evropski parlament
Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do številnih ugodnosti

robert fico
Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno začne z besedami

Smrklja Njena.si
Moj life
 

Monako, država za en dan

11. 10. 2016; 10.23
Avtor: Katja Kaja Mejač
IMG_5051a

foto: Katja Kaja Mejač

1. del.

Najstnica se je na svojem popotovanju ustavila v eni izmed najmanjši držav sveta, Monaku.Ta kneževina, ki leži ob sredozemskem morju in ima kljub svoji majhnosti veliko raznolikosti na kulturnem, športnem, državnem in geografskem področju ter tako ponuja veliko možnostmi za izlet ob potepanju po Azurni obali.

Predstavitev Monaka

Monako je mestna državica, saj je v celotni državi, zaradi njene majhnosti, samo eno mesto, ki je tudi glavno mesto. Sicer je razdeljena v več delov, za katere večkrat zmotno mislimo, da so mesta, a so to le poimenovani predeli kot na primer Monte Carlo, Sveti Mihael in ostali. Druga najmanjša država na svetu, manjši je le Vatikan, leži na Azurni obali v sredozemski Evropi. Iz treh strani je varovana s Francijo, ki s svojo vojsko skrbi tudi za njeno nacionalno varnost, in iz druge s sredozemskim morjem, ki se razprostira skozi celotno njeno dolžino. Raste v višino (s stolpnicami, igralnicami in hoteli) in v podzemlje (s podzemnimi garažami, cestami in železnico). Prav zaradi svoje majhnosti, idealne lege in ugodne državljanske ureditve pa je ta država tudi ena izmed najpogosteje poseljenih držav. Vodi jo knez Albert drugi, saj je država kneževina v kateri ima oblast ustavna monarhija. Kljub temu, da je država kneževina pa ima tudi nekaj uradnikov ter ministrov, ki Albertu pomagajo voditi državo. Monaški uradni jezik je francoščina uradna valuta pa evro. Kot zanimivost naj ti še povemo, da je najvišja gora Monaka gora Agel, katere najvišja točka se ne nahaja v tej državi temveč v sosednji Franciji.

Knežja palača foto: Katja Kaja Mejač

Vojaška straža pred palačo. foto: Katja Kaja Mejač

Zanimivosti v Monaku

Kljub temu, da je uradni jezik Monaka francoščina pa s sporazumevanjem v njem ne boš imela težav. Ker ljudem s stalnim prebivališčem v Monaku ni treba plačevati davkov lahko na ulicah srečamo dosti tujcev, predvsem bogatih poslovnežev in športnikov, med njimi je tudi slovenska atletinja Jolanda Batagelj, ki si življenje v tako dragi državi lahko privoščijo a obenem, z neplačevanjem davkov, ogromno prihranijo. Namesto, da del svojega zaslužka dajejo svoji domovini lahko živijo ob polnem športnem ali poslovnem zaslužku v čemer bi uživali vsi mi. Prav zaradi njih pa tudi avtentični prebivalci približno obvladajo vsaj angleški jezik, ki je večini dobro poznan in tako turisti v tej državi nimamo težav. Z razliko od Francije, kjer te ne bo nihče razumel.

Monako ponuja odlično zabavo v svojem predelu Monte Carlo. Ta del Monaka je novejši in modernejši in je popolnoma namenjen igralništvu, ter je v ta namen tudi zgrajen. Ogromno hotelov, igralnic in drugih stavb namenjenih zabavništvu dajejo Monaku sloves evropskega Las Vegasa. Prva igralnica je bila postavljena že leta 1858 in se je prav tako imenovala Monte Carlo ter še sedaj stoji in obratuje. Igralniški posel privablja veliko turistov iz vseh koncev Evrope in sveta ter je tudi glavni vir polnjenja državne blagajne. Ker pa tebi igranje na srečo, še ni dovoljeno si oglej vsaj zunanjost prve postavljene igralnice, pa tudi v notranjost katere lahko pokukaš.

Že od leta 1929 lahko športni navdušenci uživajo v eni najbolj prestižnih dirk formule 1, ki se odvija po glavnih cestah Monaka. Uživajo pa lahko tudi v reliju Monte Carla, nogometu, tenisu, kolesarstvu … Imajo pa tudi olimpijsko ekipo za skoraj vsake olimpijske igre, kot zanimivost lahko povemo, da je ravno njihov vodja Albert drugi zastopal svojo državo na kar nekaj igrah kot voznik boba, seveda preden je prevzel vodstveno funkcijo. Če si navdušenka nad katerim izmed naštetih športov si svoj urnik potovanja uskladi tako, da boš prišla v Monako vsaj med enim izmed dogodkov, seveda prihrani tudi nekaj dodatnega denarja, ki ti bo omogočal ogled katerega izmed dogodkov.

Če pa si je katera izmed vas zaželela poiskati univerzo v Monaku, kamor bi šla na med šolsko izmenjavo, lahko svojo srečo preizkusi v edini univerzi, ki jo imajo in to je Mednarodna univerza Monaka, kjer pouk poteka v angleščini. Če pa si katera želi učiti hotelskih poslov ima za to kar nekaj možnosti, saj je v državi kar nekaj šol, kjer poučujejo o hotelskem poslu, saj v državi, ki je odvisna od hotelov, ničesar ne prepuščajo naključju.

Država ima tudi dva, za tako majhno površino, kar velika zaliva, kjer lahko občuduješ na stotine jaht, ki so ena večja od druge. V večini so last bogatih prebivalcev Monaka iz drugih držav, ki do svojega stalnega prebivališča pridejo kar po morju. Nekateri ljudje jih uporabljajo tudi za svoje prebivališče z njimi pa dokazujejo svojo moč, saj tisti, ki ima večjo jahto tudi več velja. Če si navdušenka večjih plovil se moraš sprehoditi v vsaj eno izmed marin in si jih tam pobližje ogledati. Morda boš imela celo srečo in videla tudi katero v notranjost, ki te bo presenetila s svojo urejenostjo. Navdušile te bodo s svojo velikostjo, inovativnostjo, urejenostjo in seveda lepoto.

Se nadaljuje ...

prejšnji članek
Vse za uspeh v šoli
Moj life
Vse za uspeh v šoli
naslednji članek
Dvajseti rojstni dan je praznovala v stilu
Obsedena!
Dvajseti rojstni dan je praznovala v stilu
Preberite tudi