sekolar, mizna krožna žaga
Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, agencija se ne da

1715949373-dsc06037-1715949336712
Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno zbirali podatke z bančnih računov"

Smrklja Njena.si
Moj life
 

NE za diete!

4. 12. 2016; 07.00
Avtor: K.M.
diete
Če si zdaj v fazi, ko bi tisti kilogramček želela izgubiti, naj ti povemo, da obstajajo boljši načini za to, kot da se odločiš za dieto.

Diete za tvoje razvijajoče se telo niso nič dobrega. Tvoje telo potrebuje hrano za rast in razvoj ter za energijo. Zato, preden se zares odpraviš na strogo dieto in z jedilnika črtaš tudi hranljive snovi, dvakrat premisli.

Nisi predebela!


Če se ti zdi, da imaš na trebuščku ali ritki preveč zalog, se jih raje znebi z gibanjem, ki ti bo lepo oblikovalo telo, tvoj razvoj pa ne bo trpel. In če imaš kakšen kilogramček preveč, to ne pomeni, da si debela!
Pri vsem tem pa je seveda najpomembnejša pravilna prehrana, saj z njo preprečiš nabiranje nepotrebnih zalog. Torej, več sadja, zelenjave, polnozrnatih izdelkov, manj mastne hrane in manj sladkarij, pa bo. Zavedaj se, da ni vseeno, iz kakšnega materiala gradiš svoje telo.

Kaj se zgodi, če stradaš?
Vedeti moraš, da stradanje tvoje telo razume kot boj za preživetje, zato vsak vnos hrane, ki ga v tem času stradanja zaužiješ, shrani v rezerve. Tako se upočasni presnova, s tem pa ne izgubljaš odvečnih kilogramov. Lahko pa se zgodi, da pomanjkanje hrane vpliva tudi na tvoje zdravje: nimaš več energije za vsakdanja opravila, krvna slika se ti poslabša, lahko celo izgubiš menstruacijo in zares ogroziš svoje zdravje. Zapomni si: zelo pomembna je pravilna in uravnotežena prehrana, razdeljena na več dnevnih obrokov.

Kdaj jesti?


Telo ti bo samo sporočilo, kdaj potrebuje hrano in kdaj je dovolj, zato ga le poslušaj. Tisti, ki svoje telo poslušajo, ga oskrbujejo tudi z zdravo prehrano, mu omogočajo dovolj gibanja, s telesno težo pa običajno nimajo težav.

Zakaj diete niso zate?
Diete so po navadi prestroge, zahtevajo izpuščanje obrokov, hrana, ki jo zaužiješ, pa običajno ne vsebuje za telo pomembnih snovi. Morda ti, ko si na dieti, tehtnica res kaže kakšen kilogram manj, a zavedaj se, da, sploh na začetku, večinoma izgubljaš le vodo. Omejena prehrana ali celo stradanje je šok za telo, in ko znova začneš normalno jesti, telo potrebuje čas, da si opomore. Opomore pa si tako, da nadoknadi, kar je izgubilo, zato v večini primerov pridobiš še kakšen kilogram več, kot si ga imela prej.

Pomanjkanje hrane škodi tebi in tvojemu zdravju


To smo v teh vrsticah napisali že velikokrat, pa bomo še enkrat. Pomanjkanje hrane zelo škoduje tvojemu zdravju! Dekleta, ki so se odločila izgubljati kilograme s stradanjem ali omejenim vnosom hrane, so svojemu telesu velik sovražnik, kar pa jim telo vrača s slabostjo, slabim videzom kože, slabim razpoloženjem, celo izgubo menstruacije ter drugimi zdravstvenimi težavami. Bodi svojemu telesu prijateljica, saj boš le tako lahko dosegla lep in privlačen videz, ki ti je v teh letih tako pomemben.

Ne nasedaj oglasom za hujšanje!
Ne nasedaj oglasnim sporočilom podjetij, ki ti z različnimi kremami, tabletami, čaji in drugimi čudežnimi pripomočki obljubljajo neverjetne rezultate. Vsako podjetje si želi uspeha in dobička, zato so reklamna sporočila pogosto daleč od resničnosti.

Bodi to, kar si, in taka, kot si


Zapomni si, da je dekle iz tvoje okolice, ki je tako občudovano, lepo verjetno zato, ker se pravilno prehranjuje in uživa v gibanju. Poleg tega se ima rada, se spoštuje, telo pa ji to vrača s smehom in dobro voljo, ki jo naredi lepo. Torej, bodi taka, kot si, in to, kar si! Kilogrami gor ali dol. Najpomembnejše je, da si zdrava!

Če je tvoja teža res prevelika …
Seveda bi te radi odvrnili od misli na hujšanje, a se zavedamo, da nekatera dekleta resnično trpijo zaradi prevelike telesne teže, ki jih omejuje pri vsakdanjih opravilih in jim celo povzroča zdravstvene težave. Če si ti med njimi, potem se o morebitnem zmanjšanju telesne teže posvetuj s svojim zdravnikom, ki ti bo predpisal ustrezno dieto, ki pa bo seveda potekala pod strokovnim nadzorom in pri kateri se boš naučila ustrezno prehranjevati in tudi gibati.

prejšnji članek
5 stvari, ki se jih moraš naučiti od fantov
5 stvari, ki se jih moraš naučiti od fantov
naslednji članek
Pridobi motivacijo in zablesti v šoli
Moj life
Pridobi motivacijo in zablesti v šoli
Preberite tudi