, da bodo pobrali šila in kopita.

Za izdelavo pripravka potrebujete:

-4 srednje velike česnove čebulice

-čajna žlička mila

-jušna žlica mineralnega olja

-4 dcl vode

Foto: Pixabay - česen

Postopek priprave:

Česen olupite, stroke pa zdrobite, stresite v skodelico in prek prelijte žlico mineralnega olja. Pripravek premešajte in pustite 24 ur, da se sestavine med seboj povežejo. Po pretečenem času dodajte žličko mila in premešajte. Pripravljena zmes vam bo služila kot osnova za izdelavo organskega spreja. Za 4 dcl pripravka boste potrebovali zgolj dve žlici zmesi. Pripravite si 4 dcl vode, vanjo denite dve žlici česnove osnove, dobro premešajte, zmiksajte s paličnim mešalnikom in prelijte v plastenko z razpršilom.

Kako uporabiti česnov sprej?

Česnov sprej razpršite po vrtu, zlasti tam, kjer imate urejen kotiček za preživljanje prostega časa. Smotrno je, da pred pršenjem preverite moč pripravka. Testiranje naravnega spreja izvedemo tako, da s pripravkom popršimo eno rastlino. Če bo slednja porumenela, je to znak, da je koncentrat preveč intenziven, zato mu dodajte nekaj mililitrov vode.

Nemara vas zanima, kako pogosto lahko pripravek uporabite? Po vrtu pršite sedem tednov, na vsake 4 dni. Naravni pesticid ne bo le pregnal klopov, uničil bo tudi ličinke in jajčeca, ki jih samica izleže v tla. S pomočjo česnovega pripravka lahko tako učinkovito zaustavite razvojni cikel klopov.