gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo
Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača semena, kaj bo z avtohtonimi sortami?

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Znanstveniki ovrgli 300 let staro domnevo o spermijih

5. 8. 2020; 01.00
Avtor: V.M. / STA
dreamstime_m_138733120

spermiji foto: dreamstime

Domneva, da semenčice plavajo s pomočjo repka, ki se giblje levo in desno, ne drži. Slednje razkrivajo raziskovalci, ki so ovrgli 300 let staro domnevo, ki je pravzaprav nastala zaradi optične iluzije. Njihova ugotovitev vas bo presenetila ...

Človeški spermiji plavajo podobno kot vidre, v novi študiji trdijo raziskovalci, ki so na podlagi modernih 3D-mikroskopov ovrgli več kot 300 let staro domnevo, da semenčice plavajo s pomočjo repka, ki se giblje levo in desno. Odkritje so avtorji univerz v Bristolu in Ciudad de Mehiki predstavili v reviji Science Advances.

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, je Nizozemec Antoni van Leeuwenhoek že v 17. stoletju z navadnim mikroskopom opazoval gibanje spermijev v semenski tekočini in postavil tezo, da se gibljejo podobno kot jegulje.

Z univerze v Bristolu pa sporočajo, da gre zgolj za optično iluzijo. Britanski strokovnjaki trdijo, da spermij za gibanje po tekočini uporablja le eno stran repa. Da ne bi plavali v krogu, se podobno kot vidre vrtijo, da ohranijo smer.

foto: Profimedia

Klasični mikroskop daje vtis, da se repki semenčic premikajo simetrično z ene na drugo stran, je zapisal vodja študije Hermes Gadelha, strokovnjak za področje plodnostne matematike. "Spermiji so se prilagodili in svoje enosmerno plavalno gibanje izenačili tako, da se v vodi vrtijo. Gibanje je podobno delovanju odpirača za vinsko steklenico, torej podobno kot pri vidrah," pravi Gadelha.

Ta dodaja, da so spermiji rešili eno od matematičnih ugank v mikroskopskem merilu. Simetrijo so ustvarili iz asimetrije.

Študija pa ima tudi uporabno funkcijo. Strokovnjaki trdijo, da bo v bodoče na osnovi gibanja repkov moč prepoznati zdrave in nezdrave spermije.

prejšnji članek
Kako pravilno uporabljati bronzer
Moda&Lepota
Kako pravilno uporabljati bronzer
naslednji članek
Žena turškega zvezdnika se je odzvala na govorice
Svet slavnih
Žena turškega zvezdnika se je odzvala na govorice