Severni sij, slovenj gradec
Svet24.si

Foto: Včerajšnji severni sij zopet viden tudi iz Slovenije

1715253201-dsc9430-01-1715253168875
Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo policiji in SDS

Smrklja Njena.si
Moj life
 

Pazi, da ne podležeš spletni prevari!

20. 4. 2018; 02.00
Avtor: K.M.
spletno komuniciranje

foto: Profimedia

Si že slišala za catfish spletno prevaro?

Sem v zvezi po internetu, vendar fanta nisem še nikoli videla. Je sploh resničen? S splošno dostopnostjo svetovnega spleta, porastom aplikacij, družbenih omrežij in številnih možnosti za komunikacijo se je povečalo tudi število spletnih zmenkov, prijateljstev in celo razmerij. Si tudi ti ena izmed tistih, ki je v razmerju po internetu? Odlično! Vse dokler se ne pojavijo prve težave, vprašanja, dvomi ... Naše vprašanje je: si fanta sploh že kdaj v resnici videla? Če je odgovor negativen, si skoraj zagotovo podlegla spletni prevari, imenovani catfish. 

Dopisovanje po spletu in različnih omrežjih, po katerih lahko govoriš z osebami z vsega sveta, je lahko zelo zanimivo, a vseeno postavlja številne pasti, na katere bi morala biti pozorna. Žal v vsej evforiji na to lahko pozabiš in se hitro zapleteš v nekaj, česar si zagotovo nisi želela. Če si v zvezi po internetu, lahko največji alarm pomeni dejstvo, da fanta še nikoli v življenju nisi videla. Ne govorimo o njegovih fotografijah, ampak o osebnem srečanju ali vsaj videopogovoru. Če tega še nisi doživela, se je povsem primerno vprašati, ali je ta fant sploh resničen!

Kaj vse je lahko lažno


Žal ti moramo povedati, da je na internetu lahko lažno prav vse. Profili na Facebooku, Instagramu in drugih družbenih omrežjih so lahko izmišljeni, in to celo toliko, da niti en podatek ni resničen. Zato moraš biti zelo pazljiva. Fant je lahko fotografije vzel na nekem drugem profilu, če prihaja iz Slovenije, ni nujno, da je te fotografije vzel Slovencu – lahko je našel katerikoli svetovni profil, ki ga zdaj uporablja kot svojega. Tudi ime je lahko izmišljeno, prav tako kraj bivanja, starost ... Zakaj bi si te podatke izmislil? Da ga nikoli ne bi mogla odkriti! Hkrati so lahko brez težav lažni tudi vsi pogovori, ki jih imata. Če mu gre vedno vse narobe in v njegovem življenju ni niti ene lepe točke, potem je nekaj že zelo sumljivo. Podobno je pri nasprotni zgodbi, ko je on najboljši in najuspešnejši, prihaja iz bogate družine ... Ni vse tako zelo popolno!

Kaj lahko storiš? 


Za začetek lahko njegovo ime preveriš na internetu. Če si ga spoznala na Facebooku, preveri, ali profil z enakim imenom obstaja tudi recimo na Instagramu in seveda, ali so fotografije iste, podobne in ali gre sploh za isto osebo. Odlična možnost je tudi Googlov iskalnik, saj ti omogoča iskanje s pomočjo fotografij. Desno zgoraj klikneš na Slike, brskalnik pa bo tako iskal v njihovi bazi. Vse, kar moraš narediti, je, da eno izmed fotografij fanta, s katerim naj bi bila v zvezi po internetu, premakneš v okence za iskanje. Brskalnik bo na podlagi ujemanj našel vse možne strani, kjer se je ta fotografija pojavila. Tako boš tudi videla, ali se iste fotografije pojavljajo še na kakšnih družbenih omrežjih drugih uporabnikov.
Pomembno je tudi dejstvo, da moraš fanta videti. Kljub temu da so spletne zveze vse bolj priljubljene, so žal težko resnične, če fanta v resnici še nisi videla, čeprav vsak dan komunicirata, morda celo po mobilnem telefonu. Če je fant Slovenec, potem organiziraj srečanje oziroma zmenek. Če se mu bo upiral z vsemi štirimi, nekaj zagotovo ni v redu. Če ne bo šlo drugače, prosi vsaj za videopogovor, ki ga ne bo mogel odkloniti. Zakaj ne? Če se s tabo pogovarja po najrazličnejših družbenih omrežjih, Viberju, Snapchatu ipd., potem lahko skoraj zagotovo uporablja tudi vsaj eno izmed možnosti videopogovora. Če ni mogoča neposredna komunikacija, naj pa na Snapchatu posname video, na katerem ga lahko dobro vidiš. Če je fant tujec, je prvi pogovor videoposnetek. Vseeno pa se morata videti tudi v živo. Do te točke morata priti, vendar ti svetujemo, da najprej na videoposnetku preveriš, ali je sploh resnična oseba, saj v tujini ne želiš naleteti na nekoga drugega, kajne?

Nikoli ne počni tega!
Če si v fanta, ki si ga spoznala na spletu, kljub vsem razlogom, ki ti govorijo, da moraš biti previdna, do ušes zaljubljena, vseeno ne smeš narediti nekaterih reči. Temu fantu res nikoli ne pošiljaj ničesar dragocenega, še posebno če želi to dobiti bolj prikrito. Torej, ne pošiljaj mu dragih in vrednih predmetov ter predvsem: NIKOLI mu ne pošiljaj denarja.
Pozorna bodi tudi pri komunikaciji. Vemo, da mu želiš povedati veliko, a vseeno na razkrivaj vseh svojih skrivnosti, skrivnih kod svojih elektronskih naprav in omrežij, gesla domačega alarma, podatkov, kdaj doma ne bo nikogar ...
Fantu, ki ga ne poznaš, nikakor ne pošiljaj fotografij in videoposnetkov, na katerih si razgaljena. Kadar takšno stvar enkrat posnameš, ostane za vedno in kaj hitro lahko najde svojo pot na številne platforme. Če pri tem močno vztraja, mu dopovej, da tega preprosto ne boš naredila.

Morda pa gre za pravo ljubezen ...
Čeprav moraš biti zelo pozorna, pazljiva in predvsem nezaupljiva, pa verjamemo, da lahko tako najdeš tudi pravo ljubezen. Obstajajo tudi takšne svetle izjeme, saj ne moremo prav vseh metati v isti koš. Kljub temu pa naj to ne bo izgovor za tvojo naivnost.

prejšnji članek
Vračajo se klasične superge
Lepotičenje
Vračajo se klasične superge
naslednji članek
Kakšne so normalne prsi?
Lepotičenje
Kakšne so normalne prsi?
Preberite tudi