Sončni mrk Dobra karma

5. junij 2020: začetek sezone mrkov! Kaj to ...

7 Svet24.si

To so najbolje plačani zvezdniki na svetu

marko-perkovic-thompson_pl6 Reporter.si

Hrvaški pevec Thompson bo lahko od Slovenije ...

Bolnišnica jesenice, jeseniška bolnišnica Svet24.si

Okužena medicinska sestra v jeseniški ...

07651X6465 Necenzurirano

Balkanski posli Telekoma brez sankcij za odgovorne...

magnifico Odkrito.si

Kaj Magnifico pravi o Janševem tvitu?

onur-büyüktopçu Njena.si

Tisti usodni poljub: Igralec je postal TV voditelj...

Začenja se rožnati oktober, mesec osveščanja o raku dojk
| K.M.

Začenja se rožnati oktober, mesec osveščanja o raku dojk

Oktober, mesec osveščanja o raku dojk, Dreamstime

Tudi letošnji oktober bo kot mednarodni mesec osveščanja o raku dojk, najpogostejše oblike raka pri ženskah, obarvan v rožnato. Za zmanjševanje umrljivosti zaradi te bolezni je pomembno predvsem izobraževanje žensk, zgodnje odkrivanje ter takojšnje učinkovito in posameznici prilagojeno zdravljenje, izpostavljajo strokovnjaki.

Mesec raka na dojki

Pravimo mu tudi rožnati oktober, saj v znak osveščenosti in podpore vsem tistim, ki se borijo z rakom na dojki, svet preplavijo rožnate pentlje. Zahrbtna bolezen, ki ji ta jesenski mesec posvečamo že vse od leta 1985, lahko prizadene vsakogar in kadar koli. Rak na prsih je lahko namreč tudi moška težava, nikakor pa ni le težava starejših žensk, saj za njim zbolevajo tudi mlada dekleta. Kot za vsako zdravstveno težavo tudi za to šteje, da imate več možnosti, da se borite proti raku ali pa se njegovim krempljem izognete, če se o bolezni vnaprej poučite. Več kot boste o njej brali in bolj kot boste upoštevali navodila, varnejši boste.

Ob pravočasni diagnozi možnost za ozdravitev velika

Možnost za ozdravitev je velika, če je rak dojk odkrit pravočasno, ko je še v zgodnji fazi razvoja. "Pomembna preiskava za zgodnje odkrivanje raka dojk je mamografija, ki lahko odkrije raka, ko je še netipen. Ključno vlogo pri odkrivanju raka dojk ima tudi ženska sama, saj veliko zatrdlin, za katere se po opravljenih preiskavah izkaže, da so rakave, odkrijejo ženske same s samopregledovanjem," so izpostavili na onkološkem inštitutu.


Ključnega pomena pri zgodnjem odkrivanju in prepoznavanju sprememb je zato ključno osveščanje in izobraževanje žensk. Združenje Europa Donna tako tudi letos v oktobru pripravlja številne aktivnosti na terenu. Med drugim bodo v več mestih po Sloveniji organizirali netekmovalne humanitarne teke pod skupnim imenom Tek in hoja za upanje, ki so namenjen gibanju, druženju in zbiranju sredstev.