Robert Golob
Svet24.si

Robert Golob o priznanju Palestine: »Grozote so nedopustne in se morajo končati«

borut petek
Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil luksuzno vilo v Poreču

Smrklja Njena.si
Moj life
 

''Kako naj mami prepričam, da mi pusti na zmenek?''

26. 7. 2017; 09.42
Avtor: Najstnica pomaga
najstnica_zmenki

Kdaj si ti lahko začela hoditi na zmenke? foto: Profimedia.

Je starost res ovira?

''Na pomoč! Mene pa zanima, kaj naj naredim. Pisal mi je en fant na FB-ju in zdaj si dopisujeva že nekaj časa. In mi je zelooo kul. In on se hoče dobiti z mano, meni pa mami še ne pusti. Star je 17 let, jaz pa 14 in se bojim, da bo izgubil zanimanje, če se ne dobiva, ker potem misli, da mu lažem. Kako naj mami prepričam, da me pusti?''

Tole je klasična situacija, s katero se prej ali slej sreča vsaka najstnica. Ona si nekaj strašansko želi, mama pa ji tega ne pusti, ker je še premlada. Rezultat? V večini primerov seveda zmaga mami. Zakaj? Ker je mami, ker je odrasla in ker najbolje ve, kaj je najboljše za njeno odraščajočo hči. Čeprav se hčerki seveda nikakor ne zdi tako.

Dovolj moraliziranja. Pojdimo lepo po vrsti. Tukaj mene zmoti stavek: ker potem misli, da mu lažem. Zakaj lažeš? Če mu preprosto razložiš tako, kot si napisala nam, da ti mama ne pusti, ker misli, da si še premlada, nima nobenega razloga, da bi mislil, da lažeš.

Poskusita namesto tega najti alternativo. Vprašaj mamo, v kakšnem primeru bi ti pustila, da se z njim dobiš. Morda bi ti pustila, če bi ga prej spoznala in videla, da je v redu fant. Ker najbrž ni prav veliko fantov, ki bi prostovoljno spoznavali starše, je vprašanje, ali bo njemu seveda všeč ta ideja, ampak morda bo privolil. Druga možnost je, da vprašaš mamo, ali ti pusti, da se dobiš z njim, če ne bo šlo za zmenek v dvoje, ampak bolj za prijateljsko druženje. Da se dobita v družbi tvojih in/ali njegovih prijateljev in prijateljic in se vsaj na začetku družita bolj na ta način. Tako se bo tudi mama sčasoma morda navadila, da je on del tvojega življenja, in bo morda dovolila, da se z njim odpraviš tudi na čisto pravi zmenek.

Tretja možnost, ki jo vidim, je, da za zdaj vajino prijateljstvo ostane bolj na 'digitalni' ravni in da si še naprej dopisuješ z njim na ta način. Tudi tako se lahko vajino prijateljstvo poglobi, se bolje spoznata, mama pa si bo morda čez kak mesec ali dva premislila, ko bo videla, da misliš resno.
Kaj pa, če fantu poveš, da ti mama ne pusti, da bi se dobila z njim, in bo izgubil zanimanje ter si prenehal dopisovati s teboj, kot si omenila v pismu? Draga moja, potem tako ali tako ni bil vreden tvojega prijateljstva in lahko pozabiš nanj. Če ti ne more dati malo časa, da se stvari uredijo, potem je imel zagotovo druge motive, da se je želel dobiti s teboj tudi v živo, in takih ljudi v svojem življenju zares ne potrebuješ.

prejšnji članek
Neverjetno elegantna Selena Gomez
Obsedena!
Neverjetno elegantna Selena Gomez
naslednji članek
Justin Bieber odpovedal turnejo - kaj se dogaja?
Obsedena!
Justin Bieber odpovedal turnejo - kaj se dogaja?
Preberite tudi