Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Turistične agencije se pri vračilu vplačil za potovanja ne držijo zakona

30. 3. 2020; 02.00
Avtor: STA
spletno nakupovanje

Če vam na dopustu ukradejo predplačniško kartico, boste le ob znesek, naložen na kartico. foto: Dreamstime

Zveza potrošnikov Slovenije pri vračilu turističnih rezervacij opozarja na nepravilnosti in ministrstvo poziva k rešitvi. 'Problem vračila izplačil se ne more reševati na plečih potrošnikov.'

Turistične agencije bi morale po zakonu potrošniku vrniti denar, ugotavljajo v Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). Ker je to veliko breme za agencije, pozivajo k pomoči države v sklopu interventnih ukrepov.

V ZPS so opisali, da prejemajo izredno veliko vprašanj, kakšne pravice imajo potrošniki v primeru odpovedi potovanj, saj jim turistične agencije zavračajo zahteve za vračilo vplačil in vztrajajo, da so upravičeni do dobropisa oz. vrednotnice za potovanje enkrat drugič. Tržni inšpektorat pravi, da prijav ne more obravnavati, dokler na ravni države oz. EU ne bodo sprejeta stališča ali rešitve.

Kot so zapisali v današnjem sporočilu za javnost, so gospodarskemu ministrstvu že 17. marca predlagali, naj se za reševanje te problematike zagotovitvi posebno jamstvo za izdane dobropise ali vrednotnice, s katerim bo poleg turističnih agencij za izplačilo dobropisa jamčila tudi država. Na ta način bi se potrošniki lažje odločali za sprejem dobropisa ali za odlog vrnitve vplačil na kasnejši čas, kar bi bistveno olajšalo položaj turističnih agencij, so prepričani.

foto: Profimedia

Potrošniške organizacije, članice Evropske potrošniške organizacije BEUC, so, kot so spomnili, v sporočilu Evropski komisiji poudarile, da mora imeti potrošnik pravico izbirati, ali bo zahteval vrnitev vplačila ali sprejel drugačno ponudbo turistične agencije, države pa naj z zagotovitvijo dodatnega jamstva olajšajo obremenitev turističnih agencij.

Evropska komisija je v svojem priporočilu zavzela enako stališče glede pravice potrošnikov do vračila vplačil ter pozvala nacionalne države, naj zagotovijo razširitev jamstva tudi na dobropise (vavčerje). Rešitve tudi v Sloveniji po mnenju ZPS potrebujemo takoj. "V ZPS smo pripravljeni sodelovati pri oblikovanju ustrezne rešitve, zato pozivamo ministrstvo k čimprejšnjem ukrepanju," so še poudarili.

prejšnji članek
Nekateri bolniki z multiplo sklerozo zaradi zdravil bolj dovzetni za virusno okužbo
Zdravje
Nekateri bolniki z multiplo sklerozo zaradi zdravil bolj dovzetni za virusno okužbo
naslednji članek
Tedenski horoskop: močnejši  boste v svojih odločitvah
Horoskop
Tedenski horoskop: močnejši boste v svojih odločitvah