Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar
Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Dobri temelji za globalno prihodnost: Šport navdihuje, gospodarstvo pa tudi

6. 1. 2024; 03.30
Avtor: Oglasno sporočilo
32-8-spirit 1 lv

foto: Luka Vovk

Prijetno s koristnim. V takšnem vzdušju sta ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport ter Javna agencija SPIRIT Slovenija včeraj ponovno izpeljala vsakoletno srečanje prevzemnikov in naslednikov podjetij. Kje? Ob vznožju podkorenske strmine, ki bo danes in jutri gostila prvi slovenski športni vrhunec te zime. Šport navdihuje, gospodarstvo pa tudi.

»Dobri temelji za globalno prihodnost,« se je glasil naslov srečanja, ki je včeraj na prizorišče športnega spektakla privabilo več kot sto uspešnih slovenskih podjetnikov. Javna agencija SPIRIT Slovenija in ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport sta letno srečanje prevzemnikov in naslednikov družinskih podjetij tokrat pripravila v sklopu praznovanja 60. obletnice mednarodnega smučarskega tekmovanja Zlata lisica. V VIP-prostorih Zlate lisice, ob ciljni areni proge, po kateri se bodo danes in jutri spustile najboljše alpske smučarke na svetu.

V ospredju je bila zgodba družinskih podjetij – ta v Sloveniji predstavljajo več kot 80 odstotkov vseh podjetij in so tako temelj slovenskega gospodarstva. Družinska podjetja se soočajo s specifičnimi izzivi. So kot trdne vezi, ki povezujejo preteklost, sedanjost in prihodnost. Neprecenljive izkušnje na eni ter želje, cilji in ambicije na drugi strani. V tej zgodbi je prenos lastništva ena od ključnih faz v življenjskem ciklu podjetij in ravno vprašanje nasledstva oziroma prevzema je bilo v ospredju na včerajšnjem dogodku v Podkorenu.

Prenos lastništva je dolgotrajen in zahteven proces tako s finančnega, pravnega, organizacijskega kot tudi psihološkega vidika, zato se ga je treba lotiti preudarno in načrtno, predvsem pa pravočasno. To je bilo glavno sporočilo velike večine govorcev, ki so v sproščenem vzdušju nagovorili udeležence srečanja. Med njimi so bili tudi prevzemniki in lastniki družinskih podjetij, ki so se že soočili z izzivi postavljanja nasledstva. Razpravljali so o svojih izkušnjah in vidikih prenosa lastništva, si izmenjali mnenja ter podali svoje predloge za stanovske kolege.

Direktor Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Danijel Lamperger je podjetnike, ki so pred prenosom lastništva, pozval, da se posvetujejo s tistimi, ki so ta proces že opravili. »Tovrstna praksa se v Sloveniji premalo uporablja, je pa izredna koristna,« je poudaril in dodal, da so izkušenejši podjetniki vselej pripravljeni pomagati tistim, ki vprašajo. Dovolj zgovoren je že podatek, da v Sloveniji samo tretjina družinskih podjetij uspešno preda lastništvo na svoje naslednike.

Nacionalna točka dosega namen
Podjetniki so v en glas poudarili, da sta ob vsem tem zelo dobrodošli strokovna pomoč in podpora države. Agencija SPIRIT Slovenija je ob koncu leta 2019 v ta namen vzpostavila Nacionalno točko za prenos lastništva. Namen te točke je ozaveščanje o pomenu pravočasnega postavljanja nasledstva v podjetjih in spodbujanje podjetnikov, da se na prenos lastništva skrbno pripravijo. Točka v sodelovanju s podpornimi institucijami ponuja predavanja in izmenjavo dobrih praks, ki so dopolnjena z diagnostičnimi svetovanji in nepovratnimi sredstvi za izpeljavo postopka prenosa lastništva. Od 2019 je bilo v okviru točke izvedenih skoraj 300 uvodnih diagnostičnih svetovalnih intervjujev, 177 podjetij se je vključilo v vavčer za prenos lastništva, izpeljanih pa je bilo tudi več kot 160 predavanj in delavnic, v katere je bilo vključenih več kot 3000 podjetnikov. »Ugotavljamo, da se tudi zaradi celovitih aktivnosti te točke vse več podjetij odloča, da bodo proces prenosa začela pravočasno, kar nas navdaja z zadovoljstvom, saj s tem dosegamo svoj namen,« je ob tem povedal Rok Capl, v. d. direktorja SPIRIT Slovenija.

V sklepnem delu dogodka so bila prvič podeljena tudi priznanja 18 najmlajšim prevzemnikom družinskega podjetja, ki so koristili vavčer za prenos lastništva in so se prijavili na natečaj, najmlajša prevzemnika pa sta prejela posebno plaketo. Rok Capl je v zaključku poudaril tudi pomembnost sovpadanja s športno prireditvijo v Kranjski Gori. »Prizadevamo si, da podjetnike vključimo tudi v takšno okolje, na športnem prizorišču. To prinaša drugačno vzdušje, udeleženci bodo ta konec tedna še posebej zavzeto navijali za naše tekmovalke, izpeljali bomo tudi okroglo mizo z mladimi podjetniki in podjetnicami ter našimi šampionkami. To je pozitivni navdih – šport navdihuje, gospodarstvo pa tudi,« je zaključil Capl.

foto: Luka Vovk

prejšnji članek
Znaki nizke samopodobe in kako se z njo soočiti
Zdravje
Znaki nizke samopodobe in kako se z njo soočiti
naslednji članek
Domača kopel, ki pokuri toliko kalorij, kot 30 minutna hoja!
Zdravje
Domača kopel, ki pokuri toliko kalorij, kot 30 minutna hoja!
#nasazenazenska
nasazenazenska