vesolje Dobra karma

Kozmične povezave: vsak planet ima v vsakem ...

pablo escobar Svet24.si

V hiši Pabla Escobarja našel razkrajajoče se ...

simona kustec Reporter.si

Premier Janez Janša z maskami terorizira ...

koronavirus, avtobusna postaja, medicinska sestra Svet24.si

Ukrepi usmerjeni zlasti v trg dela, to nov ...

20200923-01026932 Necenzurirano

Iz naših žepov v žep ministra Vizjaka

presaditev organov Odkrito.si

Darovanje organov je "dejanje srca"

Josip Drabik Njena.si

Ljubezen po domače: Tudi Josip ni neznanec malih ...

Te prirojene težave lahko povzroča pitje alkohola v nosečnosti
| V.M. / STA

Te prirojene težave lahko povzroča pitje alkohola v nosečnosti

Zarodek ali plod ne more razgraditi alkohola kot odrasla oseba., Profimedia

Ob dnevu fetalnega alkoholnega sindroma strokovnjaki poudarjajo, da so težave, povezane z izpostavljenostjo otroka alkoholu pred rojstvom, popolnoma preprečljive. Škodi lahko že manjša količina alkohola, zato na NIJZ nosečnice pozivajo, naj se odpovedo alkoholnim pijačam, k odgovornemu odnosu do alkohola pa želijo spodbuditi tudi širšo javnost.

Pitje alkohola med nosečnostjo lahko privede do številnih negativnih posledic, kot so spontani splav, odmrtje ploda, prezgodnji porod ali rojstvo otroka s spektrom fetalnih alkoholnih motenj, pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Slednje predstavljajo ime za različne prirojene težave, povezane z izpostavljenostjo otroka alkoholu pred rojstvom. Alkohol škodljivo vpliva na razvoj in rast zarodka ter lahko povzroči trajne poškodbe. Spekter fetalnih alkoholnih motenj lahko preprečimo, saj se pitju alkohola lahko izognemo.

"Tudi manjša količina alkohola lahko škodi še nerojenemu otroku. Danes vemo, da so razlike med posamezniki v ranljivosti na alkohol povzročene z genetsko dovzetnostjo. Za žensko brez genetske dovzetnosti, morda en kozarec vina ne povzroči večje škode. Pri ženski z genetsko dovzetnostjo pa je lahko že en kozarec vina dovolj, da škodi otroku," je opozorila Marjetka Hovnik Keršmanc z NIJZ.

Natančno število otrok, ki se rodijo s posledicami uživanja alkohola med nosečnostjo, ni znano. Ocene tujih strokovnjakov kažejo, da se v Sloveniji na leto rodi okoli 80 otrok s fetalnim alkoholnim sindromom, s posledicami izpostavljenosti alkoholu pred rojstvom pa se jih skupaj rodi približno petkrat več. Po ocenah v Sloveniji alkohol pije več kot četrtina nosečnic, izsledke tujih strokovnjakov povzemajo na NIJZ.

Foto: Arhiv Svet24 - Nosečnice so lahka tarča izdelkov, ki za njihove novorojenčke obljubljajo najboljši začetek življenja.

Raziskave kažejo, da je pomemben dejavnik, ki vpliva na pitje alkohola med nosečnostjo, tudi pivsko vedenje pred nosečnostjo, še zlasti popivanje. Podatki slovenskih populacijskih raziskav kažejo na veliko razširjenost pitja alkohola v rodni dobi. "V starostni skupini 25 do 34 let, ki je starostna skupina, v kateri zabeležimo največ rojstev, je skoraj polovica žensk v zadnjem letu vsaj enkrat pila na način, s katerim je tvegala pojav škodljivih posledic pitja alkohola," je opomnila Maja Roškar z NIJZ.

Novejše raziskave kažejo, da na zdravje potomcev in celo naslednjih generacij potomcev vplivajo tudi očetove pivske navade. Očetovo pitje alkohola med drugim vpliva na partneričino pitje alkohola med nosečnostjo, na zdravje, na izide nosečnosti, zdravje in življenje otroka po rojstvu. Verjetnost, da bo nosečnica pila alkohol, je večja, če pije tudi njen partner.

Strokovnjaki s področja javnega zdravja zato izpostavljajo pomen ozaveščanja celotne skupnosti za preprečevanje in zmanjševanje alkoholu izpostavljenih nosečnosti in fetalnemu alkoholnemu sindromu. Pomembna pa je tudi podpora neposredne okolice. Pivsko vedenje partnerja, družinskih članov in prijateljev po navedbah NIJZ namreč močno vpliva to, ali bo alkohol pila tudi nosečnica. "Pomembno je, da odločitev bodočih staršev, da v času nosečnosti ne bosta pila alkohola, podprejo in spoštujejo tudi njuni bližnji," so pozvali.