sekolar, mizna krožna žaga
Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, agencija se ne da

robert fico
Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno začne z besedami

Smrklja Njena.si
Obsedena!
 

Kdo je bila Sisi?

30. 3. 2016; 06.00
Avtor: K.M.
sisi_knjiga
Znana je bila po svoji nenavadni lepoti.

Si že slišala za Sisi, avstrijsko cesarico in madžarsko kraljico, ki je bila poročena s Francem Jožefom? Znana je bila po svoji nenavadni lepoti in predvsem po želji po tem, da bi bila svobodna, česar pa v okovju avstrije ni doživela. Je pomembna oseba v naši zgodovini, ki je bila že večkrat upodobljena v številnih oblikah medijev, sedaj pa lahko prebereš knjigo o njenem obdobju na položaju cesarice, pa vse tja do njenega bridkega konca. Kako? S pomočjo knjige Sisi - Samosvoja cesarica, ki je nastala izpod rok avtorice Allison Pataki.

Avstro-ogrska cesarica Elizabeta, znana tudi kot Sisi, je kot žena cesarja Franca Jožefa začarala ljudska srca. Toda lepa in očarljiva 'vilinska kraljica' je veliko bolj zapletena osebnost. Sredi devetnajstega stoletja v palači Hofburg na Dunaju namreč ne zvenijo samo prelestne melodije valčkov, pač pa mrgoli tudi skušnjav, tekmecev in obrekljivih govoric. Sisi čuti, da jo vse bolj utesnjujejo strogi in utečeni predpisi v cesarski palači. Da bi se vsaj začasno oddaljila od njih, pogosto išče uteho na svojem posestvu na Ogrskem, kjer lahko svobodno uživa v ježi konj in sprejema obiske ogrskega grofa Andrássyja, v katerega se nehote usodno zaljubi. Toda zaradi tragičnih vesti se mora Sisi vrniti v svojo prestolnico, kjer se po najboljših močeh odločno bori za svojo družino in stoji ob strani Francu Jožefu v negotovem času političnih premikov pred zoro prve svetovne vojne.


Lepota, bogastvo in slava, vse to ima avstro-ogrska cesarica Elizabeta – Sisi, toda želi si le eno: svobodo.

Izjemna pripoved, ki temelji na resničnih dogodkih, oživi samosvojo vladarico in romantično, toda vihravo zgodovinsko obdobje, v katerem je vladala. Zgodba popelje Sisi na pot po vsej Evropi, od Anglije do grškega otoka Krf, in nazadnje do Ženeve, kjer se njena usoda tragično sklene.


prejšnji članek
Kaj je narobe z njeno postavo?
Obsedena!
Kaj je narobe z njeno postavo?
naslednji članek
Te zanimajo kaj počnejo tvoji hišni ljubljenčki?
Obsedena!
Te zanimajo kaj počnejo tvoji hišni ljubljenčki?
Preberite tudi