benifer
Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000
Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in Dodikovega tajkuna? Boj za državni kamnolom.

Smrklja Njena.si
Obsedena!
 

Zgodba o izgubi, iskanju in ljubezni

6. 11. 2015; 06.38
Avtor: K.M.
dragivincent
Mladinski roman Dragi Vincent, ki ga morajo prebrati tudi starši.

V roke nam je prišla nadvse zanimiva knjiga, Dragi vincent, ki na svojih straneh skriva več plati odnosov znotraj družine in kompleksnost načinov, ki ti pomagajo pri soočanju z izgubo. To je že tretja nagrajena knjiga novozelandske avtorice, ki se nikakor ne uvršča v lahkotno branje in ravno zaradi tega zahteva po tem, da jo preberejo tudi odrasli.

Zgodba v svojem bistvu skriva različne teme, izgubo, odpuščanje, družinske odnose, odkrivanje samega sebe, ljubezen ... A je glavna tema, ki za seboj prinese še vse ostale, zagotovo samomor in posledice, ki jih le-ta prinese v vse spektre posameznika ali skupine ljudi. Da si boš vse skupaj bolje predstavljala, ti ponujamo vpogled v vsebino.

O zgodbi:
Tara je povprečna najstnica z izjemnim slikarskim talentom, ki pa ji življenje ni naklonjeno. Revščina, v kateri živi, ni le materialna, najbolj jo teži revščina materinega duha. Tarina starejša sestra je umrla na obisku na Irskem. Tara šele pet let za tem izve, da je pravzaprav storila samomor, a ji je mati to zamolčala. V času, ko se pripravlja na sprejemni izpit na likovni akademiji, se tako Tara spopada tudi s čustvenim pretresom, ki ga doživi ob tem spoznanju. Pri prebolevanju ji pomagajo tako pisma Vincenta van Gogha bratu Theu kot pogovori s starim profesorjem Maxom Stockhamerjem in pa prijateljstvo z njegovim vnukom Johannesom, ki preraste v ljubezen.



Čeprav moramo priznati, da je knjiga zagotovo težja, kot klasične najstniške knjige, ki govorijo o ljubezni in najstniških težavah, pa ravno zaradi svoje kompleksnosti ponuja kvalitetno branje in možnosti za globji razmislek. Naj te tema ne zavede, čeprav je samomor, ki se dejansko zgodi že leta pred pričetkom zgodbe v knjigi, glavni povod za vse situacije, pa to ni temačna knjiga o nesrečnem življenju. Gre za sliko težkega življenja, situacij in preizkušenj, ki osebo z željo in voljo vseeno  obdrži nad globino ter ji kljub vsem omejitvam omogoči svetlo prihodnost.

V temnih straneh življenja ne smeš iskati še temnejših odtenkov, ampak moraš poiskati in vnesti barve, tako kot jih je glavna junakinja knjige vnesla s pomočjo lastne volje.

Knjigo ti priporočamo, predvsem če spadaš v skupino nekoliko starejših najstnic. Hrati pa jo bodo z veseljem prebrali tudi tvoji starši ali pa starejša sestra.

prejšnji članek
To moraš storiti še danes
Top Smrklja
To moraš storiti še danes
naslednji članek
Še en razhod
Obsedena!
Še en razhod
Preberite tudi