Aleksej Navalni
Svet24.si

Foto in video: Navalnega ob Franku Sinatri spustili v grob, nato so zadoneli zvoki Terminatorja

zdravniki, stavka
Necenzurirano

Smo talci zdravniških baronov, ki vodijo Fidesovo igro

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Kako pozimi učinkovito in varčno zračimo?

24. 1. 2024; 03.00
Avtor: M.K.
zračenje

Fotografija je simbolična. foto: Profimedia

Ni lepšega kot po dolgem sprehodu ali dnevu v službi priti v varno in toplo zavetje doma. A pomembno je tudi, da je v našem domu prijeten, svež zrak, daleč od zatohlega, ki nas že po nekaj minutah bivanja v njem uspava. Zračenje je še kako pomembno, a ko zračite, zračite učinkovito in varčno.

Zakaj moramo zračiti

Ljudje zračimo prostore v prvi vrsti zato, da onesnažen in izdihan zrak zamenjamo s svežim in novim. Če bi nenehno ždeli v sobi, ki je ne bi zračili, bi se v njej nakopičilo veliko ogljikovega dioksida, prav tako vlage, saj jo ves čas izločamo. K temu spadata še znoj in loj, ki ju koža izloča. Zato je prezračevanje še kako pomembno, a ne vsako in ne za vsako ceno. Kakšno je torej pravilno prezračevanje, da iz toplega doma ne bomo izpustili preveč toplote in tako drastično povišali stroškov ogrevanja?

Kratko, a intenzivno zračenje

Seveda poleg naravnega prezračevanja v sodobnih hišah obstajajo še nekateri drugi prezračevalni sistemi, ki omogočajo optimalno zračenje, prav tako obstaja še sistem za kanalsko in prisilno prezračevanje. Če omenjenih sistemov nimate, je pomembno, da je naravno zračenje kratkotrajno in intenzivno. Kaj to pomeni? Zračenje na kip ni kratkotrajno in intenzivno ter se ne priporoča. Z zračenjem na kip se izmenja zelo malo zraka, toplota medtem uhaja iz prostora, strošek ogrevanje pa se posledično povišuje. Zato moramo pozimi, če želimo zares prezračiti prostore, na stežaj odpreti vsaj eno okno v vsakem prostoru in vsa vrata, da nastane prepih. Le tako bo star zrak lahko zamenjal svežega. Vse skupaj naj traja okrog pet minut, odvisno od moči vetra. Tak postopek ponovite do trikrat na dan, zjutraj, ko vstanete, po kosilu, da preženete vonjave hrane, in zvečer, preden ležete spat. Na tak način se bo prostor veliko manj ohladil in hitreje segrel, saj se veliko toplote zadržuje v pohištvu in ostalih predmetih v prostorih, zrak pa bo bistveno boljši.  

prejšnji članek
7 napak, ki jih naredimo ob prvem srečanju
Zdravje
7 napak, ki jih naredimo ob prvem srečanju
naslednji članek
Čarobna zima na toplem blizu doma
Življenjski slog
Čarobna zima na toplem blizu doma