Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Koromač krepi srce in imunski sistem

10. 7. 2020; 04.00
Avtor: Zoran Franc
koromač

koromač foto: Dreamstime

Kdaj ste nazadnje uporabili koromač? Še nikoli? Pa veste, da ima koromač številne zdravilne lastnosti, obenem pa je v kuhinji vsestransko uporaben? Preverite, kako ga lahko dodate na jedilnik.

Koromač je sorodnik korenja, koriandra in peteršilja in bi ga lahko skorajda umestili med dišavnice, saj je po okusu precej izrazit in unikaten. Na prvi pogled morda spominja na zeleno, nekoliko podoben je tudi okus, medtem ko mladi listki spominjajo na koprc, zaradi česar koromač opazimo tudi kot dekoracijo na krožnikih.

Vir vitaminov, vlaknin in mineralov

Koromač je znan po veliki količini vitaminov iz skupine B, vsebuje tudi vitamin C pa veliko vlaknin, kalcija, železa, bakra, magnezija in drugih mineralov. S svežim brez težav obogatite solato, lahko pa ga dodate v sendvič ali ga zgolj popečete. Nepogrešljiv je v juhah, pa tudi kot priloga k mesnim jedem.

nasvet dneva-koromač foto: Dreamstime

Krepi srce

Koromač pozitivno vpliva na srce, kar je posledica močnih antioksidantov, med katerimi sta kvercetin in rutin, ki pomagata preprečevati kronična vnetja. Dober vpliv na delovanje srca imajo tudi vlaknine, ki so izjemno pomembne za zdrav in normalno delujoč srčno-žilni sistem. Vlaknine poleg tega znižujejo raven škodljivega holesterola, izpostaviti pa moramo tudi visok delež kalija, ki je pomemben za uravnavanje krvnega tlaka in srčnega utripa.

Imunski sistem

V koromaču je tudi veliko vitamina C, zato je nepogrešljiv v času prehladnih obolenj. Z rednim uživanjem boste zmanjšali možnost prehladnih obolenj in gripe, pripomore pa tudi k premagovanju simptomov, ko je prehlad že prišel naokoli. Vitamin C se uvršča med antioksidante, kar pomeni, da nevtralizira škodo, ki jo povzročajo radikali, in preprečuje oksidativni stres. Pomemben je tudi za zdrav videz kože ter sijoče in zdrave lase in nohte.

Priporočljiv za ženske

Strokovnjaki so dokazali, da izvlečki iz koromača dokazano umirjajo menstrualne krče. Te bolečine so sicer pri nekaterih zelo mile, medtem ko pri drugih lahko postanejo tako intenzivne, da preprečijo opravljanje najosnovnejših vsakodnevnih opravil. Koromač pa je koristen tudi v času menopavze. Gre namreč za zelenjavo, ki učinkovito blaži neprijetne simptome, ki se pojavijo v menopavzi.

prejšnji članek
Šepeta se: Kdo piše novo knjigo o Melanii Trump?!
Svet slavnih
Šepeta se: Kdo piše novo knjigo o Melanii Trump?!
naslednji članek
Top julijska ledenka: Poletni ples maline in kokosa
Zdravje
Top julijska ledenka: Poletni ples maline in kokosa