stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Ali vaša športna majica smrdi, čeprav ste jo oprali?

25. 2. 2024; 04.00
Avtor: Z.F.
drgnite

Pranje foto: dreamstime

Kaj storiti, če vaša majica, še preden ste se preznojili, že »diši« po vsem drugem kot po mehčalcu … Kako opraviti z neprijetnimi vonjavami?

Človeški znoj ima pač svoj vonj in pošteno prepotiti se je nujno in zdravo. A ob tem poskrbite, da tudi tisti, ki vadijo z vami, ne bodo preveč trpeli. Telo ima okoli 2,4 milijona por, skozi katere se potimo in izgubljamo tekočino. Svež znoj je praviloma še brez vonja, zaradi bakterij na koži pa se začne razkrajati, kar mu da manj prijetne vonjave.

Športno opremo po vadbi izpirajte

Pri športu po navadi uporabljamo majice in hlače, namenjene funkcionalni vadbi, katerih sestava omogoča hitro vpijanje znoja in sušenje oblačila, kar koži omogoča, da lažje diha. Taka oblačila so navadno iz hidrofobnih vlaken, ki odvajajo vlago. A tudi v znoju so hidrofobne snovi, zato je vonj s takih oblačil veliko težje odstraniti. Znoj vsebuje še lipide, kisline in amonijak, zato je lahko pri pranju oblačil prav nadležen.

 Neprijetne vonjave je veliko lažje odstraniti z naravnih materialov, kot sta bombaž in volna.

Kaj narediti, da se ne bi zažrl v tkanino

Strokovnjaki svetujejo, da majico in hlače takoj po koncu vadbe speremo pod tekočo vodo, ožamemo in shranimo v vrečko, da se bakterije, ki povzročajo neprijeten vonj, v torbi ne bi množile. Ko pridemo domov, pa oblačila operemo zgolj z detergentom, pri najvišji možni temperaturi, ki jo dovoljuje tkanina. Mehčalca ne uporabimo. A vsak kos oblačil potrebuje posebno negovanje, zato smo pripravili še nekaj nasvetov.

Pranje oblačil foto: dreamstime

Športna majica

Izogibajte se dodajanju mehčalca, saj tkanino kvari in uničuje njene posebne lastnosti, ker na njej ustvari zaščitni film. Majica bo tako precej slabše odvajala pot s telesa oziroma se bo ta še bolj »zažrl« vanjo. Majice po pranju sušimo obešene, tako se bodo hitreje posušile, neprijeten vonj pa se ne bo razširil na druga mesta.

Tekaške hlače

Tekaške hlače peremo v hladni vodi, saj lahko vroča voda ohrani neprijeten vonj v materialu. Tudi tekaške hlače je dobro oprati takoj po treningu, saj tako preprečimo, da bi se vonjave obdržale ali celo razširile.

prejšnji članek
Miha Deželak o ženi: Irena je drugi del mene
Svet slavnih
Miha Deželak o ženi: Irena je drugi del mene
naslednji članek
Se srečujete z ljubosumjem?
Zdravje
Se srečujete z ljubosumjem?
#nasazenazenska
nasazenazenska