901596_f168_dragonja_promet02t
Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še ne bo konec

1683742182-dsc7277-01-1683742078866
Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne zaslužke. Zakaj jih Klemen Jaklič skriva?

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Čarobna pohodniška pot ob prekrasnem jezeru

12. 8. 2023; 08.30
Avtor: Katja Kaja Mejač
Via Paradiso_Millstätter See_Archiv MTG ©Gert Perauer (33)

Pot je primerna za različne težavnostne stopnje. foto: Gert Perauer

V lepoti pokrajine lahko uživate na številnih pešpoteh. Izberite varne, primerne za vaše znanje in opremo ter lažje dostopne.

Ena takšnih pešpoti se nahaja v neposredni bližini Slovenije ob Milštatskem ali Miljskem jezeru (Millstätter See) v Avstriji, ki je od naše prestolnice oddaljeno približno 150 kilometrov ali slabi dve uri vožnje. Gre za drugo največje jezero na avstrijskem Koroškem, in čeprav je turistično dobro zapolnjeno s številnimi hoteli in namestitvami, je velik del jezera, kar sicer ni pogosto, prosto dostopen tudi za dnevne obiskovalce. Najlepše pa je, da je okoli jezera in po različnem okoliškem hribovju speljana prelepa in urejena pešpot Via Paradiso, ki v velikem delu ponuja prelepe razglede na jezero in okolico ter gorovje Nockberge. 

Razgledi so resnično neverjetni in presenetijo v vsakem letnem času. foto: Gert Perauer

Med potjo lahko naletite tudi na skrite kotičke, eno izmed takšnih je močvirsko jezero Egelsee. foto: Arhiv

Lokacija je lahko dostopna tudi iz Slovenije, saj je oddaljena le dobrih 150 kilometrov. Zato lahko Millstätter See, Vio Paradiso in okolico izberete tudi za vikend izlet, ki bo zapolnil tako vašo ljubezen do narave kot tudi pohodništva ali prelepe arhitekture. 

Samo jezero in pešpot sta odlična izbira tudi za vse obiskovalce s štirinožnimi prijatelji, saj jih številne nastanitve sprejmejo z odprtimi rokami.

Rajska pot

Via Paradiso je krožna pot, ki je sestavljena iz štirih različnih etap in se razteza na 55 kilometrih. Etape so dolge približno 15 kilometrov, na njih pa vsakič premagate okoli 650 metrov nadmorske višine. Na splošno ne gre za težavne poti, čeprav so nekateri deli morda nekoliko bolj zahtevni. Prvi pogoj za udeležbo na celotni poti, ki jo lahko prehodite v štirih dneh, je seveda dobra telesna pripravljenost tako izkušenih pohodnikov kot tudi začetnikov. Najboljše je, da prehodite zgolj eno etapo, če je to seveda vaša želja in če vam to dopušča telesna pripravljenost. Na izhodiščno točko oziroma do bližine vašega hotela vas po končani etapi lahko odpelje uraden prevoz, tudi ladijski, ali pa se po želji nazaj odpravite peš. 

Štiridnevni pohod je tako raznolik kot same etape – od baročnih vil, bujnih kmetijskih vrtov, zgodovinskih vasi in grajskih ruševin do jutranjega kopanja v vodi v toplejših mesecih. Zadrževanje na številnih in premišljeno postavljenih razglednih točkah bo prineslo še dodatno sprostitev za vašega duha. Čarobnost poti vas bo torej spremljala na vsakem koraku.

Natančen pregled poti

Na prvi etapi premagate 457 metrov nadmorske višine, dolga je 14,9 kilometra, porabite pa približno štiri ure in pol. Na drugi etapi premagate 542 metrov nadmorske višine in dolžine 13,5 kilometra, za to porabite malo manj kot štiri ure in pol. Na tretji etapi boste premagali 276 metrov nadmorske višine, dolga je 10 kilometrov, za njo potrebujete slabe tri ure. Zadnja etapa je najzahtevnejša, na njej boste premagali 652 metrov nadmorske višine, dolga je 15,2 kilometra, za njo pa boste porabili slabih pet ur.

Eden izmed vrhuncev poti je zagotovo razgledna točka Sternenbalkon, kjer si lahko privoščite tudi piknik. Dosežete jo na četrti etapi. foto: Gert Perauer

Millstätter See ponuja prelepo kuliso tudi za sprostitev. foto: Gert Perauer

Izberite primeren čas

Mogoča sta individualno načrtovanje poti in rezervacija, ki vključuje tudi storitve prevoza prtljage in prevoz do železniške postaje. Najboljši čas za pohod je seveda v zgodnji jeseni ali pozni pomladi, ko so temperature še zmerne in tudi narava ponuja svojo najlepšo podobo. Zato je naše priporočilo, da se na izlet odpravite maja, junija, septembra ali oktobra. Če se na pot odpravite poleti, naj vam razkrijemo, da temperatura vode v jezeru doseže tudi 27 stopinj Celzija, kar kliče po skoku v vodo. 

Pot je skrbno urejena in primerna za različno zahtevne pohodnike, saj si jo lahko v velikem delu prilagodite.

Pot je skrbno urejena in primerna za različno zahtevne pohodnike, saj si jo lahko v velikem delu prilagodite. foto: Arhiv

Utrinki s poti

Utrinki s poti foto: Arhiv

Utrinki s poti

Utrinki s poti foto: Arhiv

Utrinki s poti

Utrinki s poti foto: Arhiv

Ena izmed točk pohoda, kjer si lahko privoščite tudi kosilo v prostorih gradu.

Ena izmed točk pohoda, kjer si lahko privoščite tudi kosilo v prostorih gradu. foto: Gert Perauer

Na poti lahko uživate tako v arhitekturi, naravi kot zgodovinskih stavbah.

Na poti lahko uživate tako v arhitekturi, naravi kot zgodovinskih stavbah. foto: Gert Perauer

prejšnji članek
Ljubezen na vasi: Ljiljana in Dragoljub sta še vedno skupaj
Resničnostni šovi
Ljubezen na vasi: Ljiljana in Dragoljub sta še vedno skupaj
naslednji članek
Nataša Bergant: Zame je ljubezen delo na sebi
Svet slavnih
Nataša Bergant: Zame je ljubezen delo na sebi