Ana Tavčar Dobra karma

Ana Tavčar za neozdravljivo bolezen skrbi na ...

regina2 Svet24.si

Regina je poročena že 25 let. To so njeni nasveti

druzinska fotografija pogacar xx Reporter.si

Ozadje čudeža na dveh kolesih: Vse družinske ...

meja Svet24.si

Teh hrvaških županij ni več na rdečem seznamu,...

18418X0073 Necenzurirano

Kam so izginili direktorji #kolumna

rumena majica Odkrito.si

Pogačar rumeno majico podaril v dobrodelne namene

Marjan Jakša Njena.si

Ljubezen po domače: Marjan v šov s posebnim ...

Izpostavili problematiko pitja alkohola v slovenski družbi
| STA / V.M.

Izpostavili problematiko pitja alkohola v slovenski družbi

Pogovore o alkoholu moramo začeti že prej kot v najstniškem obdobju., Dreamstime

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) bodo na dogodkih, poimenovanih Dan brez alkohola, v osmih mestih vse do torka poudarjali pomen, ki ga ima odgovoren odnos do pitja alkohola.

Dan brez alkohola je poseben dan v okviru projekta Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola (SOPA), ki ga izvaja NIJZ, financirata pa Slovenija in EU.

Kako bo potekalo osveščanje družbe?

V osmih različnih regijah bodo predstavili svoje aktivnosti in spodbudili k pogovoru o zdravih življenjskih izbirah. Obiskovalci bodo lahko dobili informacije o njihovem delu, o problematiki pitja alkohola v slovenski družbi in o posledicah čezmernega pitja. Pogovorili pa se bodo tudi o zdravih alternativah, o tem, kako vzpostaviti odgovoren odnos do pitja alkohola, in o virih pomoči v regiji oziroma Sloveniji. Dogodki bodo prilagojeni trenutnim razmeram pri širjenju novega koronavirusa.

Na dogodkih bodo sodelovali tudi predstavniki šestih nevladnih organizacij, ki sodelujejo pri projektu, in sicer Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije, Zveza paraplegikov Slovenije, združenje za duševno zdravje Šent, Zveza prijateljev mladine Slovenije, Slovenska karitas in Športna unije Slovenije. Ponekod bodo navzoči tudi predstavniki uradov za delo Zavoda za zaposlovanje, predstavniki policije in lokalne skupnosti.

Foto: Profimedia - Tudi vi te dni ne uživate alkohola?

Prvi Dan brez alkohola bo danes v Kranju

Dan brez alkohola bo danes v Kranju, v Kopru v soboto, v Vipavi in Brežicah v ponedeljek ter na Ravnah na Koroškem v torek potekal v okviru Evropskega tedna mobilnosti. V Ljubljani in Murski Soboti v petek in v Mariboru v soboto pa bo v okviru vseslovenske akcije Dan za spremembe, so še navedli na NIJZ.

Ali Slovenci pijemo preveč?

Na vsakih deset prebivalcev Slovenije v starosti med 25 in 64 let jih je v letu 2016 sedem pilo alkohol v mejah manj tveganega pitja, eden je pil alkohol čezmerno, dva pa sta vsaj že leto dni abstinirala. Se je pa vsak drugi prebivalec Slovenije v letu 2016 visoko tvegano opil.

Vsako pitje alkohola je tvegano in lahko pripelje do škodljivih posledic za posameznikovo zdravje. Svetovna zdravstvena organizacija je alkohol uvrstila celo med rakotvorne snovi. Zdravstveni stroški, povezani s pitjem alkoholnih pijač, pa v Sloveniji po oceni NIJZ znašajo okoli 147 milijonov evrov letno.

Foto: Profimedia - alkohol