Severni sij, slovenj gradec
Svet24.si

Foto: Včerajšnji severni sij zopet viden tudi iz Slovenije

1687541884-dsc07123-1687541751687
Necenzurirano

Za Panvito nihče ne prižiga kresov

Smrklja Njena.si
Obsedena!
 

Ko neizrekljivo dobi glas

18. 11. 2015; 05.11
Avtor: Ana K.
psychisch_kranke_eltern_kind_leidet_thinkstock
Pretresljiva zgodba o spolni zlorabi.

Neizrekljivo je naslov mladinskega problemskega romana nemške pisateljice Carolin Philipps. Avtorica v romanu ubesedi tisto, kar je v svetu 14-letnega Kristjana neizrekljivo. Njegova grozljiva in travmatična izkušnja te bo naučila, da moraš o svojih problemih spregovoriti, četudi se ti zdijo še tako nerešljivi, grozni in da jih okolica ne bi nikoli sprejela. Premostiti moraš tabuje, ki ti jih vceplja družba in premagati nevidne ovire, ki ti stojijo na poti pred razkritjem resnice.

Roman Neizrekljivo je napisan po resnični zgodbi. Govori o 14-letnem Kristjanu, ki je žrtev spolne zlorabe v domačem okolju. To težavo skriva in ne želi o njej spregovoriti pred nikomer. Za vse grozljive izkušnje krivi sebe. A ko ga vsak dan boli trebuh, ko bruha in pada s stola, njegova učiteljica opazi, da se z njim nekaj dogaja. Plah Kristjan svojo bolečino in strah pred nočjo izrazi skozi risanje japonski stripov, da pa preseže zapoved molčanja, doseže njegova učiteljica. Tako Neizrekljivo dobi besedo in glas.



Carolin Philipps že trideset let pisateljuje za otroke in mladino. Njena dela so prejela številne nagrade in bila prevedena v kar nekaj jezikov. Leta 2000 je za svoje delo Bela kava in posipanec prejela Unescovo nagrado za mir in strpnost, in tako postala ena najbolj znanih pisateljic nemškega govornega področja. Knjiga Neizrekljivo v originalni izdaji nosi naslov Wofür die Worte fehlen. Govorimo o izjemni uspešnici, ki jo moraš vzeti v roke in prebrati, saj nosi pomembno sporočilo zate. Naj ti zaupamo, da je avtorica leta 2011 zanjo prejela Avstrijsko knjižno nagrado, kar je dodaten razlog, da knjige ne smeš spregledati.


Ideje za svoja dela črpa iz lastnih izkušenj ali pa jih dobi na podlagi pogovora z drugimi ljudmi okoli sebe, kar pomeni, da so dela pristna in se brez težav najdeš v kakšni zgodbi. V svojih delih pa se zelo rada dotakne tudi sodobnih političnih vprašanj in problematike o drugačnosti.

prejšnji članek
Sila se ponovno prebuja
Obsedena!
Sila se ponovno prebuja
naslednji članek
To moraš uporabljati decembra
Lepotičenje
To moraš uporabljati decembra
Preberite tudi