Mint Butterfield
Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, soustanovitelja Flickrja in Slacka

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Rak debelega črevesa in danke: Zgodnje odkrivanje je zelo preprosto

2. 3. 2020; 03.00
Avtor: STA / V.M.
Rak debelega črevesa in danke

Rak debelega črevesja. Slika je simbolična. foto: Profimedia

V Evropi za rakom debelega črevesa in danke vsako leto zboli 550.000 ljudi, od tega pa jih 260.000 umre. Zgodnje odkrivanje je sicer enostavno, potreben je zgolj preprost presejalni test, ki se ga lahko izvede doma.

Vsako leto v marcu zaznamujemo mednarodni mesec ozaveščanja o raku debelega črevesa in danke. Cilj je, da bi čim več ljudi spoznalo prednosti zgodnjega odkrivanja raka, kar omogoča presejalni program, ki že 11 let zelo uspešno deluje tudi v Sloveniji, so sporočili iz Združenja EuropaColon Slovenija.

Aktivnosti se bodo tudi tokrat začele v Evropskem parlamentu, kjer bodo predstavniki organizacije Digestive Cancers Europe nadaljevali s promocijo presejalnih programov za odkrivanje predrakavih in rakavih sprememb na debelem črevesu in danki za vso Evropo, so zapisali v Združenju EuropaColon Slovenija. EuropaColon je sicer krovna organizacija, ki združuje društva bolnikov z raki prebavil iz vse Evrope.

Slovenija pri zgodnjem odkrivanju med najuspešnejšimi

"EU si je zastavila cilj, da bi presejali 65 odstotkov prebivalcev, starih od 50 do 74 let. Žal pa se je temu cilju doslej uspelo približati le peščici držav in evropskih regij," so opozorili v združenju. Dodali so, da zelo učinkovite države in regije odkrijejo več kot štirikrat več bolnikov v zgodnji fazi kot druge in prihranijo mnogo življenj.

Med njimi je druga najuspešnejša Slovenija, kjer vsako drugo leto na testiranje povabijo vse prebivalce v starosti od 50 do 74 let, rezultati pa so zelo spodbudni.

V Evropi za rakom debelega črevesa in danke vsako leto zboli 550.000 ljudi, od tega pa jih 260.000 umre. Kot so pojasnili v združenju, je rak debelega črevesa in danke drugi najsmrtonosnejši rak v Evropi, s presejalnimi populacijskimi programi pa bi lahko to številko prepolovili.

"Če bi vse evropske države uvedle formalni presejalni program, bi na evropski ravni prihranili tri milijarde evrov in obenem ohranili preko 100.000 življenj na leto," so poudarili.

Možnost ozdravitve 90-odstotna

Po navedbah združenja imajo ljudje, pri katerih je bolezen odkrita v prvem stadiju, 90-odstotno možnost ozdravitve, medtem ko je ta možnost pri metastatski obliki oziroma četrtem stadiju zgolj desetodstotna.

Zgodnje odkrivanje je sicer enostavno, potreben je zgolj preprost presejalni test, ki se ga lahko izvede doma, so še zapisali v združenju.

Mesec ozaveščanja o raku debelega črevesa in danke zaznamujejo v več kot 40 evropskih državah. Letos poteka pod geslom Življenje je lepo! oziroma #BeutifulLife.

prejšnji članek
Iva Krajnc Bagola o svoji lepotni rutini
Moda&Lepota
Iva Krajnc Bagola o svoji lepotni rutini
naslednji članek
50. ponovitev Gorenjskega slavčka
Svet slavnih
50. ponovitev Gorenjskega slavčka
#nasazenazenska
nasazenazenska