benifer
Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000
Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in Dodikovega tajkuna? Boj za državni kamnolom.

Smrklja Njena.si
Moj life
 

Zdravje se začne pri glavi!

21. 4. 2013; 10.00
Avtor: Manca
uvodna (85)
Rada živiš zdravo? Zelo pomembno je pravi čas odkriti in zdraviti bolezni. Skupaj zmoremo več. Podpiramo dobro akcijo!

V tednu od 29.4. do 5.5. 2013 Društvo za pljučno hipertenzijo Slovenije ob svetovnem dnevu pljučne hipertenzije organizira ozaveščanje o pljučni hipertenziji. »Predstavniki društva bomo pod okriljem Evropskega združenja pljučne hipertenzije  organizirali kampanjo BREZ SAPE ZA PLJUČNO HIPERTENZIJO  s čimer želimo opozoriti na pomen zgodnjega odkrivanja in ustreznega zdravljenja bolezni, ki je ključno za boljši potek te, sicer usodne bolezni,« pove predsednica društva Klara Kavalič.

Glavni dogodek bo v soboto 4. maja od 11. do 17. ure v športni dvorani PARK JEŽICA v Ljubljani. Organizirali bomo turnir v malem nogometu in košarki.

Tako kot lani se nam bodo tudi letos pridružili mnogi znani medijski obrazi, med drugim so svojo prisotnost že potrdili pevka Natalija Verboten, plesalec Matevž Česen, voditeljica na radiu Veseljak Barbara Pirh, slovenski fotomodel ter miss universe Slovenije leta 2002 Iris Mulej, voditeljica na radiu Sora in Radiu 1 Monika Tavčar, TV voditelj, radijski moderator, fotomodel in velik dobrodelnež Dennis Malačič, pevki Iris Ošlaj in Sara Kobold, pevka ter radijska voditeljica Zelenega vala Ksenija Rebeka, dekliška skupina Swag, voditeljica oddaje Svet na kanalu A Nuša Lesar, pevec Uroš Zagožen, pisateljica, udeleženka resničnostnih šovov Nataša Nana Zeneli, plesna skupina Lil' Getness!

Zaradi odsotnosti pa se mnogi medijski obrazi dogodka žal ne bodo morali udeležiti. Moralno podporo nam je zato izrekla igralka in televizijska voditeljica Katarina Čas, voditeljica oddaje Sobotno popoldne Tanja Bivic, pevka Maja Založnik, pevec Nino ter raperka Nushy.

Glavna medijska pokrovitelja, soorganizatorja in povezovalec ter fotografinja letošnje edicije ozaveščanja bosta mlada novinarka ter glavna urednika svojih spletnih portalov Jan Vehar in Urška Krek.

 Izjave strokovnjakov in predstavnikov društva bo možno dobiti od 11. ure dalje na prireditvenem prostoru.

»Pljučna hipertenzija je  zahrbtna bolezen, ker se zaradi neznačilnih težav pogosto odkrije (pre)pozno. Prizadene lahko vse, moške in ženske, od rojstva do pozne starosti. Do bolezni pride zaradi zvečanja krvnega pritiska v pljučnih arterijah, ki obremenijo srce in vodijo v njegovo odpoved. Poznamo več oblik  pljučne hipertenzije. Najhujše oblike se pojavijo v povezavi z nekaterimi revmatološkimi boleznimi, v povezavi s strdki v pljučnih žilah ali brez znanih razlogov, v tem primeru predvsem pri mladih ženskah in otrocih. K sreči so te oblike pljučne hipertenzije redke. Uradnih podatkov trenutno ni, a po ocenah v Sloveniji obravnavamo letno okrog sto takšnih bolnikov. Za boljši potek zdravljenja je poleg dostopnosti do novih načinov zdravljenja, vedno ključno zgodnje prepoznavanje bolezni, kar je glavno sporočilo kampanje,« je ob tej priložnosti dejala doc. dr. Barbara Salobir, dr. med.,  iz Kliničnega oddelka za pljučne bolezni in alergije Interne klinike, sicer tudi članica Društva za pljučno hipertenzijo Slovenije.  

Začetne težave bolezni so neznačilne: zadihanost in omotičnost ob telesnih naporih, hitro utripanje srca, utrujenost in pomanjkanje energije. Bolezen je zato spoznana pogosto šele v napredovalem stanju, ko se že pojavijo modre ustnice in se pridružijo še bolečine v prsih, otekanje nog, krvavo izkašljevanje, hripavost, izguba zavesti ob naporu ali celo nenadna smrt.

Podrobnosti o dogodku so javno dostopne na facebooku,  na strani BREZ SAPE ZA PLJUČNO HIPERTENZIJO https://www.facebook.com/events/588566471155816/593542020658261/?notif_t=like, na strani PLJUČNA ARTERIJSKA HIPERTENZIJA in na strani PULMONARY HYPERTENSION ASSOCIATE EUROPE. Na samo bolezen pa bodo v času dogodka opozarjali v Kopru in Ljubljani tudi plakati in prikazovalniki v javnem prometu.

prejšnji članek
Hulahoop!
Obsedena!
Hulahoop!
naslednji članek
V dvoje na zabavo
Moj life
V dvoje na zabavo
Preberite tudi
Izbrano za vas