Severni sij, slovenj gradec
Svet24.si

Foto: Včerajšnji severni sij zopet viden tudi iz Slovenije

1687541884-dsc07123-1687541751687
Necenzurirano

Za Panvito nihče ne prižiga kresov

Smrklja Njena.si
Obsedena!
 

Ko se nedolžna igra spremeni v moro

14. 10. 2015; 05.02
Avtor: Ana K.
Premočna pripadnost množici lahko preseže mejo sprejemljivega.

Tokrat ti predstavljamo mladinski roman z naslovom Val, ki temelji na resničnem eksperimentu. Avtor Todd Strasser ti bo s svojim delom pokazal, kako močna je lahko pripadnost neki skupini. Vse skupaj se lahko prevesi celo v nasilje.

Ameriški učitelj zgodovine Ron Jones je leta 1970 izvedel zelo zanimiv eksperiment. Svojim dijakom je želel pokazati, zakaj je bil nacizem v Nemčiji tako »uspešen«. Zakaj je toliko ljudi sledilo svojemu diktatorskemu voditelju? Velikokrat so celo brezvestno zgrešili strašne zločine. Tako je učitelj svoje učence povabil k preizkušanju njihove discipline in skupinskega duha. Ustvaril je tedensko delavnico, kjer so se šli pripadnike skupini Val. Nosili so iste majice, imeli skupen pozdrav, se družili po šoli, a kaj ko se učitelju vse skupaj ni izšlo na način kot si je želel in so mu stvari preprosto ušle iz nadzora.

Če te zanima kaj se je s skupino Val na koncu zgodilo, moraš prebrati knjigo. Ne boš verjela, da lahko človek postane v določenih okoliščinah nasilen, samo da bi v ljubezni do svojega vodje ohranil enost z zmanipulirano množico.

Odlomek iz knjige
Bil je dan kakor vsak pri uri zgodovine, dokler dijaki niso opazili, da je profesor čez vso tablo napisal z veliki črkami: V DISCIPLINI JE MOČ.
"Kaj naj bi to pomenilo?" je vprašal nekdo.
"Povedal vam bom, takoj ko se boste usedli," je odgovoril Ben Ross. Ko so učenci vsi posedli, je začel: "Danes bomo govorili o disciplini."

Po knjigi je bil posnet tudi film. Triler si lahko ogledaš na tej povezavi:

prejšnji članek
Bi si upala napisati takšno domačo nalogo?
Moj life
Bi si upala napisati takšno domačo nalogo?
naslednji članek
Neverjetna nezgoda znanega igralca
Obsedena!
Neverjetna nezgoda znanega igralca
Preberite tudi