Življenjski slog
 

Ne nasedajte Instagram prevari: Meta že uporablja vaše podatke

26. 9. 2024; 19.34
Avtor: K.M.
Izdelek brez naslova

Spletna prevara, ki so ji podlegli tudi znani obrazi.

Če ste v zadnjih dneh na Instagramu delili to objavo o Meti, ki naj bi vas čudežno zaščitila, ste širili nesmisel

V teh dneh ste na Instagramu verjetno vsaj enkrat zasledili to objavo:

Zbogom Meta AI. Odvetnik je svetoval, da to objavimo, saj lahko neobjavljanje povzroči pravne posledice. Ker je Meta zdaj javna družba, morajo vsi člani objaviti podobno izjavo. Če tega ne storite vsaj enkrat, se bo štelo, da se strinjate z uporabo vaših podatkov in fotografij. Ne dovolim Meti ali komur koli drugemu, da uporablja katere koli moje osebne podatke, podatke z mojega profila ali fotografije.

Čeprav bi moralo biti vsakomur z osnovno digitalno pismenostjo jasno, da gre za spletno potegavščino, je mnoge prevarala, zato je ta objava v zadnjih dneh preplavila Instagram zgodbe. Objavo so delili tudi številni domači, regionalni in tuji zvezdniki, kot so igralci Julianne Moore, James McAvoy in Ashley Tisdale, športnik Tom Brady ... Med njimi so bili tudi številni znani Slovenci in Slovenke. Seveda pa z deljenjem takšnega besedila (ali kateregakoli podobnega) ne boste dosegli ničesar.

Ali Meta uporablja vaše podatke?

Seveda jih. Na to ste pristali v trenutku, ko ste ustvarili profil na enemu izmed omrežji. Pravila so se tekom let tudi spreminjala, ker omrežje še vedno uporabljate, pa ste jih najverjetneje sprejeli, brez da bi jih sploh dejansko prebrali. Metina politika zasebnosti, kot tudi politika večine platform, temelji na zbiranju in obdelavi uporabniških podatkov za zagotavljanje storitev, izboljšanje uporabniške izkušnje in omogočanje ciljnega oglaševanja. Tukaj so osnovne informacije o tem, kako potekata zbiranje in obdelava podatkov ter kako se lahko zaščitite:

Meta zbira podatke uporabnikov za izboljšanje storitev, prilagajanje uporabniške izkušnje in ciljno oglaševanje. Zbira osebne podatke (ime, e-pošta), podatke o dejavnostih (objave, interakcije) ter tehnične informacije (IP-naslovi, naprave). Ti podatki ji omogočajo, da bolje razume uporabniške navade, prilagodi vsebine in oglase ter poveča učinkovitost svojih storitev. Uporabniki s sprejetjem pogojev uporabe in politike zasebnosti samodejno soglašajo z obdelavo podatkov, vendar lahko z nastavitvami omejijo deljenje in uporabo določenih informacij.

Z dostopom in uporabo platform Meta (Facebook, Instagram, WhatsApp itd.) uporabniki samodejno pristanejo na pogoje uporabe in politiko zasebnosti. To pomeni, da, ko ustvarite račun in uporabljate storitve, dejansko soglašate, da lahko Meta uporablja vaše podatke za opisane namene. Sspremembe v politiki zasebnosti se redno posodabljajo, uporabniki pa so o teh spremembah obveščeni. Nadaljnja uporaba platforme po prejeti obvestitvi pomeni, da soglašate z novimi pogoji.

Kako se lahko uporabniki Mete zaščitijo?

  1. Prilagodite nastavitve zasebnosti: Nastavite, kdo lahko vidi vaše objave in podatke na vašem profilu.
  2. Omejite dostop aplikacij: Poskrbite, da samo tiste aplikacije in storitve, ki jim zaupate, dostopajo do vaših podatkov.
  3. Izklopite ciljno oglaševanje: V nastavitvah oglasov lahko izklopite oglase, ki temeljijo na vaših dejavnostih.
  4. Redno preverjajte dovoljenja: Občasno preglejte svoje nastavitve zasebnosti in preverite, katere podatke delite.
  5. Razmislite o brisanju računa: Če želite popoln nadzor nad svojimi podatki, lahko izbrišete svoj račun, vendar Meta zaradi zakonskih razlogov nekatere podatke obdrži.
  6. Izkoristite svoje pravice po GDPR: Če ste v Evropski uniji, lahko vedno zahtevate vpogled, popravek ali izbris svojih podatkov ter ugovarjate uporabi za določene namene.

Meta, tako kot večina tovrstnih podjetij, uporablja podatke uporabnikov predvsem v komercialne namene in za prilagajanje uporabniške izkušnje, uporabniki pa so na to pristali z sprejemom pogojev uporabe in politike zasebnosti. Vendar pa obstajajo orodja, s katerimi lahko uporabniki v Evropski uniji, v okviru GDPR, nadzorujejo, kako se njihovi podatki zbirajo in uporabljajo. Ni vam več treba deliti zavajajočih objav po spletu. Raje poskrbite za svojo zasebnost z nastavitvami in raziščite možnosti, kako še bolje zaščititi svoje podatke.

prejšnji članek
Hči Simone Weiss se je javno odzvala in ...
Svet slavnih
Hči Simone Weiss se je javno odzvala in ...
naslednji članek
Slovenski atlet Kristjan Čeh se je poročil s svojo dolgoletno izbranko
Svet slavnih
Slovenski atlet Kristjan Čeh se je poročil s svojo dolgoletno izbranko

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.