petelin, Glööckler
Svet24.si

Gasilci kokota Glööcklerja rešili pred loncem

borut petek
Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil luksuzno vilo v Poreču

Smrklja Njena.si
Obsedena!
 

Višja telesna teža, večje prsi?

28. 6. 2021; 04.00
Avtor: K.M.
MERJENJE PRSI

S telovadbo ne boste oklestili le centimetrov, ampak tudi prostornino svojih prsi. foto: Dreamstime

Najstništvo prinese tudi zavedanje o velikosti tvojih prsi. Nekatere imate večje, druge manjše, nekaterim bodo še zrasle, drugim ne. S tem ni nič narobe, pomembno je le, da jih dobro poznaš.

Normalne ali popolne prsi ne obstajajo. So velike, majhne, okrogle, koničaste … Nobena od naštetih pa ni beseda, ki bi opisovala neke splošno sprejete »normalne prsi«. Načelno lahko rečemo tudi drugače: prav vse prsi so normalne, zato pa tudi obstaja toliko različnih modrčkov, ki se vsem tem normalnim oblikam tudi prilagodijo. V povprečju začnejo prsi rasti takrat, ko vstopiš v obdobje najstništva oziroma približno od desetega, enajstega leta naprej. Če si že vstopila v to starost oziroma si starejša, prsi pa ti še kar niso zrasle, brez skrbi. Tu gre zgolj za okvirno oceno; seveda se bo pri nekaterih zgodilo prej in bo bolj vidno, pri drugih pa pozneje.

Obstajajo različni tipi prsi

Lahko imaš okrogle, to so tiste, ki so polne na obeh straneh, na vrhu in pri dnu. Če spadaš v to skupino, potem ti po navadi pristajajo vsi modrčki, obenem pa ne potrebuješ premočne podpore, še zlasti če prsi niso res velike. So pa zato enakomerne, lepe in privlačne. Toda tudi če imaš tak tip, sta tvoji bradavici lahko obrnjeni vsaka v svojo stran; temu rečemo tip zahod–vzhod, saj dojki gravitirata vsaka v svojo smer. Za razširjene prsi je značilno, da so od središča obrnjene vsaka v svojo smer, po navadi pa niso enakomerno polne. Pri njih je razmik med obema dojkama kar velik, nositi pa moraš modrček z veliko opore. Če so prsi zaobljene, a na vrhu nekoliko manj polne, jim rečemo kapljica. Seveda imaš lahko tudi vitke prsi, kar pomeni, da so ozke in dolge, po navadi daljše kot širše. Podoben jim je tudi tip, ki mu pravimo zvončki, le da so občutno večje, pri obeh tipih pa moraš paziti na oporo. Zelo pogoste pa so tudi asimetrične prsi, pri katerih vsaka dojka pripada različnemu tipu ali pa je opazna razlika v velikosti.

Višja telesna teža, večje prsi

foto: Profimedia.

Ni tako preprosto, predvsem pa ne gre za strogo pravilo, ki bi veljalo pri vsakem dekletu. V prsnih žlezah se res nabirajo maščobne blazinice, od katerih je odvisna velikost prsi. Če boš shujšala, boš morda opazila, da se bo to najprej zgodilo v prsih. A pozor! To ne vpliva na celotno velikost. Kljub višji telesni teži imaš lahko manjše prsi kot tvoja suha prijateljica. Seveda pa je mogoče tudi nasprotno. Maščobne blazinice določijo zgolj neki odstotek velikosti, vsekakor pa so tam. Če imaš torej velike prsi in malce povečano telesno težo, s hujšanjem ne boš prepolovila velikosti svojih prsi, temveč jih boš morda zmanjšala zgolj za kakšno številko.

Stopnje razvoja prsi
1. Na začetku se spremembe začnejo dogajati v tvojem telesu, ti pa jih morda sploh ne opaziš. Tvoji jajčniki so se povečali, izločajo vse več estrogena in začela se bo – ali pa se je že – puberteta.
2. Nato se začnejo spremembe na telesu, ki jih lahko tudi sama opaziš. Prsne bradavice in koža okoli njih postanejo večje in temnejše. Vse skupaj lahko postane tudi zelo občutljivo. Kakšen dan te bo že majica motila, a brez skrbi. To je le proces v tvojem telesu, zato brez panike.
3. Pozneje se v prsih začnejo nabirati maščobne obloge, ki zapolnijo predel pod kožo. Na začetku prsi ne bodo okrogle in zaobljene, temveč bodo zaradi kopičenja maščobnih oblog napol koničaste, stožčaste. V tej fazi se že lahko odločiš za prvi modrček. Ne potrebuješ še ničesar »profesionalnega«, dovolj bo že kak bolj športen modrček, ki ti daje rahlo oporo in prepreči bolečino. Na tej stopnji razvoja se pogosto pojavi tudi prva menstruacija, a še ni nujno, da bo tudi redna.
4. Pri naslednji stopnji prsi dobivajo svojo obliko. Še se spreminjajo in lahko tudi občutno rastejo.
5. Pri zadnji stopnji pa dosežejo svojo okvirno obliko in velikost. Sam tip prsi se po tej stopnji ne bo več spreminjal, lahko pa se spreminja njihova velikost.

prejšnji članek
Brooklyn Beckham kupil hišo v Los Angelesu
Obsedena!
Brooklyn Beckham kupil hišo v Los Angelesu
naslednji članek
Najstniški zvezdniki, ki so obiskovali fakulteto
Obsedena!
Najstniški zvezdniki, ki so obiskovali fakulteto
Preberite tudi