stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Rdeče vino ugodno vpliva na zdravje prebave

30. 8. 2019; 02.00
Avtor: V.M. / STA
rdeče, vino

foto: Profimedia

Znanstveniki s kraljevega kolidža v Londonu so ugotovili, da imajo pivci rdečega vina v svojem prebavnem traktu večjo raznolikost bakterij, kar pomeni, da je njihov prebavni sistem bolj zdrav od tistih, ki pijejo druge alkoholne pijače.

V raziskavi, ki so jo v sredo objavili v strokovnem časniku Gastroenterology, so raziskovali vpliv piva, jabolčnika, vina in žganja na populacijo mikroorganizmov v črevesju in druge kazalce zdravja pri 916 dvojčicah iz Združenega kraljestva.

Rdeče vino je imelo najboljši vpliv na zdravje črevesja

Povezano je bilo z nižjimi ravnmi debelosti in slabega holesterola. Nobene podobne povezave niso opazili pri pivu, jabolčniku ali žganju, le majhno pri belem vinu.

Vodja raziskave Caroline Le Roy je dejala, da so že prejšnje raziskave na živalih in laboratorijski poskusi pokazali, da rdeče vino izboljša črevesno mikrofloro, a do sedaj niso naredili še nobene večje raziskave na ljudeh.

"Bolj ko je naša črevesna mikroflora raznolika, bolje za nas. Lažje se bomo borili proti boleznimi in lažje presnavljali hrano," je dejala.

Neravnovesje med dobrimi in slabimi mikrobi lahko vodi do slabše imunske odpornosti, debelosti in visokega holesterola.

Ekipa raziskovalcev je opazila celo rahlo znižanje inzulina, kar je dobro, ker lahko preveč inzulina povzroči sladkorno bolezen, a sumijo, da to ni odvisno od mikroorganizmov v črevesju, temveč od nečesa drugega.

Ena od pomanjkljivosti raziskav, ki so osnovane na opazovanju ljudi, je, da ne pokažejo vzroka bolezni in da so lahko ugotovitve, da nekaj pozitivno vpliva na človeka, zgolj posledica naključja.

1 dcl rdečega vina vsebuje 80 kcal.

1 dcl rdečega vina vsebuje 80 kcal. foto: Profimedia

prejšnji članek
Sezam čisti kožo, buče nahranijo lase
Moda&Lepota
Sezam čisti kožo, buče nahranijo lase
naslednji članek
Murko v elegantni obleki skočil na motor
Svet slavnih
Murko v elegantni obleki skočil na motor