Fotografija je simbolična. foto: Profimedia
Zakaj moramo zračiti
Ljudje zračimo prostore v prvi vrsti zato, da onesnažen in izdihan zrak zamenjamo s svežim in novim. Če bi nenehno ždeli v sobi, ki je ne bi zračili, bi se v njej nakopičilo veliko ogljikovega dioksida, prav tako vlage, saj jo ves čas izločamo. K temu spadata še znoj in loj, ki ju koža izloča. Zato je prezračevanje še kako pomembno, a ne vsako in ne za vsako ceno. Kakšno je torej pravilno prezračevanje, da iz toplega doma ne bomo izpustili preveč toplote in tako drastično povišali stroškov ogrevanja?
Kratko, a intenzivno zračenje
Seveda poleg naravnega prezračevanja v sodobnih hišah obstajajo še nekateri drugi prezračevalni sistemi, ki omogočajo optimalno zračenje, prav tako obstaja še sistem za kanalsko in prisilno prezračevanje. Če omenjenih sistemov nimate, je pomembno, da je naravno zračenje kratkotrajno in intenzivno. Kaj to pomeni? Zračenje na kip ni kratkotrajno in intenzivno ter se ne priporoča. Z zračenjem na kip se izmenja zelo malo zraka, toplota medtem uhaja iz prostora, strošek ogrevanje pa se posledično povišuje. Zato moramo pozimi, če želimo zares prezračiti prostore, na stežaj odpreti vsaj eno okno v vsakem prostoru in vsa vrata, da nastane prepih. Le tako bo star zrak lahko zamenjal svežega. Vse skupaj naj traja okrog pet minut, odvisno od moči vetra. Tak postopek ponovite do trikrat na dan, zjutraj, ko vstanete, po kosilu, da preženete vonjave hrane, in zvečer, preden ležete spat. Na tak način se bo prostor veliko manj ohladil in hitreje segrel, saj se veliko toplote zadržuje v pohištvu in ostalih predmetih v prostorih, zrak pa bo bistveno boljši.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.