Severni sij, slovenj gradec
Svet24.si

Foto: Včerajšnji severni sij zopet viden tudi iz Slovenije

1687541884-dsc07123-1687541751687
Necenzurirano

Za Panvito nihče ne prižiga kresov

Smrklja Njena.si
Moj life
 

Izogni se spletnemu nasilju!

20. 10. 2016; 06.30
Avtor: M.M.
spletnonasilje
Kaj je spletno nasilje in kako ga prepoznati?

Pri spletnem nasilju gre za namerno vedenje, ki presega šaljivo zbadanje v igri ali med prijatelji in meri na to, da nekoga užali, poniža ali prizadene.

Poznamo več oblik nasilja na spletu: 

- spletne strani, ki pozivajo k sovraštvu,
- nasilne spletne igre,
- videoposnetki pretepov, ki se širijo med mladimi ('happy slapping'),
- spletno trpinčenje in ustahovanje ('cyberbullying'),
- pošiljanje žaljivih, vulgarnih ali grozilnih sporočil in fotografij,
- objavljanje občutljivih informacij o drugi osebi,
- zalezovanje ('cyberstalking'),
- izsiljevanje,
- pretvarjanje, da si nekdo drug, zato da ga ponižaš.
Na internetu se večkrat oblikujejo sovražno nastrojene skupine, ki prek elektronskih medijev zelo hitro širijo svoje ideje. Tako lahko na raznih forumih najdeš žaljiva sporočila, ki sprožajo in spodbujajo spletno sovraštvo, pojavljajo pa se tudi spletne skupine, ki združujejo sovražnike določene osebe ali spletne strani, ki objavljajo nasilne fotografije.

Ko se srečaš s spletnim nasiljem …


- Če naletiš na internetu na neprimerno vsebino, tega ne deli oziroma razširjaj naprej! Kričanje, preklinjanje, pretepanje ali zbadanje se ti morda zdijo zabavni, vendar se moraš zavedati, da so ljudje na posnetkih resnični. Zavedaj se tudi, da ko enkrat nekaj objaviš na spletu, izgubiš nadzor nad to objavo, saj za vedno ostane na internetu in jo lahko vidijo vsi. Poleg tega ima lahko razširjanje takšnih nasilnih vsebin resne posledice, saj te lahko kaznujejo starši, šola in celo policija.
- Če si žrtev nasilja, se na žaljivke ne odzovi, temveč shrani fotografijo ali sporočilo z nasilno vsebino in potem o tem takoj povej staršem ali odrasli osebi, ki ji zaupaš.
- Če je tvoj prijatelj žrtev nasilja, se pogovori z njim in mu razloži, da je takšno vedenje nedopustno in da mora povedati staršem.
- Če naletiš na nasilno ali sovražno vsebino, ki ti vzbuja neprijetne občutke, se o tem pogovori z odraslo osebo, ki ji zaupaš.
- Ne bodi nasilen! Ko nekomu povzročaš trpljenje, to ni zabava, ampak ustrahovanje, ki ima lahko resne posledice tako za žrtev kot za napadalce. Premisli in raje izberi drugo pot!

prejšnji članek
S to potezo je razveselila oboževalce
Obsedena!
S to potezo je razveselila oboževalce
naslednji članek
Nov način nošenja parfuma
Lepotičenje
Nov način nošenja parfuma
Preberite tudi
#nasazenazenska
nasazenazenska