nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Ideja za izlet: Predmeja

16. 4. 2024; 05.00
Avtor: K.M.
Predmeja, Ajdovščina (1)

Pogled v dolino foto: KKM

Odlična ideja za izlet je zagotovo naselje Predmeja v Ajdovščini, ki zagotavlja odklop in uživanje v slikoviti naravi. Preverite naše razloge, zakaj si je naselje vredno ogledati.

Pred dobrimi 400 let je na robu Trnovskega gozda nastala vas Predmeja, ki je danes idilična vasica, obdana s prelepo pokrajino. Danes kljub oddaljenosti od Ajdovščine in drugačnemu tempu življenja ponuja številne možnosti za preživljanje aktivnega oddiha. Njeno ime izvira iz njene legi ob gozdni meji. Čeprav je geografsko del Vipavske doline, se od nje znatno razlikuje. Naselje ni umeščeno v dolino; namesto tega so domačije in hiše razpršene po planoti, obkrožene s kraškimi travniki do roba gozda.

V preteklosti so domačini intenzivno vzrejali živino, danes pa so preostale le posamezne kmetije, ki še vedno ohranjajo tradicijo in pripravljajo okusne kozje in kravje sire ter druge mlečne izdelke. Predmeja sedaj predstavlja mirno oazo za obiskovalce in domačine, ki se predajajo različnim športom in aktivnemu načinu življenja. Nastanitev nudijo zasebniki in gostoljubni domačini, številne koče pa poskrbijo za okrepčilo lačnih obiskovalcev.

1. Vzpon na najvišjo goro Ajdovščine 
S Predmeje se lahko povzpnete na vrh Malega Golaka, ki ima 1.495 metrov nadmorske višine, ki je kljub svoji višini ime dobil zaradi dejstva, da je na njem najmanjša planina. Z vrha lahko uživate v prelepem razgledu na celotno Slovenijo, saj ponuja tudi pogled na Triglav, Julijske Alpe, Karavanke in Kamniške Alpe ter seveda na Primorsko in morje. Sicer je približno 15 metrov višji kot Veliki Golak. Mali je svoje ime namreč dobil zaradi najmanjše planine na svojem vrhu, in ne zaradi najmanjše višine. 

Iztokova koča pod Golaki foto: KKM

Pod Golaki foto: KKM

Pod Golaki foto: KKM



2. Otliško okno
Predmeja prestavlja tudi odlično izhodišče na Otliško okno. Z njegovim nastankom so povezane različne legende, tudi ta, da naj bi okno v jezi z rogom naredil hudič. Resnica pa je predvsem v tem, da skozi votli del gore, ki tvori okunu podobno tvorbo, opazujete bližnjo vas Otlica. 

Otliško okno - naravna znamenitost foto: Marjana Vovk



3. Idilična cesta
Če se na Predmejo z avtom odpravite s strani Ajdovščine, lahko ljubitelji avtomobilske vožnje uživate v enem izmed najlepših cestnih odsekov v Sloveniji. Ozka cesta je vklesana v skalovje in vozi skozi prelepe kamnite predore tik nad globokimi prepadi. Ob vožnji pa morate biti tudi pozorni, saj je cesta velikokrat polna pešcev in kolesarjev ter seveda motoristov.

prejšnji članek
Viktorijo Bencik Emeršič podprli mož Bojan ter sinova Tibor in Oskar
Svet slavnih
Viktorijo Bencik Emeršič podprli mož Bojan ter sinova Tibor in Oskar
naslednji članek
Prevčeva izbranka pripravila poročno torto za Niko Križnar
Svet slavnih
Prevčeva izbranka pripravila poročno torto za Niko Križnar
#obraziavenija
obraziavenija