Severni sij, slovenj gradec
Svet24.si

Foto: Včerajšnji severni sij zopet viden tudi iz Slovenije

1687541884-dsc07123-1687541751687
Necenzurirano

Za Panvito nihče ne prižiga kresov

Smrklja Njena.si
Moj life
 

Izboljšaj spomin

12. 2. 2017; 09.15
Avtor: Ana K.
Enostavni načini, ki ti bodo pri tem pomagali.

Imaš težave s spominom in ne veš kaj storiti? Ne skrbi, če še ne veš kako bi se lotila svoje težave. Samo zate smo pripravili 7 načinov, ki bodo tvoje možgane ponovno spravili v pogon in ti izboljšali spomin.

1. Igraj igrice, ki zahtevajo hitri premislek
Poskusi reševati sudoku, rebuse ali križanke, tudi sestavljanje puzzel je priporočeno. S prijateljico, bratom ali sestro si lahko zadate izziv in skušate čim hitreje najti besedo, ki se začne na črko s katero se je prejšnja beseda končala. Na primer, če rečem pes, mora naslednji najti besedo na črko s in tako naprej.

2. Tudi prehrana je pomembna
Zelo dobro je, če posegaš po hrani, ki vsebuje antioksidante, na primer brokoli, borovnice, špinača in jagode. Prav tako je priporočeno jesti ribe, saj vsebujejo omega 3 maščobne kisline, ki boljšajo spomin.


3. Naredi običajne stvari neobičajne
Temu lahko rečemo kar telovadba možganov. V svoj vsakdan uvedi novosti. Obrni uro na roki. Vsakič, ko boš pogledala na njo, boš tako svoje možgane prisilila, da bodo morali znane informacije interpretirati na neobičajen način. Skušaj si umiti zobe z drugo roko ali se obleči miže. Tako boš aktivirala možgane, saj jim boš ponudila nenavaden dražljaj, na katerega niso vajeni.

4. Zapomni si čim več stvari hkrati
Poskusi najprej s stvarmi, ki so ti všeč in se ob njih zabavaš. Na primer zapomni si čim več vicev, ki jih prebereš na internetu ali v časopisu.

5. Vizualizacija pomaga
Ko se učiš ti velikokrat dela preglavice to, da si ne moreš zapomniti stvari, ki jih moraš naštevati po vrsti. Pomagaj si z vizualizacijo in si ustvari podobe. Lahko pa tudi iz začetnic besed sestaviš novo besedo. Poskusi, boš videla, da ti bo lažje.



6. Telesna aktivnost je pomembna
Če boš telovadila, boš s tem povišala srčni utrip in posledično cirkulacijo. Tako bodo tvoji možgani prejeli več kisika in bo tudi samo pomnenje lažje.

7. Privošči si kakovosten spanec
Zelo pomembno je, da si dobro naspana. Utrujenost namreč vpliva na tvojo koncentracijo. Priporočeno je vsaj osem ur spanja na noč.

Seveda pa ne pozabi na sprostitev in druženje z ljudmi, ki jih imaš rada. Boš videla, da se boš tako izognila stresu, ki je velikokrat težaven in slabo vpliva na tvoje razpoloženje, s tem pa posledično tudi na samo zbranost pri učenju.



Priprave svoje možgane na izzive, ki prihajajo v novem šolskem letu.

prejšnji članek
David Beckam delil novo prikupno fotografijo svojih otrok
Obsedena!
David Beckam delil novo prikupno fotografijo svojih otrok
naslednji članek
Mobilne aplikacije, ki jih mora imeti vsaka najstnica
Obsedena!
Mobilne aplikacije, ki jih mora imeti vsaka najstnica
Preberite tudi
#nasazenazenska
nasazenazenska