sekolar, mizna krožna žaga
Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, agencija se ne da

1715949373-dsc06037-1715949336712
Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno zbirali podatke z bančnih računov"

njena.si
njena.si njena.si
Zgodbe
 

Zdravila niso v ordinaciji, ampak v hladilniku!

18. 7. 2016; 11.00
Avtor: Milka Krapež
z_diabetes1

Je vzrok za diabetes in druge bolezni – vnetje?

Je vzrok za diabetes in druge bolezni – vnetje?

Sladkorno bolezen tipa 2 lahko pozdravite sami, pravi ameriški zdravnik dr. Thaddeus Gala. Zdravila zanjo pa ne bi smeli iskati v zdravniški ordinaciji, ampak v svojem hladilniku. Prav ste prebrali, očitno je prava hrana zdravilo za vse. Dr. Gala to vsak dan dokazuje z novimi ozdravljenimi bolniki. 



To se bere kot sodobna pravljica. Bolnikov s sladkorno boleznijo tipa 2 je ogromno, ljudi v preddiabetičnem stanju pa prav tako. Te bolezni medicina  ne zna pozdraviti. Gre za dolgotrajno napredovanje, ki ga je mogoče z zdravili in pametnim življenjem zadrževati, ustaviti pa se ga ne da. Zdravniki bolnikom glede na stanje predpisujejo različna zdravila, ki jih je čedalje več. Poleg tega pa morajo bolniki zelo paziti na prehrano. Kako je torej lahko neki ameriški zdravnik javno (na več televizijskih kanalih) izjavil, da zna sladkorne bolnike pozdraviti? Ker se to zdi na meji verjetnosti, so se v ameriški televizijski hiši NBC odločili, da bodo enega od bolnikov spremljali od začetka do konca zdravljenja. Trajalo je nekaj tednov. Po besedah dr. Gale zdravljenje navadno traja povprečno od enega do osem mesecev.

Skrivni vzrok številnih bolezni. Dr. Gala razlaga, da ne gre le za sladkorne bolnike (da ne bo pomote, v tem članku ves čas pišemo o sladkorni bolezni tipa 2!), ampak tudi za druge bolnike s kroničnimi boleznimi. Te so sicer zelo različne, vendar pri vseh poteka enak proces: vnetje. To je tako imenovani skrivni ubijalec, ki vodi v bolezni in zakrivi njihovo napredovanje. To ni tisto vnetje, ki ga vsi poznamo, ko se poškodujemo ali pa se s čim okužimo. V takem primeru telo na prizadeto mesto pošlje ustrezne snovi in bele krvničke, ki poskrbijo, da se poškodba pozdravi oziroma napadalec uniči. To je akutno vnetje. Obstaja pa še drugačno vnetje, tako, ki ga ne vidimo in ne zaznamo, dokler ni škoda že zelo velika. V tem primeru dobi imunski sistem signal, da je v telesu nekaj narobe, in tja pošlje omenjene snovi in bele krvničke. Ker pa poškodbe ni, napadalcev pa tudi ne, »vojska« vseeno ostane na  mestu in napada zdrave celice. Začne se počasen vnetni proces, ki se lahko vleče leta ali celo desetletja. Temu pravijo subklinično vnetje, zanj do nedavnega niti ni bilo ustreznega diagnostičnega testa. Toda ta proces se lahko vmeša v gene, ki jih je človek podedoval, da postanejo aktivni. Tako naj bi si razlagali nagnjenost k boleznim v posameznih družinah. Zdravniki pravijo, da tu ni mogoče nič storiti, dr. Gala pa meni, da to ne drži. Čeprav ima človek tak gen, ki lahko sproži bolezen, ni nujno, da se to zgodi. Drugače povedano, če v telesu ni vnetja, se gen ne bo aktiviral. Vnetje torej škoduje na dveh ravneh: lahko napade zdrave celice in organe, obenem pa lahko aktivira podedovani gen in bolezen izbruhne.

Dr. Gala ne kritizira zdravnikov. Pravi, da so jih pač v šoli naučili, da se pri kroničnih boleznih, kakršna je sladkorna bolezen tipa 2, ne da nič narediti, da lahko bolnikom samo predpisujejo zdravila in nadzorujejo napredovanje bolezni. Najbolj zanimivo je, da je velika razlika med tem, kar je znanost dokazala, in tem, kar medicina danes uporablja. Morda se zdravniki tega tudi zavedajo, a večinoma vseeno predpisujejo zdravila; z napotki, kaj bi lahko bolnik sam naredil, pa so bolj skopi. Resnici na ljubo za to tudi nimajo dovolj časa.

Morda pa je rešitev malce preveč preprosta? Vzrok za bolezen je namreč popolnoma enak kot rešitev zanjo. Vse dosedanje raziskave so namreč pokazale, da je vnetje posledica tega, kar človek poje in popije. Če bi torej hrano in pijačo, ki spodbujata vnetje, zamenjali z drugačnimi živili, ki ga celo odpravljajo, bi se lahko pozdravili. Če uživamo hrano za vnetje, se stanje vsak dan počasi za malenkost poslabša. Z leti to poslabšanje privede v eno od kroničnih bolezni, kar je lahko sladkorna, srčna bolezen, tudi Alzheimerjeva in celo rak. Če pa človek začne uživati hrano (in pijačo), ki deluje protivnetno, ima telo možnost, da odpravi poškodbe in se pozdravi. To je namreč dr. Gala dokazal s svojimi bolniki, ki so po njegovih natančnih navodilih sledili prehranskemu programu in se pozdravili. To pomeni, da jim danes ni več treba uživati zdravil. Primere si lahko kadar koli ogledate na spletnih straneh, le zdravnikovo ime odtipkajte v brskalnik. Seveda zdravnik nekaj prodaja: to je knjiga o tako imenovanem ključu za ozdravitev.



Več v Zarji št. 29, 19.7.2016

prejšnji članek
Branko Čakarmiš, programski direktor medijske hiše Pro plus
(Za)REČENO
Branko Čakarmiš, programski direktor medijske hiše Pro plus
naslednji članek
Alenka Artnik, potapljačica na vdih
(Za)REČENO
Alenka Artnik, potapljačica na vdih