oranžno opozorilo
Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, Polajnar opozarja pred hudourniki in Dravo

1706792389-b60k4933-1706792354008
Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra Janševe vlade

Smrklja Njena.si
Obsedena!
 

Namesto v London pobegni v Manchester

19. 9. 2019; 09.00
Avtor: Katja Kaja Mejač
Manchester_Miley_Ariana

Miley Cyrus, Ariana Grande, Manchester foto: Profimedia

Čeprav je britanska prestolnica zelo priljubljen turistični kraj, saj ponuja veliko priložnosti za uživanje, raziskovanje zgodovine in tudi zabavno nakupovanje, tudi drugi kraji v Angliji za Londonom ne zaostajajo veliko. Tokrat ti predstavljamo Manchester, prvo industrijsko mesto, ki ponuja veliko možnosti za sproščen oddih.

Mesto je največ pozornosti vzbudilo pred dvema letoma, ko je po koncertu priljubljene pevke Ariane Grande prišlo do bombnega napada v areni Manchester, za posledicami katerega je umrlo kar nekaj mladih, dogodek pa je močno vplival tudi na pevko. Ta se je v angleško mesto vrnila že čez nekaj mesecev in na igrišču za kriket pripravila koncert One Love, kjer so se ji pridružili številni glasbeni zvezniki, z njihovo pomočjo pa je za dobrodelne namene zbrala več kot 20 milijonov dolarjev in jih namenila v dobrodelni sklad za žrtve bombnega napada ter njihove družine. Ariana je zato postala častna meščanka Manchestra. 

Manchester foto: Dreamstime


Pozor:
V Veliki Britaniji imajo drugačne vtičnice, zato boš potrebovala pretvornik, da boš sploh lahko napolnila telefon. Če ga nimaš doma, ga sicer lahko kupiš tudi tam, a je včasih bolje, če je že takoj pri roki. 
Za zdaj v Veliki Britaniji veljajo enaki pogoji poslovanja pri mobilnem poslovanju kot v Sloveniji oziroma v vseh drugih državah članicah Evropske unije. 
Cena hrane v trgovinah je primerljiva s slovenskimi, vendar moraš biti pozorna, saj sta hrana in pijača v restavracijah obenem občutno dražji. 

Angleški zajtrk foto: KKM

Angleški zajtrk: Angleži obožujejo okusne in krepilne zajtrke

Denarna valuta: 


Preden se odpraviš v Anglijo, moraš nekaj evrov zamenjati v britanske funte. Za 10 evrov boš v Sloveniji dobila približno 8,90 funta. Pri tem moraš biti pozorna, saj nekatere banke in menjalnice vzamejo še provizijo. 
Seveda je mogoče plačevati tudi s kartico, vendar bodi pozorna na to, ali je na tvoji banki pri tem kakšna provizija. 

Pot:
V Manchester sicer lahko letiš tudi z ljubljanskega letališča, a ti bolj priporočamo izbor nizkocenovne letalske družbe, ki leti iz sosednje Italije. Natančneje iz letališča pri Benetkah, Trevisa. Do tam te lahko pripeljejo starši, saj pot traja zgolj dobri dve uri, povratni let pa bo občutno cenejši. Če se prilagodiš datumom, lahko tja letiš že za manj kot 50 evrov, našli pa smo tudi letalske vozovnice za približno 20 evrov, samo srečo moraš imeti pri nakupu. 
Ko prideš na letališče v Manchestru, si za pot do središča mesta izberi metro, ki vozi dlje, ali vlak, s katerim boš porabila približno pol ure. Ceni obeh prevozov sta približno enaki. Pozanimaj se le, v katerem delu mesta si nastanjena, sicer pa je vse hitro dostopno. 

Manchester United foto: KKM


Kaj si moraš ogledati:
Manchester je tako kot številna druga angleška mesta zelo znan po nogometu, saj tam delujeta tudi dva uspešna nogometna kluba, Manchester United in Manchester City. Priporočamo ti ogled stadiona prvegs, saj gre za največji stadion v klubski lasti v Angliji, pa tudi za klub z zelo bogato zgodovino, zato ne smeš izpustiti niti ogleda njihovega muzeja. Obljubimo ti, da bo izkušnja zanimiva, tudi če nisi ljubiteljica nogometa. 
Samo središče mesta in s tem tudi predele, ki so vredni ogleda, lahko prehodiš in si tako ogledaš vse največje zanimivosti. Pri tem moramo posebej omeniti predvsem manchestrsko katedralo in knjižnico Johna Rylandsa, ki te bosta navdušili s svojo arhitekturo. Ne smeš pa izpustiti niti knjižnice Chetham, v kateri se skrivajo številne knjižne zbirke z bogato zgodovino. Sproščaš pa se lahko v vrtovih Piccadilly, pravi oazi sredi mesta. 

Knjižnica John Rylands foto: KKM


Nakupovanje
Če si v Veliki Britaniji, ne smeš izpustiti nakupovanja. Nič drugače ni niti v Manchestru. Le malce stran od središča mesta je namreč intu Trafford Centre, največje nakupovalno središče v Angliji in hkrati tudi eno izmed večjih središč v Evropi, v katerem recimo rastejo tudi palme. Veliko priložnosti za nakupovanje pa je tudi v samem Manchestru, kjer ponujajo poceni pa tudi drage modne kose, tudi takšne, ki v Sloveniji niso na voljo. Poleg oblačil ti priporočamo še nakup angleških knjig, ki so res zelo poceni.

prejšnji članek
5 razlogov, zakaj je branje TOP!
Obsedena!
5 razlogov, zakaj je branje TOP!
naslednji članek
Košarkar naj bo: Si videla, kakšen je postal Ranta?!
Obsedena!
Košarkar naj bo: Si videla, kakšen je postal Ranta?!
Preberite tudi