i nakit Dobra karma

Horoskop: za vsako nebesno znamenje drugačen ...

brit Svet24.si

FOTO: Britney pristala v bolnišnici. To je razlog

marko lisec tw Reporter.si

Brat poslanca SDS Tomaža Lisca se zgraža nad ...

borut pahor, volitve 2017 Svet24.si

Predsedniku Borutu Pahorju je umrla mama

86695155_10157860848386093_854939220525973504_o Necenzurirano

Zato bi se morali bati Orbana in njegovih ...

Zvezdana Mlakar Njena.si

Zvezdana Mlakar osupla nad odločbo ministrstva

ivana milat3 Njena.si

Sanjski moški: Kaj se je zgodilo z Ivano?

Zakaj hrepenimo po piškotih in torticah?
| A.K.

Zakaj hrepenimo po piškotih in torticah?

Stalna želja po piškotih in sočnih torticah opozarja na prenizek nivo glukoze v krvi., profimedia

Prisluhnite telesu, ko vam kliče na pomoč

Če hlastate za piškoti in torticami, v krvi ni dovolj glukoze

Stalna želja po piškotih in sočnih torticah opozarja na prenizek nivo glukoze v krvi. Molekule glukoze so skrbno uskladiščene v jetrih in mišicah, z namenom, da jih telo porabi kot gorivo ob telesnih in duševnih naporih. Ženskam, ki so kar naprej na dieti oziroma veliko telovadijo, te zaloge vztrajno kopnijo. Posledično se pojavi nepremagljiva želja po nečem sladkem, kar bi telesu na hitrico povrnilo energijo. Manj ko ima telo glukoze, več ogljikovih hidratov oziroma sladkarij zahteva, da bi lahko zajezilo nihanje krvnega sladkorja. Da bi bilo tortic na krožniku manj, poskusite najprej s polnozrnatimi izdelki, kot so kruh in testenine, ter z obilo sadja in zelenjave, ki še dolgo po obroku vzdržujejo enakomeren nivo sladkorja. Pomagajo pa vam lahko še pripravki hidroksikisline, ki jih boste v lekarnah našli v oblikinaravnih izvlečkov iz zdravilnih rastlin.

Če hlastate za hamburgerji in zrezki, vam manjka železo

Večkrat ko si na krožnik naložite zrezke, bolj verjetno je, da je vaše telo oropano železa. In manj ko zaužijete železa, bližje ste slabokrvnosti, ta pa povzroča vrtoglavico, slabost in splošno telesno oslabelost pri več kot 20 odstotkih žensk. Presenetljivo, vendar tudi ženske, ki si rade privoščijo z železom bogate obroke: rdeče meso, jajca, obogatene kosmiče, suho sadje in stročnice, pogosto trpijo za slabokrvnostjo, saj telo včasih železa ne zmore dobro absorbirati. Vsaj na začetku si skušajte pomagati brez zdravil in pojejte ob vsem naštetem še veliko zdrave kisle hrane, ki pomaga vsrkati železo; agrume, robidnice, paradižnik in glavnato zelenjavo (zelje, brstični ohrovt).

Foto: proimedia - Če hlastate za picami in drugimi sirovimi prigrizki, vam manjka zdravih maščob

Če hlastate za picami in drugimi sirovimi prigrizki, vam manjka zdravih maščob

Več kot polovici ljudem primanjkuje srcu koristnih maščobnih kislin, kihkrati poskrbijo še za dobro razpoloženje. Manj ko je zdravih maščob, bolj si jih telo prizadeva pridobiti na nezdrav način; s sirom, smetano, picami in podobnim. Kdor bi dan za dnem rad ugriznil v masten sir ali pico, ta bolj poredko seže po ribah. Največ esencialnih maščobnih kislin je ravno v morskih ribah, ki naj bi jih uživali najmanj trikrat na teden. Če vam čas ne dopušča priprave rib, poskusite z vitaminskimi pripravki, o katerih vam bo natančno svetoval vaš zdravnik oziroma farmacevt. Splača se poskusiti, saj maščobne kisline dokazano izboljšajo razpoloženje in pomagajo zdraviti depresijo.

Foto: profimedia - Manj ko je zdravih maščob, bolj si jih telo prizadeva pridobiti na nezdrav način