zdravnik
Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih zdravnikov

robert fico
Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno začne z besedami

Smrklja Njena.si
Moj life
 

Zakaj je letos prestopno leto?

29. 2. 2016; 05.00
Avtor: K.M.
prestopno-leto
Danes je na sporedu redki 29. februar.

Morda se danes sprašuješ, zakaj je na sporedu 29. februar, ki ga imamo na našem koledarju zgolj vsake štiri leta. To zagotovo ni povezano s tem, da se v istem letu, vsake štiri leta, odvijajo letne olimpijske igre, odgovor pa je vseeno zanimiv. 

Prestopno leto tako nastopi vsake štiri leta, to je leto, ko imamo na koledarju 1 dan več, ali drugače povedano, leto, ko moraš za en dan večkrat v šolo. Vsake štiri leta je tako namesto 365 dni, le-teh 366. Se sprašuješ zakaj?

Prestopna leta so v koledar uvedli zato, da se koledarsko leto ves čas ujema z letnimi časi. Letni časi se na Zemlji ponavljajo vsako tropsko leto; to je čas, ki ga Zemlja potrebuje, da zaključi tirnico po orbiti okoli Sonca. Obhodni čas Zemlje je približno 365,2422 dni, torej bi se letni časi počasi zamikali, če bi uporabljali le preprost koledar s 365 dnevi. Z zgoraj opisanim občasnim dodajanjem dneva februarju dobimo v gregorijanskem koledarju v povprečju 365,2425 dni na leto, kar pomeni, da ta koledar v kar 4.000 letih zamuja le pol dneva.

Zanimivo, kajne?

prejšnji članek
Zvezdniki kot Disneyjevi junaki
Obsedena!
Zvezdniki kot Disneyjevi junaki
naslednji članek
Se spominjaš te obleke?
Lepotičenje
Se spominjaš te obleke?
Preberite tudi