Smrklja Njena.si
Moj life
 

Čokolada: DA ali NE?

21. 6. 2017; 12.45
Avtor: K.M.
najstnica_cokolada2

foto: Profimedia.

Večno vprašanje.

Čokolada je ena najboljših razvad, kar jih obstaja. Potolaži te, kadar si žalostna, nagradi, kadar si vesela, in v tebi vzbudi občutke sreče. O njej smo slišali že marsikateri mit – od tega, kako zdrava je, do tega, da ni. Da ne boš več v dilemi, ti bomo razkrili vso resnico o čokoladi.

DA TEMNI ČOKOLADI

- Bolj je temna, bolj je zdrava, saj vsebuje več pravega kakava. Napisali smo ti tudi recept za čokolado, ki je izjemno zdrava. Naredi si svojo. Mogoče se ti bo prvič zdela malo bolj grenka kot tista iz trgovine, a verjemi, da ti bo sčasoma postala še boljša.
- Vsebuje veliko železa, ki ga tvoje telo potrebuje za pravilno delovanje.
- Znanstveno je dokazano, da temna čokolada blagodejno vpliva na tvoje zdravje, poveča zbranost in odžene utrujenost.
- Vsebuje tudi veliko magnezija, ki ti bo pomagal pri menstrualnih krčih. Zdaj veš, zakaj je med menstruacijo tvoja najboljša prijateljica.

Ena znanih čokoholičark je prav gotovo Demi Lovato. Na Twitterju je pred nekaj leti zapisala: »Potrebujem čokolado!!!« Upamo, da jo je potem hitro dobila in potešila željo po njej.

NE MLEČNI ČOKOLADI

- Več ima čokolada mleka, bolj je nezdrava, saj vsebuje manj kakava. Res je, da je taka čokolada tudi bolj sladka, a žal prej škoduje kot koristi tvojemu zdravju.
- Mleko poleg naštetega uniči tudi absorpcijo pozitivnih učinkov čokolade na telo.
- Lahko povzroči mozolje in glavobole. Izogibaj se ji, če te večkrat boli glava.

Recept za zdravo čokolado

Potrebuješ (sestavine dobiš v skoraj vsaki trgovini, nekatere pa v trgovini z zdravo ali bioprehrano):
- 100 gramov kakavovega masla
- 90 gramov kakava v prahu
- ščep soli
- ščep vanilje v prahu
- 2 žlici ali več agavinega sirupa (več ga boš dala, bolj bo čokolada sladka)
- pražene cele lešnike (po želji)

Nad vodno kopeljo stopi kakavovo maslo. Nato dodaj sol, kakav v prahu, vaniljo v prahu in agavin sirup. Vse skupaj dobro premešaj in zlij na pekač. Preden pripravljeno tekočo snov zliješ na pekač, nanj položi papir za peko. Na papir za peko enakomerno razporedi pražene lešnike. Tekočo snov enakomerno prelij čez in pekač za nekaj ur postavi v hladilnik, da se čokolada strdi.

prejšnji članek
Kako se pravilno naličiti?
Lepotičenje
Kako se pravilno naličiti?
naslednji članek
Kako pokazati fantu, da ti je všeč?
Moj life
Kako pokazati fantu, da ti je všeč?
Preberite tudi
#obraziavenija
obraziavenija

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.