stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ko je za izpuščaj pod pazduho kriva bakterijska okužba

23. 5. 2023; 03.00
Avtor: V.M.
pazduha_vonj_dodorant

Izpuščaj pod pazduho? foto: Profimedia

Poleti se pod pazduho mnogo bolj potimo kot tekom preostalega leta. Na občutljivem področju se lahko pojavi vnetje kože, najpogostejši vzrok je bakterijska okužba.

Pod pazduho se nahaja velika koncentracija žlez lojnic in lasnih mešičkov. V kožni gubi se tako razvija vlažno in toplo področje, ki predstavlja idealno okolje za razvoj bakterij in glivic. Pod pazduho se lahko pojavijo vneti izpuščaji, ki nastanejo kot posledica bakterijske okužbe zaradi potenja ali pa zaradi reakcije po negi, denimo britje ali uporaba nekaterih kozmetičnih preparatov. Vnetje se lahko pojavi tudi zaradi jemanja nekaterih zdravil, izključena ni niti posledica zaužitja določene hrane ali prehod v bolj vlažno in toplo okolje. Stanje ni zanemarljivo, iz pordelega in vnetega predela se lahko razvijejo tudi okužene rane.

K pojavu izpuščaja so nagnjeni zlasti ljudje, ki se veliko potijo. Znoj namreč lahko povzroči vnetje žlez znojnic – slednje se povečajo, kar vpliva na nenehno draženje področja pod pazduho.

pazduha foto: dreamstime

Kako si lahko pomagamo?

-Nemudoma prenehajte uporabljati dražeče snovi. Vneto mesto nikar ne mažite z deodoranti!

-Če je koža vneta in razdražena, nanjo nanesite obkladke s fiziološko raztopino, da boste pomirili vnetje.

-V kolikor slednje ne pomaga, lahko na pordelo mesto nanesete kremo ali losjon na vodni osnovi z učinkom pomirjanja razdražene, vnete in pordele kože.

-Ob resnejših bakterijskih vnetjih je seveda potreben obisk zdravnika. Dermatolog se bodisi odloči za sistemsko zdravljenje ali zdravljenje z antibiotiki.

-Ko se vneta koža pomiri, poskrbite, da bo koža na tem predelu čimbolj suha. Pomagate si lahko denimo z otroškim pudrom. Skrbite tudi za pogostejšo higieno in neagresivno nego.

prejšnji članek
Kako lahko vsakdanja opravila obremenjujejo hrbtenico?
Zdravje
Kako lahko vsakdanja opravila obremenjujejo hrbtenico?
naslednji članek
Kaj je pametno jesti pred vadbo?
Zdravje
Kaj je pametno jesti pred vadbo?
#obraziavenija
obraziavenija