severa gjurin 1
Svet24.si

Družinska sreča Severe Gjurin

Marko Bitenc
Necenzurirano

Skriti gospodarji našega zdravstva

njena.si
njena.si njena.si
Njena
 

Kolagen za počasno staranje kože

15. 11. 2022; 09.35
Avtor: F.B.
Kolagen Premium

Kolagen Premium foto: bitax.si

Določena živila vsebujejo kolagen; to so živila živalskega porekla: govedina, svinjina, perutnina, ribe. KOLAGEN lahko upočasni staranje. Preverite kako.

KOLAGEN lahko upočasni staranje

Pogostokrat sanjamo o tem, da bi bili lepi in privlačni. Nešteto ur presedimo pred ogledalom in si nanašamo kremice ter poskušamo poživiti kožo. Veliko denarja vlagamo v neskončno dolge tretmaje, kirurške posege in iščemo rešitve za zdrav in mladosten videz.

Resnica je samo ena! Staranju se ne moremo upreti, lahko pa ga nekoliko upočasnimo.

Kako?

Določena živila naravno vsebujejo kolagen; to so živila živalskega porekla: govedina, svinjina, perutnina, ribe. Če želimo v telo vnesti kolagen, moramo jesti živalske sestavine. Vendar je tega kolagena v živalskih sestavinah precej malo, kar pomeni, da bi ga morali precej pojesti, da bi zadovoljili našim potrebam organizma. Kar pomeni, da bi morali pojesti ogromno hrane z živalskim poreklom. Poleg tega se takšen naravni kolagen zelo počasi absorbira v tkivo, saj so njegove molekule prevelike, da bi lahko hitro prehajale v organizem.

Poleg te hrane je zelo priporočljivo jesti še spodbujevalce kolagena, kot je naprimer vitamin C, ki tvorijo kolagen v tkivu.

Znanstveniki pa so našli drugo boljšo rešitev. Naravni kolagen se lahko pridobi tudi po posebnem postopku encimske hidrolize, kjer se produkt imenuje hidrolizirani kolagen. To so zelo majhne molekule peptidov, ki se hitro in učinkovito vežejo v tkivo celo več kot 90%.

Kateri kolagen je najboljši in zakaj?

Prav zaradi uspešne encimske hidrolize, da lahko proizvedejo izredno majhne molekule ribjih peptidov in ker ribe vsebujejo največ kolagena tipa I, se ribji kolagen smatra kot odličen kolagen. V telesu prevladuje tudi največ kolagena tipa I in ga tako največ dobimo iz rib.

Za odličen naravni kolagen proizveden po encimski hidrolizi se smatra »hidrolizirani ribji kolagen«, kjer je kolagen razbit na manjše delce imenovane peptidi. Ima odlično absorbcijo v kri, saj se pri prehodu skozi črevesno steno ne poškodujejo. Od velikosti molekul peptidov je odvisno, kako hitro in kako močno se bodo absorbirali naprej v tkivo, da nastane kolagen.

Kakšno vlogo ima vitamin C pri tvorbi kolagena?

Da se v telesu kolagen lahko tvori na naraven način, potrebuje odličnega spodbujevalca. Med najbolj poznanimi je VITAMIN C, ki je odličen antioksidant in ima posebno vlogo:

-ima vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje kože -ima vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje žil -ima vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje zob -ima vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje kosti -ima vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje dlesni -ima vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje hrustanca

Kateri dejavniki škodijo nastanku kolagena?

Vedno obstajajo dejavniki, ki so naš sovražnik in nam preprečujejo, da bi živeli zdravo. Še posebej je pomembna hrana, saj z njo vskramo tudi nešteto drugi snovi, ki škodijo nastanku kolagena. Edina rešitev je, da se kontroliramo kaj pojemo in pazimo na škodljive snovi in dejavnike:

-vsakodnevni enolični prehrani

-preveč sladkorja (v hrani in pijači)

-preveč pekoči in začinjeni hrani

­-pomanjkanju vitamina C in tudi drugih vitaminov, aminokislin

-stresnemu življenju

-premalo spanca

-prekomerni izpostavljenosti sončnih žarkov

-alkoholu, cigaretem, mamilom

-preveč sedenja v službi in doma

-premalo gibanja s

-preveč prostih radikalov

Kateri kolagenski izdelek priporočate?

Ja, veliko jih je na tržišču. In pametno je, da preverite vse snovi, ki jih izdelek vsebuje in čemu so namenjene. Le tako boiste lahko sigurni o kvaliteti in delovanju.

Izbrali smo Kolagen Premium, saj vsebuje še dva pomembna elementa: to sta MSM in vitamin C. Oba se medseboj dopolnjujeta in skupaj se tvori odlična sestava za organizem.

Ob vsakodnevnem jemanju 5g se vidno izboljša stanje kože. Opravili so študije pri ljudeh, kjer potrjujejo, da kolagen pomaga v boju proti staranjem.

Kolagen ima številne prednosti pred drugimi izdelki:

-je izredno čist in ima visok delež beljakovin (najmanj 93%)

-ni gensko spremenjenih organizmov

-je visoko biološko razpoložljiv

-ne vsebuje glutena, je brez maščob, ogljikovih hidratov, konzervansov

-izdelan v EU po najvišjih standardih ISO 9001 in ISO 22000, ki zagotavljata varnost živil

-lahko se koriti dlje časa