Sončni mrk Dobra karma

5. junij 2020: začetek sezone mrkov! Kaj to ...

7 Svet24.si

To so najbolje plačani zvezdniki na svetu

marko-perkovic-thompson_pl6 Reporter.si

Hrvaški pevec Thompson bo lahko od Slovenije ...

Bolnišnica jesenice, jeseniška bolnišnica Svet24.si

Okužena medicinska sestra v jeseniški ...

07651X6465 Necenzurirano

Balkanski posli Telekoma brez sankcij za odgovorne...

magnifico Odkrito.si

Kaj Magnifico pravi o Janševem tvitu?

Darja Gajšek Njena.si

Je Darjo Gajšek strah, da bi jo fotografirali v ...

Rak dojk: Tudi vi lahko pomagate pri osveščanju
| K.M.

Rak dojk: Tudi vi lahko pomagate pri osveščanju

Roza oktober - šampinjoni, Arhiv proizvajalca

S šampinjoni in jabolki zbirajo sredstva programe slovenskega združenja za boj proti raku dojk.

Rožnati oktober je mednarodni mesec osveščanja o raku dojk. Za preprečevanje te bolezni, ki vsako leto v Sloveniji prizadene več kot tisoč žensk, je pomembna tudi preventiva. Tega se zavedajo pri podjetju HOFER, kjer projekt Roza oktober že 4. leto tradicionalno posvečajo osveščanju o raku dojk. Tudi letos bodo svoje sodelavce, kupce in ostalo javnost aktivno opominjali na pomen samopregledovanja, preventive in zdravega življenjskega sloga, hkrati pa spodbudili, da naredimo nekaj dobrega tako zase kot tudi za druge.

Foto: HOFER

»Skrb za zdravje mora ostati prioriteta vse dni v letu, ne zgolj oktobra. Zato naše sodelavce in kupce v okviru pobude Skrbimo za svoje zdravje spodbujamo k trajni spremembi življenjskih navad, ki so najboljša preventiva. S promocijo zdravja na delovnem mestu vsem sodelavcem tako skozi celotno leto, poleg oktobrskih aktivnosti, zagotavljamo dnevno sveže sadje in zelenjavo, brezplačno udeležbo na športnih prireditvah ter jih aktivno vključujemo v projekte, ki so namenjeni tudi širši javnosti, kot so projekt 1, 2, 3, GREMO! in številni drugi,« so povedali pri HOFERju.

V letošnjem oktobru bodo v trgovinah HOFER poleg že dobro prepoznavnih šampinjonov na voljo tudi jabolka v rožnati embalaži. Zelenjavno-sadni dvojec ni le zdrava dopolnitev vsakodnevnega jedilnika – z izbiro roza paketa bodo kupci lahko naredili nekaj dobrega tudi za druge. Za vsak roza paket jabolk in/ali šampinjonov, kupljenih v trgovinah HOFER meseca oktobra, 10 centov namenjajo preventivnim programom slovenskega združenja za boj proti raku dojk Europa Donna.

Projekt Roza oktober bo pri HOFERju potekal že 4. leto. V dosedanjih prizadevanjih so skupno zbrali že več kot 20.000 evrov.

Jabolka in šampinjoni - popoln par z dobrim namenom

Jabolka in šampinjoni, ki bodo letos del HOFERjevega Roza oktobra, so sestavni del celovite zdrave prehrane ter odličen vir antioksidantov. Šampinjoni so bogati z minerali, pripomogli naj bi h krepitvi imunskega sistema in uravnavanju presnove, vsebujejo pa tudi veliko vitamina D. Redno uživanje lahko tako pripomore k boljšemu počutju ter izboljšuje odpornost. Jabolka pa veljajo za najbolj priljubljeno sadje na svetu ter vsebujejo tako prehranske vlaknine kot vitamina A in C.

Roza navdih za osvežitev jedilnika

Da sta sadje in zelenjava del vsakdanjega jedilnika, lahko poskrbimo z enostavnimi recepti in kančkom domišljije. V rožnatem oktobru lahko preizkusite spodnji recept ter svoj jedilnik obogatite z zdravim obrokom, ki bo morda postal del vaše redne in zdrave prehrane.

Recept: Mlada špinača s šampinjoni in jabolki

Na žlici olja prepražite za grižljaj velike trakce puranjih zrezkov. Dodajte sol in poper po okusu ter postavite na stran. Šampinjone očistite, narežite na rezine in popražite na žlici olja. Med tem časom očistite mlado špinačo ter ji dodajte narezano očiščeno jabolko. Špinačo začinite s prelivom, ki je sestavljen iz tanko narezane čebule, žlice sončničnega olja, limoninega soka ter ščepca sladkorja. Preliv po okusu solite in poprajte. Špinačo preložite na krožnik in obložite s pripravljenimi puranjimi trakci ter popestrite s suhimi brusnicami in mletimi orehi.