Robert Golob
Svet24.si

Robert Golob o priznanju Palestine: »Grozote so nedopustne in se morajo končati«

borut petek
Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil luksuzno vilo v Poreču

Smrklja Njena.si
Lepotičenje
 

Tudi ti iščeš tiste prave?

24. 11. 2016; 12.00
Avtor: K. Š.
shoes
Tokrat smo spet pripravili nekaj zanimivega in koristnega, in sicer kako izbrati pravo obutev zase. Sledi naslednjim vrsticam, da ugotoviš skrivnosti dobre obutve.

Prva stvar, ki jo je treba razčistiti, je odgovor na vprašanje: za kaj kupuješ čevlje? Treba je vedeti, ali potrebuješ eleganten čevelj za določene priložnosti, športen za športne aktivnosti ali navaden čevelj za vsak dan. Torej, najprej se moraš odločiti, za kaj čevelj sploh potrebuješ, ter to tudi povedati prodajalki, ko prideš v trgovino. Zelo pomembno je, da prodajalki poveš vse svoje želje in zamisli, kajti samo tako ti bo lahko kar najbolje pomagala.


Že zaradi dobrega občutka, ki mora spremljati nošenje obutve, si večina zna izbrati pravilno obutev, vprašanje je le, ali tudi dovolj kakovostno. Kar zadeva anatomsko oblikovanje, večina proizvajalcev to že dobro obvlada, vprašljivi pa so materiali. Naravni materiali so dražji, vendar noga v njih 'diha' in se tudi pri dolgotrajnejšem nošenju ne znoji tako kot v cenenih, umetnih materialih. Usnje je še vedno standard, ki nekaj jamči. Večje težave so pri tistih, ki za svoje zdravje škodljivo izbirajo večinoma čevlje z visoko ali celo zelo visoko peto, kar je 'protianatomski' napad na zdravje nog, kolkov in hrbtenice, pa morda še kakšnega dela telesa.

Oblika čevljev je še kako pomembna za ustvarjanje skladnosti tvojega videza. Da bi bila videti lepo oblečena, je treba posebno pozornost posvetiti tudi obliki obutve. Glede na dolžino nog, debelino meč, gležnjev in stegen je treba prilagoditi peto čevljev, debelino podplata, višino čevljev, kakor tudi način zapenjanja. Lahko se zgodi, da si oblečena povsem v skladu s svojimi telesnimi značilnostmi, vendar pa imaš napačno obutev, ki bo naredila tvoj videz neuravnotežen.


Če imaš daljše noge, priporočamo, da se izogibaš čevljev, ki imajo zelo ostro konico, še zlasti če so na sprednjem delu povsem odprti in imajo zelo visoko peto. Takšen čevelj ti bo le neskladno podaljšal noge. Bolj so primerni čevlji, ki imajo okroglo, ostro rezano konico ali v obliki mandlja. Izbiraj med takšnimi, ki se zapenjajo s paščkom okoli gležnja ali pa so prekrižani okoli narta. Prav tako ti bodo pristajali čevlji, ki imajo srednje visoko ali nizko peto.
Če imaš manjše noge, potem ti bodo najbolj pristajali čevlji, ki imajo ostro konico, ali takšni, ki so bolj podolgovati. Izogibaj se obutvi, ki je ostro odrezana in ima raven vrh, kajti ta ti bo noge še bolj skrajšala. Prav tako se izogibaj vseh takšnih, ki se zapenjajo s paščki okoli gležnja, ali celo takšnih, ki se ovijejo z vezalkami okoli meč. Najbolj primera obutev je tista, ki se samo natakne, če pa se že zapenja s paščki, naj bo to nizko na nartu. Še boljše je, če gre v diagonalno linijo, saj bo to optično podaljšala nogo. Lahko imaš tudi takšne, ki imajo debelejši podplat, in takšne s polno peto. Najbolj ti bodo ustrezali čevlji z visoko peto.

PET NASVETOV ZA POMERJANJE ČEVLJEV


1. Zahtevaj pravo velikost. Ne tiste, ki jo nosiš navadno, saj se velikosti včasih precej razlikujejo pri različnih proizvajalcih in tudi modelih. Če si pri neki znamki obutve našla pravo velikost zase, jo boš lahko nosila tudi v prihodnje.
2. Upoštevaj, da se stopala tudi utrudijo. Če pomeriš čevlje zjutraj in potem še enkrat zvečer, boš ugotovila, da ni enako. To je popolnoma normalno, saj noge čez dan zatekajo. Zato izberi obutev, v kateri ti bo udobno ves dan.
3. Vedno pomeri oba čevlja! Vsi imamo eno nogo večjo kot drugo, zato pomeri oba, da pozneje ne boš imela težav.
4. Preveri, ali ti čevlji res ustrezajo po velikosti. Pomembno je, da ti ne 'lezejo' z nog, saj se utegne zgoditi, da boš sredi ceste ostala brez njih.


5. Naredi nekaj korakov. Čevlji so velikokrat videti lepi na nogah, kar se lahko spremeni, kadar vstaneš. Pri hoji boš ugotovila, ali se čevlji pravilno prilegajo tvojim nogam.

Ohrani čevlje lepe dlje časa:
- Čevlje dobro očisti s krpo ali nežnim krtačenjem, preden naneseš negovalno kremo.


- Svojo obutev redno čisti in neguj s sredstvi, ki so namenjena za to. Obutev iz gladkega usnja redno neguj z mastjo za čevlje ali negovalnim sprejem, da bo usnje ostalo prožno.
- Čevlji iz semiša, velurja in usnja nubuk bodo videti najbolje, če jih boš redno krtačila.
- Premočene čevlje suši počasi v dobro prezračenem prostoru, s čimer boš preprečila poškodbe usnja. Svoje obutve nikoli ne suši z grelnimi napravami (ventilatorjem, pečjo, sušilnikom za lase), saj tako poškoduješ zunanje plasti in lepljeni spoj. Prav tako obutve ne smeš prati v pralnem stroju, saj bi s tem poškodovala čevlje in garancija proizvajalca ne bi bila več veljavna.

prejšnji članek
Hollywood razkriva: Čas je za zmečkančke
Moj life
Hollywood razkriva: Čas je za zmečkančke
naslednji članek
Tole so naj domače maske!
Lepotičenje
Tole so naj domače maske!
Preberite tudi
#nasazenazenska
nasazenazenska