oranžno opozorilo
Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, Polajnar opozarja pred hudourniki in Dravo

1706792389-b60k4933-1706792354008
Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra Janševe vlade

Smrklja Njena.si
Moj life
 

Novost za brezglutenske gurmane

3. 3. 2016; 11.00
Avtor: K.M.
Cojzlina juhca - bucna z dehidrirano rdeco peso - delí Cojzla - foto Brane Tuma

Cojzlina bučna juhica z dehidrirano rdečo peso. foto: Brane Tuma

Odprtje prvega 100 % brezglutenskega delíja v Sloveniji

Včeraj, v sredo, 2. marca, se je v zaprtem delu tržnice BTC v Ljubljani uradno odprl prvi popolnoma brezglutenski delí v Sloveniji - Cojzla. Le-ta bo poskrbel za vse gurmane, celiakaše, mesojedce, vegane in tudi izbirčne najstniške brbončice. Gre za koncept 'take-away', ki je pečice in žar zagnal lani decembra. Cojzli in njenim jedem pa dušo daje lastnik in chef Igor Mihelič, ki je delal tudi v restavracijah z Michelinovo zvezdico.



Cojzla je prijazen delí, kjer ti nadvse okusne jedi pripravijo za s seboj, ali pa si jih privoščiš na robustnih domačnih mizah. Vsakdanjo ponudbo – svežo dnevno juhco in 'železni' repertuar priljubljenih jedi, ki se jim vsake toliko pridružijo čisto nove, ob sobotah pa še miške in pizze - razglasijo kar na tabli v Cojzli in prav vsako jutro na njihovi Facebook strani. Jedi skrbno pripravljajo zate, ki si želiš prehranjevati se brez glutena oziroma si v to primorana, zaradi zdravstvenih težav, kot je celiakija ali intoleranca na gluten.



Hrana v Cojzli je tako v celoti brezglutenska, od začimb naprej, pri čemer se osredotočajo na to, da sveže pripravljene jedi ustvarjajo v gurmanskih okusih. Ekipa Cojzle je tudi sicer zavezana brezglutenski prehrani, zaradi česar jim osebnih izkušenj na tem področju ne manjka. Pri oblikovanju jedilnika sodelujejo tudi s Suzano Kranjec, avtorico knjige Življenje brez glutena.

Pripravljajo predvsem tisto, kar je v brezglutenski prehrani težje dosegljivo: vsakodnevno svežo zelenjavno juhco, piščančje pohančke (fingerse), različne burgerje (mozzarela-pršut, tagliata-burger, piščančji in vegi), ki jim priložijo še domači ocvrti krompirček, sveže pripravljen falafel iz kaljene čičerike v palačinkah iz kaljene ajde, ki jih napolnijo tudi z mozzarelo in zelenjavo, za sladkosnede pa takšne palačinke namažejo z marmelado ali Nutello, ali pa jih pocrkljajo z jabolčnim zavitkom brez jajc in laktoze. Meso za tagliata-burger, na primer, je iz pljučnega fileja (biftka) z Nove Zelandije, marsikatero jed pa popestrita sadje in zelenjava, ki ju dehidrirajo v Cojzli. Sami pečejo tudi brezglutenski kruh, ki je naprodaj po prednaročilu.

Lastnik delija, Igor Mihelič.




Igor Mihelič, lastnik in chef Cojzle, se je s svetom brezglutenske prehrane soočil pred letom dni, ko je družinski član dobil diagnozo celiakije. Spoznal je, da je celiakaš prikrajšan za marsikateri gurmanski užitek, predvsem v restavracijah, saj je brezglutenska hrana zaradi možnosti kontaminacije dosegljiva le v popolnoma brezglutenskih obratih. Slovenija je s takšno ponudbo še v povojih. Kot gostinec, tako po izobrazbi kot srcu, z leti izkušenj v vrhunskih restavracijah, celo tistih z Michelinovo zvezdico, je bilo za Igorja odprtje brezglutenskega delíja pravzaprav naraven korak naprej. Nastala je Cojzla, ki za malico ali kosilo pocrklja brbončice cele družine.

V Cojzli radi prisluhnejo predlogom in željam njihovih gostov ter vseskozi razvijajo nove recepte in jedi, pri čemer si prizadevajo tudi, da jih obiščeš tudi ti, ki morda z glutenom nimaš težav. Veseli so dobrega odziva gostov, predvsem pa iskrene hvaležnosti posameznikov, ki si po več letih lahko brezskrbno privoščijo jabolčni zavitek, burger ali sobotno družinsko kosilo izven doma.

Cojzla je odprta ob delovnikih med 10. in 17. uro, ob sobotah pa med 10. in 16. uro. Vse dodatne informacije, jedilnike in druge zanimivosti pa lahko najdeš tudi na njihovi facebook strani, Cojzla.




Utrinek z odprtja.

Utrinek z odprtja.

Mini burgerji

Mini burgerji foto: Brane Tuma

Potratna potica

Potratna potica

Delí Cojzla

Delí Cojzla

Ambient Delíja

Ambient Delíja foto: Brane Tuma

Ekipa na delu.

Ekipa na delu.

Ekipa Cojzle na delu.

Ekipa Cojzle na delu.

Suzana Kranjec, avtorica knjige Življenje brez glutena.

Suzana Kranjec, avtorica knjige Življenje brez glutena.

Igor Mihelič

Igor Mihelič

Utrinek z odprtja.

Utrinek z odprtja.

Utrinek z odprtja.

Utrinek z odprtja.

Utrinek z odprtja.

Utrinek z odprtja.

Utrinek z odprtja.

Utrinek z odprtja.

Utrinek z odprtja.

Utrinek z odprtja.

Utrinek z odprtja.

Utrinek z odprtja.

prejšnji članek
Kdo je ta prikupna zvezdnica?
Obsedena!
Kdo je ta prikupna zvezdnica?
naslednji članek
Zamenjal jo je z njo
Obsedena!
Zamenjal jo je z njo
Preberite tudi