1703079682-dsc6151-01-1703079660058
Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, pogreb bo javen in odprt za vse

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Prvi že vstopili v novo leto

31. 12. 2023; 11.32
Avtor: K.M.
Festival Lent ognjemet

foto: Promocijsko gradivo

Medtem ko nas na stari celini loči še nekaj ur do vstopa v novo leto, so danes ob 11. uri po srednjeevropskem času v leto 2024 prvi vstopili prebivalci tihomorskega otoka Kiribati.

V Avstraliji bodo v novo leto vstopili ob 14. uri srednjeevropskem času, vmes pa se bodo od starega leta poslovili tudi na nekaterih vzhodnih ruskih ozemljih. Sydney bo v novo leto tradicionalno vstopil z ogromnim ognjemetom ob znameniti operi in pristaniškem mostu, kar bodo prenašali tudi v živo po televiziji in spletu. Pričakujejo, da si bo ognjemet skupaj ogledalo več kot 400 milijonov ljudi.

Po Aziji in Arabskem polotoku bo nato v ponedeljek v novo leto vstopila tudi Evropa, kjer so napovedana številna praznovanja na prostem z glasbenim in drugim programom ter ognjemeti, ponekod z ekološko bolj prijaznimi svetlobnimi. Eden od vrhuncev novoletnega praznovanja bo ponovno v New Yorku, kjer se na Times Squareu vsako leto zbere okoli milijon ljudi, ki zadnje sekunde letošnjega leta odštevajo ob tradicionalnem spustu kristalne krogle.

Kot zadnja pa bosta v ponedeljek ob 13. uri po srednjeevropskem času v novo leto vstopila nenaseljena Bakerjev in Howlandov otok v Tihem oceanu. Praznovanja pa bodo zaznamovali tudi konflikti po svetu, med njimi že skoraj dve leti trajajoča vojna v Ukrajini, kot tudi na območju Gaze, ki jo je pred skoraj tremi meseci sprožil napad skrajnega palestinskega gibanja Hamas na Izrael.


prejšnji članek
Damjan Murko iskreno o očetovski vlogi
Svet slavnih
Damjan Murko iskreno o očetovski vlogi
naslednji članek
Slovence hudo pretresla smrt priznanega radijca
Svet slavnih
Slovence hudo pretresla smrt priznanega radijca