martin strel 1 Dobra karma

Ločeni Martin Strel o novi poroki: 'Ni se še ...

lockdown, milano, karantena, prazna ulica Svet24.si

Pri nas razglasitev epidemije in "policijska ura,"...

sarec jansa maske sta pf Reporter.si

Zamaskiranca iz pekla spolitizirala epidemijo: ...

Bojana Beović Svet24.si

Bojana Beović: Po številu novookuženih v ...

20200110-00983419 Necenzurirano

Poraz Aleša Hojsa in zmaga za odstavljenega šefa...

Damjan Murko 2 Odkrito.si

Šokantno! Žgala sta se v gozdu!

Njena.si

Do lepo oblikovane ritke z brezplačnim treningom ...

Kako preprečiti inkontinenco?
| Tea Dečman

Kako preprečiti inkontinenco?

Na inkontinenco poleg starosti vplivajo še drugi dejavniki, na primer stres, sunkoviti gibi in napori, težko fizično delo, dviganje bremen ali prisiljena drža., Arhiv

Kako zelo so pomembne, se zavemo šele takrat, ko gre kaj narobe. In če so mišice ohlapne »tam spodaj«, gre lahko marsikaj narobe.

Nedavne raziskave, ki so merile učinkovitost absorpcije mineralov v kosteh v povezavi z aktivnostjo mišic medeničnega dna, so pokazale, da imajo osebe, ki imajo simptome inkontinence, po navadi tudi težave z osteoporozo. Mišice medeničnega dna so eden temeljev našega zdravja, saj držijo notranje organe pred gravitacijo. So kot nekakšen trampolin. Če ta izgubi svojo funkcijo, pride do pojava inkontinence, splošnega nezadovoljstva in številnih drugih težav, ki so s tem povezane – tudi sram in izogibanje ljudem (v poletnih mesecih, ko je vroče, urin tudi na vložku še hitreje odda svoj neprijeten vonj).

INKONTINENCA

Mišice medeničnega dna so eden temeljev našega zdravja, saj držijo notranje organe pred gravitacijo. So kot nekakšen trampolin. 

O svoji bolezni z imenom inkontinenca namreč ne spregovori več kot 70 odstotkov bolnikov, in ne, za njo ne trpijo le starostniki, temveč kar od 20 do 30 odstotkov žensk po porodu, v srednjem starostnem obdobju (50 let) pa je inkontinentnih že od 30 do 40 odstotkov ljudi. Velike številke, ki govorijo o očitnem. Uhajanje je namreč tegoba, za katero morda trpi tudi naša sodelavka, a nikoli ne bo priznala, tako kot mi, če imamo težave in če se ne bomo znebili tabujev in naredili več zase – krepili svoje mišice in poleg vadbe za čvrsto telo nekaj naredili tudi za svoje močne mišice medeničnega dna.

Foto: Dreamstime - inkontinenca, keglove vaje, lulanje, stranišče, wc

KAKOVOSTNO SPOLNO ŽIVLJENJE

Pa vendarle uhajanje urina pri oslabljenih mišicah medeničnega dna (pri zelo oslabljenih tudi blata) ni edina tegoba. Zdravniki opozarjajo, da oslabljene mišice medeničnega dna lahko oslabijo tudi naše spolno življenje, saj ob njihovi oslabitvi težje doživljamo vse dražljaje, ki si jih želimo čutiti ob spolnem odnosu. Orgazmi so ob oslabljenih mišicah šibkejši ali do njih pride težje, če se zraven bojimo še, da nam bo ušlo, pa si radosti med rjuhami sploh ne predstavljamo več.

MATERNICA IN MEHUR NA SVOJEM MESTU

Krepke mišice medeničnega dna delujejo tudi proti povešeni maternici in povešenem mehurju. Morda je še vaša babica včasih z rokami potiskala »vse« nazaj, z besedami, da ne bi česa izgubila, in si je vaša mama v strahu, da bi se ji dogajalo enako, v času menopavze raje dala odstraniti svojo maternico … Vam tega ni treba! Da okrepite mišice medeničnega dna, da bo vaša maternica stala na svojem mestu, da vam ne bo uhajalo in da boste tudi v starosti lahko živeli dostojno, zdravo, samozavestno življenje, boste naredili največ, če boste svoje mišice okrepili in nato le še vzdrževali, da bodo ostali močni.