Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Uredimo prebavo na naraven način

17. 11. 2021; 12.30
Avtor: Oglasno sporočilo
napihnjenost
Prazniki so tradicionalno obeleženi z druženjem in dobro hrano. Pojemo več, bolj sladko, bolj mastno, pregrehe zaradi čistega užitka. Praznična kulinarika je pogosto tudi izziv za prebavo. Lahko povzroča nelagodje v prebavilih, ki se izraža kot bolečina pa tudi slabost in utrujenost. Prebavno nelagodje lahko sprostimo na naraven način. Tradicionalno se za lajšanje tovrstnih tegob uporablja ingver, kamilica, meta, melisa, janež, rdeči brest, angelika, sladki koren, artičoka in pegasti badelj.

Bolj pogoste so med prazniki

Prebavne težave lahko doletijo prav vsakogar. Kažejo se lahko na različne načine, pogosto pa kot občutek teže v želodcu, slabost, napihnjenost in napenjanje, lahko pa tudi v obliki bolečine in krčev v trebuhu. Niso značilne le za ljudi s kroničnimi prebavnimi boleznimi, alergijami ali preobčutljivostmi na določena živila. Prebavne težave si lahko nakopljemo tudi s pregrehami, skominami in seveda praznično kulinariko. Le-ta je navadno osnovana na mastni in sladki hrani. Če dodamo še sladke pijače, alkohol in kavo pa se le s težka izognemo neravnovesju v prebavilih.


Prebavila so dolga cev

Prebavni trakt od ust pa vse do anusa je ponekod ravna, drugje vrečasta in zavita cev, ki jo loči več odsekov. Prav vsak je s svojo kemijo in mehaniko odgovoren za del razgradnje hrane. Sosledje delovanja mišic, ki upravljajo peristaltiko, zaporedje encimov, razgradnja, mikroflora, absorpcija in nazadnje tudi izločanje nerabnih snovi iz telesa si sledijo v ciklih.  Že rahlo neravnovesje v obliki obilnega obroka »močne« hrane pa lahko povzroči napihovanje, spahovanje, povračanje, bolečine, krče, pospešeno prebavo, slabo počutje in tudi omotico. Preobremenjena prebavila vplivajo tudi na počutje, energijo in koncentracijo.

Prebava in občutki

Prebavni trakt in možgani so že v zgodnjem razvoju povezani. Četudi ju kasneje loči dober meter razdalje pa se povezava v obliki občutkov vseeno čuti. Ko ste v stresu imate občutek kepe v želodcu. Strah pospeši prebavo, slutnje in tesnobe vplivajo tudi na dogajanje v trebuhu.  Nelagodje v prebavilih zaradi različnih vzrokov lahko doleti prav vse generacije, od otrok do odraslih.

Pomoč na naraven način

Pri blaženju prebavnih nelagodij se v ljudski medicini uporabljajo številna zelišča. Uživamo jih v obliki čajev in tinktur, saj so v tovrstni obliki tudi najbolj prikladni za zaužitje. V času težav je apetit znižan, pomoč pa pričakujemo v obliki nekaj požirkov. Tradicionalno se za blaženje nelagodja v prebavilih uporablja ingver, rdeči brest in artičoko. V družbi kumine, kamilice in angelike v sinergiji s pegastim badljem, meliso, sladkim korenom in meto v obliki zeliščnih izvlečkov blagodejno vplivamo na številne prebavne težave, ki so posledica neravnovesja v prebavni cevi. Obliko tinkture redčimo z vodo, lahko pa jo zaužijemo tudi z zeliščnim čajem, sadnim sokom ali žličko medu.  

Kaj povzroča prebavne težave?

Razlogov je veliko. Razvade na dolgi rok vplivajo na spremembo življenjskega sloga ter tudi prebave. Šibke točke se lahko razvijejo v težave. Prav vsak posameznik na prebavo vpliva s prehrano, gibanjem in količino spanja. Prazniki pa so kot nalašč motilec rutine in zdravih prehranjevalnih navad. Vsekakor je hrana v prijetni družbi pomemben ritual. S hrano smo si že v davnini izkazovali naklonjenost in skrb. Čas izobilja pa nam je prinesel tudi razvade in težave. Dobrote zaužijemo zaradi užitka, manj zaradi lakote. Pomembno je, da si ob prebavnih nelagodjih poiščemo ustrezno pomoč. Zelišča so tako naravna pomoč, ki nas vodi nazaj do ravnovesja in dobrega počutja. Zdrava in uravnotežena  prebava pa je izjemnega pomena, saj vpliva na naše razpoloženje ter podpira delovanje imunskega sistema. Oboje pa je zelo pomembno za zdrave in mirne praznike, ki prihajajo.

prejšnji članek
Pravljično Celje bo poskrbelo za praznično toplino v srcu
Svet slavnih
Pravljično Celje bo poskrbelo za praznično toplino v srcu
naslednji članek
Igralka Mojca Fatur izdala zbirko pravljic
Svet slavnih
Igralka Mojca Fatur izdala zbirko pravljic