Smrklja Njena.si
Moj life
 

Vrni se v šolo kot zmagovalka!

4. 6. 2015; 13.11
Avtor: tina g.
four-teens-in-school-hall
Ko konec junija zapuščaš šolske klopi in sta pred tabo dva brezskrbna meseca počitnic, se ti zdi prvi september datum, ki je tako zelo daleč.

Veseliš se morja, potovanj, novih prijateljstev in novih ljubezni ... A ker se vse lepe stvari (pre)hitro končajo, tudi prvi september pride, kot bi mignil. Začela se je šola, pa če ti je to všeč ali ne. Toda ne obupuj! Tudi prvi šolski dnevi so lahko lepi in zanimivi. Preizkusi katerega od Smrkljinih nasvetov in se letos v šolo vrni v naravnost smrkastičnem stilu. 

Videz ni vse...

je pa veliko. In zelo pomemben je prvi vtis. Poskrbi, da bo prvi vtis, ki ga boš letos pustila na šolskih hodnikih, odličen. Kako?

Z novo pričesko – če že nekaj časa razmišljaš o tem, da bi preizkusila kakšno zanimivo barvo ali pričesko, je zdaj pravi čas za to. Novi začetki so kot nalašč za nov videz, poleg tega je konec poletja idealen čas za striženje, saj so lasje izsušeni od sonca in soli. 

Z novim stilom – tudi na področju oblačenja lahko preizkusiš kaj novega in zanimivega. Če lansko leto nisi mogla brez kavbojk, se letos ojunači in kdaj pa kdaj obleci krilo. Če si lani vedno nosila ohlapne majice, bi letos lahko preizkusila kakšno seksi oprijeto majčko. Tisti modrooki fant iz paralelke, ki te lani ni niti pogledal, te bo letos gotovo opazil.

Z majhnimi detajli – zanimiva puščica ali odštekana šolska torba bosta gotovo pritegnili pozornost in že takoj se bodo vse sošolke vrtele okoli tebe, da bi izvedele, kje si ju kupila.



Bodi urejena...

Ja, spet se bo treba učiti in delati domače naloge. Da boš zvezke in knjige jemala v roke z večjim veseljem, jih uredi po svojem okusu. Ovitki za zvezke so lahko zelo pusti in dolgočasni, lahko pa so prav zabavni.

•Če si umetniška duša, lahko zvezke oviješ z navadnim belim papirjem, ki ga potem okrasiš z risbami ali vzorčki, ki jih narišeš kar sama.

•Uporabi sličice svojega naj zvezdnika. Če sovražiš matematiko, ti bo matematični učbenik nedvomno bolj všeč, če se ti bosta z njega smehljala Usher ali Eminem. 

•Tudi fotografije so zelo zanimive in uporabne, pa tudi zelo osebne. Polepi zvezke s fotografijami, na katerih so ovekovečeni najljubši trenutki, ki si jih preživela s sošolci ali najboljšo prijateljico. Če pa še vedno ne moreš pozabiti poletja, uporabi fotografije najlepših počitniških dogodkov. Tako se boš brezskrbnih sončnih dni spominjala tudi v prvih hladnih in meglenih jesenskih dneh.

•Ne pozabi na nalepke! Ker vemo, da so urejeni in lepi zvezki zelo pomembni, smo nate mislili tudi na uredništvu Smrklje. Z nalepkami iz te številke bo tvoj zvezek nedvomno še lepši in še bolj zanimiv.


Bodi organizirana...

Kaj ti pomaga, če boš šolsko leto začela kot zmagovalka, če ga ne boš tako tudi končala. Organiziraj se že v prvih tednih – poskrbi, da bodo tvoji zapiski urejeni in da se boš iz njih znašla, ko bo čas za učenje. Če kdaj manjkaš pri pouku, sproti prepiši ali fotokopiraj manjkajočo snov. Pri zapisovanju snovi in učenju uporabljaj sistem, ki ti najbolj ustreza – morda so to miselni vzorci, morda pisanje z različnimi barvami.

Čeprav si to že neštetokrat slišal/-a od mame, babice in profesorjev, ti bomo ponovili tudi mi: za uspešno šolsko leto je pomembno sprotno učenje. Sproti preverjaj, če razumeš vso snov (zlasti pri težjih predmetih, kot so matematika, fizika ali kemija). Če se ti bo nabralo veliko nejasnosti, jih boš štirinajst dni pred šolsko nalogo težko razrešila, zato težave rešuj sproti.

Če česa ne razumeš, vprašaj sošolce ali profesorja. Zavedaj se, da če nečesa ne razumeš, zaradi tega še nisi neumna ali nesposobna. Redki so geniji, ki jih gredo od rok prav vsi predmeti. Morda imaš sošolko, ki obvlada matematiko in sovraži angleščino, medtem ko ti angleščino naravnost obožuješ, matematika pa ti dela težave. Dogovorita se za medsebojno pomoč – ona naj tebi razloži vektorje in ulomke, ti pa boš njej nepravilne glagole in čase.



Sklepaj nova prijateljstva ...

Čeprav imaš svoj krog prijateljic in sošolk, se odloči, da boš letos spoznala vsaj nekaj zanimivih ljudi. Gotovo si že slišala kakšnega odraslega reči, da so prijateljstva, sklenjena v šolskih klopeh, najbolj trdna in najlepša. Potrudi se, da boš imela tudi ti na stara leta čim več prijateljev in prijateljic, s katerimi boš lahko obujala spomine na dni, ki ste jih preživeli v šolskih klopeh.

Lepo je, če se tudi razred kot celota dobro razume. Če je tvoj razred poln malih skupinic, ki se družijo le med seboj, bi bila lahko ti tista, ki bo temu naredila konec. Predlagaj, da se ves razred odpravi v kino ali na pijačo. Spoprijateljite se med seboj, da ne boš čez nekaj let ugotovila, da si svoja najlepša šolska leta preživela med ljudmi, ki jih sploh nisi poznala.


Preizkusi kaj novega ...

Si želiš, da bi veljala za razgledano dekle, ki vedno najde zanimivo temo za pogovor? Vpiši se v knjižnico in se odloči, da boš vsak mesec prebrala vsaj eno res dobro knjigo, ali pa se odloči za nakup gledališkega abonmaja. Na tem mestu lahko zapišemo še eno staro resnico: več znaš, več veljaš. In le kdaj je primernejši čas, da se odločiš, da boš v zakladnico svojih znanj dodala kaj novega, kot na začetku šolskega leta! Ponudba, med katero lahko izbiraš, je dandanes res pestra in zanimiva. Izbereš lahko dejavnost, ki te zelo zanima (če se rada učiš jezike, se vpišeš na tečaj kakšnega zanimivega jezika), lahko pa si malce bolj pustolovska in se odločiš, da boš poskusila nekaj čisto novega (čeprav te umetnost ni nikoli preveč zanimala, se morda lahko preizkusiš v slikarstvu ali kiparstvu – kdo ve, morda boš odkrila svoj skriti talent).Ko se boš odločala za zunajšolske dejavnosti, poskrbi, da boš z njimi krepila svoj duh (umetniške delavnice, računalniški ali dramski krožek, učenje tujih jezikov ...) in tudi telo (aerobika, fitnes, tek, plavanje, tenis, badminton ...).


... za konec

Za konec ti lahko napišemo le, da ti želimo, da bi bilo šolsko leto, ki se ravno začenja, tvoje najlepše, najbolj zanimivo, najbolj dogodivščin in lepih dogodkov polno ... Skratka, najbolj nepozabno šolsko leto doslej.

prejšnji članek
Vroče mobilne aplikacije
Obsedena!
Vroče mobilne aplikacije
naslednji članek
Tvoje najboljše lastnosti
Moj life
Tvoje najboljše lastnosti
Preberite tudi

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.